Prejudiciul este imens! Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața preparatelor din carne, proces important la Constanța (document)
Prejudiciul este imens!: Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața preparatelor din carne, proces important
02 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4786
Marime text
- Totul a pornit de la un prejudiciu calculat de reprezentanții firmei la peste 29,6 milioane de lei, din cauza Pestei Porcine, autoritățile luând decizia sacrificării porcinelor companiei.
- Este vorba despre dosarul 4200/327/2020, în care rolul de reclamant îi revine companiei Carniprod SA, iar cel de pârât Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
- Tribunalul Tulcea, în Completul Cad14, prezidat de magistratul Daniel Nicola-Gheorghiu, a admis acțiunea Carniprod și a obligat DSV să transmită superiorilor documentația necesară pentru stabilirea și plata despăgubirilor cuvenite firmei tulcene.
- Acum, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, fiind în atenția Completului C1 Recurs, format din magistrații Claudiu Răpeanu, Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au fost chemați să împartă dreptatea într-un proces în care o cunoscută firmă din Tulcea a dat în judecată Direcția Sanitară Veterinară!
Totul a pornit de la un prejudiciu calculat de reprezentanții firmei la peste 29,6 milioane de lei, din cauza Pestei Porcine, autoritățile luând decizia sacrificării porcinelor companiei.
Este vorba despre dosarul 4200/327/2020, în care rolul de reclamant îi revine companiei Carniprod SA, iar cel de pârât Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Acțiunea, admisă la Tulcea
Cazul s-a aflat inițial în atenția Tribunalului Tulcea, care, în Completul Cad14, prezidat de magistratul Daniel Nicola-Gheorghiu, a admis acțiunea Carniprod și a obligat DSV să transmită superiorilor documentația necesară pentru stabilirea și plata despăgubirilor cuvenite firmei tulcene.
DSV a atacat această hotărâre, iar acum cazul a ajuns în atenția Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, care urmează să analizeze dosarul la data de 15 decembrie 2021, de la ora 11.00.
Dosarul se află în atenția Completului C1 Recurs al secției, format din magistrații Claudiu Răpeanu, Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu.
În Hotărârea nr. 931/2021 a Tribunalului Tulcea, document citat pe Jurindex, se arată că reprezentanții Carniprod SA au solicitat „obligarea pârâtei (nr., DSV) de a transmite documentația și decontul (...) pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, cu suma de 874.869,10 lei aprobat, către Direcția Economică și Financiar Contabilă din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor“.
Peste 143 de salariați concediați
Se mai arată în documentul citat că „în motivarea în fapt, a acțiunii, reclamanta a arătat, în esență, că pârâta, prin Adresa (...) a transmis o copie a Buletinului de Analiză (...) emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) prin care se confirmă identificarea genomului pestei porcine africane prin Real Time PCR și detecția antigenelor virusului, deci existența Pestei Porcine Africane în fermele deținute de reclamantă, iar prin Adresa (...) a comunicat faptul că, urmare a confirmării virusului Pestei Porcine Africane se impune acțiunea de ASOMARE a întregului efectiv de animale (porci) proprietatea reclamantei“.
„Reclamanta a mai aratat că prin decizia nr. 3073/02.07.2018 și decizia nr. 3198/03.07.2018, Consiliul Local de Combatere a Bolilor din județul Tulcea a dispus uciderea imediată a porcilor din cele două exploatații și distrugerea produselor și subproduselor, a furajelor, medicamentelor și carcaselor, urmând a fi despăgubiți la prețul pieții“, potrivit www.rolii.ro.
S-a mai arătat că „prin aplicarea programului de lichidare a Pestei Porcine Africane au fost ucise 48.034 capete, au fost concediați peste 143 salariați, iar valoarea totală a pagubelor a fost de peste 29.600.000 lei“.
După analizarea actelor de la dosarul cauzei, magistrații Tribunalului Tulcea au decis admiterea acțiunii.
„Se va admite cerera de chemare în judecată“
Aceștia au arătat că „față de existența temeiurilor juridice valide pentru admiterea decontului la plată, apare ca neîntemeiat refuzul pârâtei de a-și asuma răspunderea pentru a transmite spre plată la A.N.S.V.S.A., în temeiul art.3 alin.1 din H.G. nr.1214/2009, un centralizator care să conțină cheltuielile cerute de reclamantă, ce constituie obiectul cererii de chemare în judecată“.
„În raport de cele ce preced, se va admite cererea de chemare în judecată și va fi obligată pârâta să transmită documentația și decontul (...) către Direcția economică și financiar-contabilă din cadrul A.N.S.V.S.A., pentru stabilirea și plata sumelor cuvenite reclamantei“, au mai arătat judecătorii Tribunalului Tulcea.
Reprezentanții DSV au declarat recurs împotriva acestei hotărâri, urmând ca judecătorii Curții de Apel Constanța să aibă ultimul cuvânt în cauză.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Abatorul societății Carniprod de la Tulcea va fi redeschis. Ce măsuri au luat autoritățile după focarul de pestă porcină
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii