Povestea primului constănțean care merge la pușcărie pentru o infracțiune comisă în contextul Ordonanței Militare nr. 3/2020
Povestea primului constănțean care merge la pușcărie pentru o infracțiune comisă în contextul Ordonanței
17 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5094
Marime text
- Polițistul i-a adus la cunoștință inculpatului că a fost sancționat contravențional cu suma de 20.000 lei, conform OUG 1/1991, pentru încălcarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3/2020, întrucât a refuzat să prezinte cartea de identitate și declarația pe proprie răspundere.
- Supărat, inculpatul l-a amenințat pe polițist pe un ton ridicat, spunându-i „Băi, nu scapi tu de mine! Îți spun eu! Să-mi moară mie ce am mai scump dacă ai să scapi!“.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis ieri condamnarea definitivă a unui bărbat domiciliu situat în orașul Murfatlar, județ Constanța, la șase luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de ultraj, fapta fiind săvârșită în contextul Ordonanței Militare nr. 3/2020 din 24.03.2020 privind o serie de măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.
Pe scurt, prin actul de sesizare s-a reținut că inculpatul, la data de 10.04.2020, în jurul orei 15.00, în timp ce se afla în fața imobilului de domiciliu situat în orașul Murfatlar, județ Constanța, și ulterior în sediul Poliției Orașului Murfatlar, a amenințat-o de două ori, la un interval scurt de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu acte de violență și cu alte fapte păgubitoare pe persoana vătămată (...), inspector de poliție în cadrul Poliției Orașului Murfatlar aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, care anterior îl sancționase contravențional și căreia i-a creat astfel o profundă stare de temere.
În ședința de judecată din iunie, instanța a admis cererea inculpatului de a fi judecat potrivit procedurii simplificate a recunoașterii învinuirii, întrucât acesta a recunoscut în totalitate săvârșirea infracțiuni lor reținute în sarcina sa în actul de sesizare, solicitând să nu se mai administreze alte probe în fața instanței, ci judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a înscrisurilor noi prezentate de părți.
Detaliat
Aproape de jumătatea lunii aprilie 2020, în jurul orei 14.00, persoana vătămată (...) ofițer de poliție în cadrul Poliției Orașului Murfatlar, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a acționat pe raza de competență, respectiv orașul Murfatlar, în baza Planului de acțiune pe linia prevenirii răspândirii infecției cu Coronavirusul Covid19 în județul Constanța, prin care s-a dispus ca, în perioada 10-23.04.2020, zilnic între orele 10.00-11.00, 14.00-15.00 și 17.00-18.00, toate subunitățile de poliție să desfășoare activități în zonele unde sunt date că cetățenii nu respectă prevederile ordonanțelor militare, conform rolii.ro.Persoana vătămată a făcut parte dintr-o echipă mixtă alături de agent de poliție (...) din cadrul IPJ Constanța și de plutonier major (...) din cadrul IJJ Constanța.
În jurul orei 14.45, în orașul Murfatlar, echipa sus-menționată a observat un grup de persoane care se aflau pe în jurul unui autoturism, motiv pentru care le-au solicitat să prezinte documente de identitate și declarațiile pe proprie răspundere ori adeverința de serviciu, în baza cărora au părăsit domiciliul. Printre persoanele identificate se afla și inculpatul.
Polițist amenințat
Cu această ocazie, inculpatul, deși i-au fost comunicate temeiul legal în baza căruia se acționează, obligațiile pe care le are precum și sancțiunile prevăzute de lege, a refuzat să se legitimeze și să prezinte documentele solicitate, după care a plecat spre domiciliu. Organele de ordine publică s-au deplasat la sediul Poliției Orașului Murfatlar, pentru a centraliza rezultatele acțiunii și pentru a verificat datele contravenienților în bazele de date.Trebuie menționat că, prin prisma activităților specifice, organele de poliție cunoșteau identitatea inculpatului
În continuare, s-au deplasat la adresa de domiciliu a inculpatului, pentru a-i înmâna acestuia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției, ocazie cu care inculpatul a fost găsit pe aleea de acces în imobil.
Aici, persoana vătămată i-a adus la cunoștință inculpatului că a fost sancționat contravențional cu suma de 20.000 lei, conform OUG 1/1991, pentru încălcarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3/2020, întrucât a refuzat să prezinte cartea de identitate și declarația pe proprie răspundere. Persoana vătămată i-a adus la cunoștință inculpatului faptul că sancțiunea poate fi contestată la instanța civilă și i-a solicitat să semneze procesul-verbal, însă inculpatul a refuzat și, pe un ton ridicat și agresiv, a criticat cuantumul amenzii și modalitatea în care organele de ordine publică acționează.
„Băi, nu scapi tu de mine!“
La fața locului au sosit rude și vecini de-ai inculpatului, care au solicitat insistent persoanei vătămate să reducă cuantumul amenzii contravenționale.În aceste împrejurări, la un moment dat, inculpatul s-a apropiat de ofițerul de poliție, la o distanță foarte mică, fiind agresiv în vorbire și atitudine, strigând și adresându-i acestuia din urmă injurii.
După ce persoana vătămată a comunicat că sancțiunea contravențională nu va fi diminuată, insistând că poate fi contestată la Judecătoria Constanța, inculpatul a amenințat-o pe un ton ridicat, spunându-i „Băi, nu scapi tu de mine! Îți spun eu! Să-mi moară mie ce am mai scump dacă ai să scapi!“.
Ulterior, persoana vătămată i-a comunicat inculpatului că procesul-verbal de contravenție îi va fi înaintat prin poștă, după care echipajul de ordine publică s-a deplasat la sediul Poliției Orașului Murfatlar.
La scurt timp, la sediul Poliției Orașului Murfatlar s-a prezentat inculpatul, care a manifestat în continuare comportament și vocabular agresive.
Inculpatul a solicitat audiență la comandant și și-a manifestat nemulțumirea cu privire la cuantumul amenzii contravenționale. În acest context, inculpatul i-a spus persoanei vătămate că amenda este exagerat de mare, a ridicat tonul și a amenințat-o, spunându-i „O să-ți arăt eu ție că nu o să rămână lucrul ăsta așa! Eu îți garantez!“.
Polițistul a învederat că amenințările ce i-au fost adresate de către inculpat i-au creat o stare de temere, întrucât are cunoștință că este o persoană violentă, acesta fiind și motivul pentru care a hotărât să efectueze înregistrările cu telefonul mobil.
Condamnări din străinătate
Analizând fișa de cazier judiciar a inculpatului, se poate constata că susținerile persoanei vătămate sunt întemeiate, întrucât cel în cauză este cunoscut cu antecedente penale constând în condamnări din străinătate pentru fapte comise cu violență.Audiat în cauză în calitate de suspect, inculpatul a negat comiterea faptei, susținând în esență că a fost indignat de cuantumul amenzii aplicate, că apreciază că persoana vătămată are o problemă personală cu el, dar că nu a amenințat-o pe aceasta cu acte de violență ori alte fapte păgubitoare.
În cursul judecății, astfel cum s-a evidențiat mai sus, inculpatul s-a prevalat de procedura simplificată a recunoașterii învinuirii.
În aceste condiții, instanța apreciază că scopul preventiv educativ al sancțiunii poate fi atins prin aplicarea unei pedepse de un an și două luni închisoare .
Ieri, Curtea de Apel Constanța a dispus reducerea cuantumului pedepsei de la un an și două luni de închisoare la șase luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de „ultraj“.
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
Citește și
Militarul acuzat de agresiune sexuală și ultraj contra bunelor moravuri rămâne în arest
Doi polițiști din Constanța au fost mușcați de doi bărbați infectat cu virusul HIV
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii