Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:53 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în justiția din Constanța! Prima condamnare definitivă pentru o crimă fără cadavru!

ro

01 Oct, 2023 17:00 2112 Marime text
 
 
 
  • Procurorii arată că inculpatul a recunoscut comiterea faptei și că a indicat groapa de gunoi de lângă Negru Vodă ca fiind locul în care și-a îngropat amicul.
  • Oamenii legii au excavat în zona indicată de inculpat, însă au descoperit nimic. 
  • În actul de sesizare a instanței se mai precizează că victima ar fi fost lovită cu o coasă în zona abdominală.
  • Iată că acum, la aproape opt ani de la faptă, judecătorii Curții de Apel Constanța au închis definitiv acest dosar.
 
Prima condamnare definitivă, la Constanța, pentru o crimă fără cadavru! Judecătorii curții de apel din oraș au închis, printr-o hotărâre definitivă, dosarul privind dispariția și, ulterior, uciderea unui bărbat, presupusa faptă având loc în urmă cu opt ani. În cauză, victima și cel ce avea să-i devină călău erau prieteni, iar anchetatorii mai susțin că în seara crimei cei doi ar fi consumat împreună băuturi alcoolice.
 
Mai mult decât atât, procurorii arată că inculpatul a recunoscut comiterea faptei și că a indicat groapa de gunoi de lângă Negru Vodă ca fiind locul în care și-a îngropat amicul. Oamenii legii au excavat în zona indicată de inculpat, însă au descoperit nimic.   
 
În actul de sesizare a instanței se mai precizează că victima ar fi fost lovită cu o coasă în zona abdominală.
 
Iată că acum, la aproape opt ani de la faptă, judecătorii Curții de Apel Constanța au închis definitiv acest dosar.
 
Schimb de cai sărbătorit cu alcool
 
Oficial, povestea începe în 2015, când un bărbat din localitatea Castelu, județul Constanța, a fost dat dispărut de familie, acesta parcă intrând în pământ.
 

Pe scurt, conform anchetatorilor, la începutul lunii decembrie 2015, inculpatul si victima au făcut un schimb de cai cu o altă persoană. După schimb, cei doi au consumat băuturi alcoolice. Acela a fost momentul în care victima a fost văzută ultima dată. Rudele victimei au anunțat dispariția bărbatului, context în care au fost declanșate procedurile legale.
 
Arestare în lipsă
 
După șase ani de la dispariția bărbatului, mai precis în luna august 2021, în baza unor informații solide, procurorii din Constanța au solicitat și obținut arestarea preventivă, în lipsă, a principalului suspect în persoana unui bărbat, din județ, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi de tâlhărie calificată.
 
Cooperarea internațională cu procurorii din Spania  
 
În urma cercetărilor specifice și a cooperărilor internaționale, cel în cauză a fost localizat în Spania, unde fugise, spun anchetatorii, din decembrie 2015, imediat după presupusa faptă.

 
Mandatul a fost pus în executare efectivă aproape de finele lunii octombrie 2021, când a fost confirmată și arestarea preventivă a inculpatului.
 
22 de ani de închisoare
 
Aproape de finele anului 2021, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au finalizat cercetările specifice în dosar și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, pentru omor calificat şi tâlhărie calificată.
 
Tribunalul Constanța, în primă instanță, a decis condamnarea inculpatului la 22 de ani închisoare.
 
Decizia tribunalului a fost menținută zilele trecute și de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța.
 
Din motivarea deciziei definitive
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța arată că „prima instanță a evidențiat împrejurările şi modalitatea de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, relevate de faptul că inculpatul a acționat într-un mod deosebit de violent asupra victimei, cu scopul de a o deposeda de bunuri și folosindu-se de un obiect tăietor, apt a produce moartea, după care și-a abandonat victima în zona unei gropi de gunoi, ceea ce făcut imposibilă identificarea acesteia, în raport cu intervalul de timp scurs de la data comiterii faptei“.
 

„La scurt timp după uciderea şi jefuirea victimei, inculpatul a părăsit ţara şi s-a sustras de la răspunderea penală pentru faptele săvârşite, stând timp de peste 5 ani în zona oraşului (...). Acesta s-a sustras urmăririi penale, iar pe parcursul soluționării cauzei a adoptat poziție oscilantă, tăgăduind inițial săvârșirea faptei, recunoscând-o mai apoi, iar în final refuzând că formuleze declarații în faza de judecată. A invocat la un moment dat că victima l-ar fi atacat cu un briceag mic şi că el a reacţionat în apărare prin folosirea coasei, concluziile expertizei medico-legale de examinare a inculpatului au infirmat susţinerile inculpatului, în condiţiile în care s-a stabilit că leziunile tăiate-înţepate de pe corpul inculpatului au caracterul celor auto-produse“, se mai arată în motivare.

 
„Conduita procesuală a inculpatului“, spun judecătorii, „nu susține posibilitatea reducerii pedepselor, întrucât circumstanțele personale au fost valorificate de prima instanță atunci când aceasta s-a orientat către aplicarea unor pedepse medii cu închisoarea“.
 

„Inculpatul, după comiterea faptei, a acționat exclusiv în scopul de a nu descoperit de către autorități, iar părăsirea teritoriului țării şi rămânerea pe timp îndelungat pe teritoriul Spaniei este specifică atitudinii de negare a faptei și faptului că pretinsa acţiune de violenţă a victimei nu a avut în realitate loc, reprezentând o încercare inculpatului de a-şi minimaliza culpabilitatea în privinţa uciderii şi jefuirii victimei“.

 
„De altfel, în cazul în care inculpatul ar fi fost supus unui atac atât de violent din partea victimei, nimic nu îl împiedica pe acesta să alerteze familia și autoritățile, pentru ca apărările lui să poată fi verificate, iar aflarea adevărului să prevaleze în fața demersurilor de sustragere de la răspundere penală“, tot conform motivării.
 

„Pe lângă aceste aspecte ce caracterizează tabloul situațional, Curtea reține că inculpatul a acționat în scop de jaf asupra unei persoane cu care se afla în legături destul de apropiate și că acesta poseda antecedente penale, având două condamnări la pedepse de 4 luni închisoare şi 12 luni închisoare, aplicate de către autorităţile judiciare spaniole, pentru furt calificat şi agresiune sexuală, care îi pun în valoare potențialul agresiv“.

 
În aceste condiții, Curtea de Apel Constanța a menținut decizia Tribunalului Constanța prin care i s-au aplicat inculpatului 22 de ani de închisoare, cazul devenind astfel, potrivit datelor noastre, o premieră pentru justiția din Constanța. 
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Sursă documentare: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și  
 
Cel mai tânăr constănțean osândit la închisoare pe viață!
2 iulie 2021 - ziua în care o comună din județ a fost șocată după o faptă abominabilă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii