Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 02 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în justiția din Dobrogea! S-a anunțat cea mai mare pedeapsă pentru ucidere din culpă (video)

ro

26 May, 2021 00:00 6684 Marime text
  • La momentul producererii evenimentului din județul Tulcea s-a vehiculat că accidentul ar fi fost transmis live pe Facebook.
  • Decizia Judecătoriei Măcin nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Judecătoria Măcin, județul Tulcea, a pronunțat ieri cea mai mare pedeapsă aplicată în Dobrogea într-un dosar privind uciderea din culpă! Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța. Inculpatul din prezenta cauză, un tulcean, de aproximativ 40 de ani, a fost condamnat la 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare, acesta fiind găsit vinovat de producerea unui accident rutier, din august 2019, soldat cu decesul a trei persoane (un copil de trei ani, o femeie de 27 de ani, însărcinată, dar și o femeie de 79 de ani. Condamnarea de 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare a „detronat“ o sentință aplicată la Constanța, decembrie 2019, într-un alt dosar de ucidere din culpă, respectiv opt ani de închisoare cu executare.
 
Revenind la accidentul din județul Tulcea, tragedia a avut loc pe DE 87, la ieșirea din comuna Văcăreni, în august 2019.
 
La momentul producererii evenimentului s-a vehiculat că accidentul ar fi fost transmis live pe Facebook. La testarea cu aparatul etilotest, inculpatul avea o concentrație de 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 

Oficial

 
Dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Radu Marcel, pentru pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă faţă de persoana vătămată Dumitru Lenuţa, întrucât şi-a retras plângerea penală prealabilă.
 
Condamnă pe inculpatul Radu Marcel, la o pedeapsă de 10 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faţă de victimele Dudu Eugenia, T.I. – Claudiu şi Abdula Fatma.
 
Condamnă pe inculpatul Radu Marcel, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
Condamnă pe inculpatul Radu Marcel, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului.
 

Contopire

 

Contopeşte pedeapsele stabilite prin prezenta sentinţă şi stabileşte în sarcina inculpatului pedeapsa rezultantă de 11 ani şi 8 luni închisoare (compusă din pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare la care se adaugă sporul de 20 de luni reprezentat de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite).
 
Pedeapsa închisorii se execută în regim de detenţie.
 
Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Radu Marcel, durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (echivalând o zi de arest la domiciliu cu o zi de pedeapsă) de la data de 12.08.2019 şi până la 10.03.2020 inclusiv.
 
De precizat că instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată în cauză.
 
Decizia Judecătoriei Măcin nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

 

Cazul de la Constanța

 
Așa cum precizam și mai sus, în luna decembrie 2019, Curtea de Apel Constanţa a pronunţat una dintre cele mai mari pedepse date în Constanţa într-un dosar privind uciderea din culpă! Este vorba despre cazul accidentului rutier înregistrat în seara zilei de 21 noiembrie 2018, pe DN 2A, pe podul rutier de la Ovidiu care traversează Canalul Ovidiu - Poarta Albă.
 
Trei persoane au murit (două femei şi un copil), iar o alta a fost grav rănită.
 
Inculpatul este un tânăr de 33 de ani, din Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare și a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare.
 
Accidentul rutier a avut loc în seara zilei de 21 noiembrie 2018, pe DN 2A, pe podul rutier de la Ovidiu care traversează Canalul Ovidiu - Poarta Albă.
 

Dinamica tragediei

 
Potrivit Poliţiei Judeţului Constanţa, un autoturism marca Mercedes se deplasa dinspre Mihail Kogălniceanu către Constanţa, iar pe podul rutier din zona localităţii Ovidiu a pătruns pe contrasens, unde a acroşat, cu partea stânga-faţă, un autoturism Hyundai care se deplasa regulamentar din sens invers. În urma impactului, autoturismul marca Mercedes s-a răsturnat, iar evenimentul rutier s-a soldat cu decesul conducătoarei auto, al unei fetiţe de trei ani, copilul acesteia, şi al mamei conducătoarei auto, precum şi cu rănirea unei alte femei, toate din autoturismul care circula regulamentar. Mama şi minora sunt din Constanţa, iar bunica din localitatea Nicolae Bălcescu şi toate se aflau în autoturismul Hyundai.
 
Şoferul suspectat de producerea tragicului accident ar fi emanat halenă alcoolică. Mai mult decât atât, el a încercat să fugă de la locul accidentului, dar a fost prins de un militar, aflat în timpul liber, şi de un poliţist. Cu privire la acest aspect, în faţa judecătorilor, avocatul inculpatului a declarat că această infracţiune (părăsirea locului accidentului) s-a produs pe fondul unui şoc psihic şi emoţional extrem de puternic, care l-a determinat pe inculpat să nu mai fie coerent nici în gândire şi nici în mişcări, acesta mergând singur pe stradă, fiind de înţeles şocul inculpatului, având în vedere ce s-a întâmplat.
 
Inculpatul a fost trimis în judecată pe data de 11 decembrie 2018. Pe data de 18 iunie 2019, Judecătoria Constanţa, instanţă învestită cu soluţionarea dosarului, a decis condamnarea inculpatului la şapte ani de închisoare pentru ucidere din culpă la pedeapsa de şapte ani închisoare, la un an de închisoare pentru refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice la pedeapsa de un an de închisoare şi la alţi doi ani de detenţie pentru părăsirea locului accidentului. În final, magistraţii au decis contopirea celor trei pedepse cu închisoarea, aplicându-i inculpatului pedeapsa cea mai grea, de şapte ani de închisoare la care se adaugă sporul de un an de închisoare. În final, inculpatul s-a ales cu pedeapsa de opt ani de închisoare.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a menţinut pedeapsa aplicată de opt ani.
 
În prezent, Curtea de Apel Constanţa analizează cererea inculpatului privind rejudecarea cauzei.


 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Retrospectiva condamnărilor pentru ucidere din culpă date de judecătorii din Constanța în 2020

Tânăr împușcat în cap, șofer condamnat!
Un caz de ucidere din culpă cum rar s-a mai văzut, închis definitiv la Constanța


Vineri, la Constanţa, s-a dat una dintre cele mai mari pedepse într-un dosar privind uciderea din culpă (video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii