Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:51 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în Justiţia din Constanţa. Ce se întâmplă cu dosarul

ro

28 Feb, 2018 00:00 2794 Marime text
Ieri, la Curtea de Apel Constanţa ar fi trebuit să aibă loc un nou termen în dosarul restaurantului Beirut! Unul dintre avocaţi a solicitat amânarea cauzei, astfel că dosarul va fi redeschis pe data de 27 martie.
 
Restaurantul Beirut a fost distrus de un incendiu, în data de 5 aprilie 2014. Atunci şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu.
 
George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, a fost condamnat, în primă instanţă, la zece ani de detenţie.
 
Conform motivării, Mara Isabella Iacob, de la Judecătoria Constanţa, a dispus achitarea lui George Karam privind infracţiunea de primire la muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă. În continuare, instanţa l-a mai condamnat pe Karam pentru distrugere din culpă în formă agravată, la pedeapsa de şase ani de închisoare, pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, la pedeapsa de un an închisoare, pentru complicitate la realizarea construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora, în formă agravată, la pedeapsa de cinci ani de închisoare.
 
George Karam a mai fost condamnat, pentru complicitate la abuz în serviciu, la pedeapsa de doi ani de închisoare, pentru construire fără autorizaţie în zonă construită protejată, la pedeapsa de un an de închisoare şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în formă continuată (martie 2011-noiembrie 2013), la un an de închisoare.
 
Mara Isabella Iacob l-a mai condamnat pe Karam pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în formă continuată (3 aprilie 2014), la pedeapsa de un an şi patru luni de închisoare şi la alte opt luni de detenţie pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în formă continuată. În final, George Karam a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. Astfel, Karam a fost condamnat la zece ani de închisoare.
 
În motivare, judecătoarea Mara Isabella Iacob precizează, printre altele, că George Karam împreună cu inculpatul Pavel Constantin, în executarea modificărilor la bucătăria restaurantului Beirut, prin mansardarea acesteia, „nu au respectat cerinţa esenţială privind securitatea la incendiu şi prin aceea că în activitatea de construire a mansardei nu au asigurat şi luat măsurile de apărare împotriva incendiilor“.
 
„Apărările inculpatului Karam George se rezumă la înfăţişarea unor diligenţe proprii în a asigura materiale de bună calitate (aspect neadevărat, materialele structurii de rezistenţă fiind în totalitate din lemn de esenţă slabă, brad şi, în opinia expertului, subdimensionate), la încrederea faţă de priceperea inculpatului Pavel Constantin în realizarea construcţiilor şi la negarea oricărei implicări în modul de a construi. (…) De asemenea, prin neluarea măsurilor privind stabilitatea şi rezistenţa mecanică a construcţiei, inculpatul Karam George a încălcat dispoziţiile art. 13, lit. a din Legea nr. 319/2006, modificată, deoarece, neîntocmind un proiect tehnic privind construcţia, nu a adoptat soluţii apte să asigure eliminarea ori diminuarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire a lucrătorilor.

 
După realizarea modificărilor la construcţia bucătăriei restaurantului Beirut, inculpatul Karam George a destinat primul sector al parterului şi spaţiul nou mansardat comerţului cu mobilier. Menţinându-se pe linia faptelor antisociale şi nelegale, inculpatul Karam George a decis ca, prin minimum de cheltuieli, să maximizeze profitul obţinut din activităţile societăţilor comerciale pe care le controla, cu precădere al SC Middle East Trading SRL, şi, implicit, să sporească propriile beneficii, prin subînchirierea întregii clădiri nr. 122 din bulevardul Tomis, hotărând ca o parte a bucătăriei, restaurantul împreună cu magazinul de mobilă să fie reamenajate ca noul restaurant Beirut“, se mai arată în motivare.
 
„Fără a deţine vreo autorizaţie ori aviz de funcţionare emis de oricare dintre autorităţi pentru noul amplasament, rezultat din modificarea prin supraîncălzire şi reamenajarea fostei bucătării, inculpaţii Karam George şi SC Middle East Trading SRL şi-au desfăşurat activitatea tip restaurant începând cu luna noiembrie 2013 într-un imobil care nu îndeplinea niciuna dintre cerinţele esenţiale pentru a exista: rezistenţa mecanică şi stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sănătatea şi mediul, siguranţa în exploatare. În aceste condiţii, existenţa imobilului şi activitatea comercială au fost curmate de producerea inevitabilă a evenimentului din data de 5 aprilie 2014“, se mai arată în motivarea judecătoarei Mara Isabella Iacob.
 
În ceea ce priveşte partea civilă, instanţa a acordat despăgubiri de aproape opt milioane de euro, ceea ce reprezintă o premieră în Justiţia din Constanţa, având în vedere că infracţiunile sunt din culpă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii