Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:22 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poveşti cutremurătoare din sala de judecată Marinari români dispăruţi în ape străine, declaraţi morţi de judecătorii constănţeni

ro

21 Feb, 2020 00:00 3920 Marime text

Marea îşi cere tributul. Este un adevăr cu care te naşti şi creşti, într-un oraş situat la malul mării, şi unul pe care ajungi să îl trăieşti, dacă eşti navigator şi ai neşansa să îţi vezi colegi, prieteni ori să auzi de simple cunoştinţe înghiţite de nemiloasele ape. Şi mai trist încă este faptul că, adesea, trupurile neînsufleţite ale celor chemaţi în adâncuri nu se mai întorc niciodată la familie, iar cei dragi rămân cu speranţa disperată că, poate într-o zi, cumva, cel dispărut va reveni acasă.


Iar când anii trec şi cel aşteptat nu apare, familiile nu au de ales şi se adresează instanţei de judecată pentru a consfinţi în acte tristul adevăr: declararea decesului. Pe rolul Judecătoriei Constanţa sunt numeroase dosare înregistrate în care familiile marinarilor înghiţiţi de adâncuri ori purtaţi de ape în cotloane ascunse le-au cerut judecătorilor să îi declare oficial morţi pe cei dispăruţi. Poveştile sunt cutremurătoare.
 

Nu a mai apucat să îşi serbeze ziua


De pildă, cazul unui tânăr de doar 33 de ani, plecat pentru două luni pe o funcţie de chelner pe un vas aflat în marş în apele britanice. La data de 30 mai 2018, tatăl acestuia le-a cerut judecătorilor să îl declare oficial mort pe fiul său. Încă din anul 2016, tânărul fusese dat dispărut de la bordul navei unde era îmbarcat. La data dispariţiei sale, acesta efectuase cele două luni de serviciu pe vas, iar peste alte două luni urma să îşi sărbătorească ziua de naştere. Nu a mai apucat. După câteva luni, de la dispariţia sa, autorităţile britanice au închis cercetările, după ce Interpolul nu a sesizat nicio activitate bancară sau telefonică întreprinsă de pe conturile tânărului. Prezumţia autorităţilor engleze a fost că acesta a sărit de la bordul navei în mare, dosarul său de căutare fiind clasat ca persoană dispărută cu probabilitate ridicată de a fi declarat decedat. La cererea tatălui său, tânărul a fost declarat decedat de către judecătorii constănţeni, spre finalul anului 2018.
 

Pierdut peste bord


Într-un alt caz înaintat instanţei, copiii au fost cei ce au cerut magistraţilor declararea judecătorească a morţii tatălui lor, dispărut de la bordul vasului unde era îmbarcat. La data dispariţiei sale, în 2017, omul sosise abia de câteva zile la nava pe care urma să muncească timp de câteva luni bune. Vasul se afla în drum spre Spania, pornind din zona Africii. Omul a predat seara serviciul, iar a doua zi dimineaţă, când trebuia să se prezinte la puntea de comandă, nu a mai făcut-o. Căutările au început imediat ce a fost sesizată dispariţia sa, dar nu au dus la niciun rezultat. Totodată, cercetările efectuate de către autorităţi au condus la concluzia că bărbatul a fost pierdut peste bordul navei şi este presupus înecat. După consultarea inclusiv a jurnalului de bord al navei şi după coroborarea probelor din dosar, judecătorii constănţeni au acceptat solicitarea fiilor celui dispărut şi l-au declarat oficial mort pe navigatorul român.


Un alt fiu al cărui tată a căzut tribut mării s-a adresat instanţei constănţene pentru a stinge oficial speranţa. Tânărul le-a declarat judecătorilor că tatăl său fusese dat dispărut în apele internaţionale, în cursul anului 2016, iar de atunci nu a mai avut nicio veste despre acesta. Trecuse mai bine de un an de atunci. Judecătorii constănţeni au stabilit că măsurile de căutare luate la bordul navei de către echipajul care a sesizat dispariţia marinarului român nu au avut succes. Vasul şi-a reluat cursul, iar trupul omului nu a mai fost găsit niciodată. Magistraţii au pronunţat decesul.
 

Căutat de familie, prieteni şi apropiaţi


Unul dintre cele mai cutremurătoare cazuri, însă, este cel al tânărului timonier de la bordul unei pilotine, ce a căzut în apele negre ale Portului Constanţa Sud Agigea, în timpul manevrelor de apropiere a pilotinei de vasul pe care urma să îl ghideze. Navigatorul a căzut peste bord într-o seară din luna mai, 2013, în jurul orei 22.00. Căutările lui au început imediat şi au continuat pe parcursul mai multor zile. Familia, apropiaţii, prietenii, toţi au mers în zona în care căzuse, zile la rând, săptămâni, dar în zadar. La patru ani distanţă de la tragedie, tatăl timonierului a cerut în instanţă declararea judecătorească a morţii fiului său. Situaţie imposibilă, în care niciun părinte nu şi-ar dori să se regăsească vreodată. Cererea a fost admisă.



Pe Faleza Constanţei există un monument dedicat memoriei eroilor marinari români. O stâncă şi o ancoră - simboluri ale celor ce nu mai sunt. Nimic însă nu poate opri gândurile familiilor despărţite de valuri ori adâncuri nemiloase să simtă că acel monument aduce aminte, de fapt, de toţi marinarii români al căror mormânt le este marea.


Sursă informaţii: Portalul Instanţelor de Judecată, Portalul Jurisprudenţei Naţionale


Citeşte şi:


Azi trebuia să se însoare Marinarul Nicu Geană, dispărut în mare, de negăsit

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii