Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:04 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în istoria sportului constănţean! Un fotbalist riscă să nu mai intre pe niciun stadion din România. Judecătorii şi-au motivat decizia!

ro

11 Jun, 2018 00:00 4404 Marime text
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Constanţa şi-au motivat decizia prin intermediul căreia doi bărbaţi au fost condamnaţi, în primă instanţă, după ce ar fi lovit un arbitru de fotbal. Pe scurt, este vorba de partida CSO Ovidiu - CS Eforie, disputată pe 3 mai 2014, în etapa a patra a turneului play-off al Ligii a 4-a a judeţului Constanţa. Confruntarea a fost arbitrată de Marian Carson (parte vătămată), care, în repriza a doua, a fost lovit de mai multe persoane. Violenţele au debutat în minutul 73, la scorul de 2-1 în favoarea oaspeţilor. Arbitrul, care, printre altele, s-a ales cu fractură de piramidă nazală, a fost transportat cu salvarea la spital, ulterior fiind operat.
 
Instanţa a reţinut, la data de 3 mai 2014, între orele 14.00 şi 16.00, pe stadionul din oraşul Ovidiu, s-a desfăşurat meciul de fotbal dintre echipele CSO Ovidiu şi CS Eforie, meci ce a fost arbitrat de către persoana vătămată, respectiv arbitrul central Marian Carson. În continuare, magistraţii arată că, în timpul celei de-a doua reprize, în jurul minutului 68, persoana vătămată a acordat o lovitură liberă în favoarea echipei CS Eforie, ocazie cu care un jucător al echipei CSO Ovidiu a protestat vehement, fapt ce l-a determinat pe arbitru să îi acorde cartonaş galben şi ulterior cartonaş roşu, întrucât a adresat injurii arbitrului, fiind eliminat de pe teren.
 
Din dosar mai reiese că, „în urma deciziei de joc luată, în jurul arbitrului s-a creat o îmbulzeală formată din membrii echipei CSO Ovidiu, care s-au simţit dezavantajaţi de decizia luată de arbitru, totodată mai mulţi spectatori escaladând gardul şi intrând pe stadion, pentru a protesta decizia luată de persoana vătămată“.
Îmbulzeala creată a culminat în momentul în care arbitrul a fost agresat fizic de mai multe dintre persoanele adunate în jurul său, fiind lovit cu pumnii şi cu picioarele, provocându-i sângerări nazale. În urma incidentului, meciul de fotbal a fost oprit, persoana vătămată fiind transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a primit îngrijiri medicale de specialitate. Totodată, incidentul a fost semnalat si la 112, o patrulă de poliţie deplasându-se la faţa locului.
 
În faţa magistraţilor, arbitrul a spus că a fost lovit de mai multe persoane, însă, cu ocazia audierii şi recunoaşterii din fotografii, persoana vătămată a putut recunoaşte cu exactitate doar două dintre persoanele reclamate că au agresat-o, respectiv inculpaţii.
 
Conform portalului instanţelor de judecată, părţile sunt Marian Carson - parte civilă, parte vătămată, I.I. şi N.L. - inculpaţi. I.N., a fost condamnat la închisoare cu suspendare, iar celălalt, N.L., a luat cu executare. Ambilor li s-a interzis, ca pedeapsă complementară, pe o durată de doi ani, dreptul de acces pe orice stadion din România pe care se organizează manifestări / competiţii sportive, pedeapsă ce se va executa după executarea pedepsei închisorii. Potrivit arbitrului Marian Carson, I.I. a jucat în meciul cu pricina, ca fotbalist la CSO Ovidiu, iar celălalt inculpat era unul dintre spectatori.
 
Fotbalistul a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Instanţa i-a interzis inculpatului ca pedeapsă complementară pe o durată de doi ani dreptul de acces pe orice stadion din România pe care se organizează manifestări / competiţii sportive, pedeapsă ce se va executa după executarea pedepsei închisorii. Bărbatul a mai luat şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Instanţa a contopit pedepsele stabilite în prezenta cauză şi a decis ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de un an de închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv sporul de două luni de închisoare, pedeapsa stabilită în final fiind de un an şi două luni de închisoare, cu suspendare. Bărbatul a fost obligat şi la muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei / Consiliul Local Ovidiu pe o perioadă de 60 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. În legătură cu fotbalistul, instanţa a reţinut că acesta nu posedă antecedente penale, a avut o atitudine cooperantă, a recunoscut fapta încă din faza de urmărire penală, iar pe fondul cauzei a optat pentru judecarea sa în procedură simplificată (a recunoscut).
 
Suporterul a luat doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe. Şi acestuia i-a fost interzis ca pedeapsă complementară, pe o durată de doi ani, dreptul de acces pe orice stadion din România pe care se organizează manifestări / competiţii sportive. Acelaşi inculpat a mai fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Instanţa a constatat că faptele deduse judecăţii se află în stare de concurs real cu infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de doi ani şi 11 luni închisoare aplicată printr-o altă sentinţă penală.
 

În final, magistraţii au contopit cele două pedepse cu cele aplicate în prezenta cauză şi au decis condamnarea inculpatului la doi ani şi şase luni de închisoare, la care s-a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv sporul de 13 luni de închisoare. Astfel, inculpatul a fost condamnat, în final, la pedeapsa de trei ani şi şapte luni de închisoare, cu executare. „Scade din durata pedepsei închisorii reţinerea din 10.10.2014, arestarea preventivă de la 11.10.2014 până la 9.03.2015 şi arestul la domiciliu de la 10.03.2015 până la 30.03.2015“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
De menţionat că judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Marian Carson şi s-a dispus obligarea inculpaţilor în solidar la plata către acesta a sumei de 20.000 de lei, cu titlu de daune morale.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, aceasta fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen în apelul dosarului a fost stabilit pentru data de 20 septembrie. Oricare va fi decizia Curţii de Apel Constanţa, aceasta va fi definitivă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii