Premieră la DNA Constanța! Aproape opt ani de închisoare printr-un acord de recunoaștere a vinovăției
Premieră la DNA Constanța! Aproape opt ani de închisoare printr-un acord de recunoaștere a vinovăției
13 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4639
Marime text
- Acordul a fost încheiat între DNA Constanța și Eugenia Doina Mănăilescu.
Judecătorii din Tribunalul Constanța au admis ieri, 12 februarie 2021, primul acord de recunoaştere a vinovăţiei unde a fost stabilită și acceptată o pedeapsă cu privare de libertate încheiat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.
Acordul a fost încheiat între DNA Constanța și Eugenia Doina Mănăilescu.
Ieri, Tribunalul Constanța a decis condamnarea inculpatei la pedeapsa de doi ani și trei luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, la șase ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală, la doi ani și trei luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Instanța a contopit pedepsele aplicate inculpatei în pedeapsa cea mai grea, de șase ani închisoare, la care se adaugă un spor de 18 luni închisoare, urmând ca inculpata să execute în final o pedeapsă de șapte ani și șase luni de închisoare, cu executare.
„Interzice inculpatei, ca pedeapsă accesorie, drepturile a de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de administrator sau de a fi asociat la vreo societate comercială. Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală. Cu drept de apel în termen de zece zile de la comunicare“, potrivit minutei judecătorești.
Disjungere
Acest acord de recunoaştere a vinovăţiei – primul în care a fost stabilită și acceptată o pedeapsă cu privare de libertate încheiat de procurorii DNA Constanța – este disjuns dintr-un dosar în care anchetatorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpate, la data faptelor administratoare ale unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006-2011, cele trei inculpate ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
În acest context, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celorlalte două dar și a altor oameni de afaceri, ar fi evidențiat, în actele contabile ale societății pe care o administra, un număr de 1.371 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale în cuantum de 110.456.048 lei.
De menționat este faptul că, documentele respective ar fi fost emise de societățile comerciale administrate de membrii grupului.
În scopul disimulării originii ilicite a banilor obținuți în modalitatea de mai sus, inculpata ar fi introdus suma de 106.607.591 lei într-un circuit financiar complex pentru ca, în final, banii să se întoarcă tot la ea, fie în numerar fie prin depuneri în conturile personale sau ale unor apropiați.
Prin aceste demersuri a fost produs în valoare de 32.666.067 lei la bugetul de stat, echivalent a 7.841.366 euro, reprezentând TVA în cuantum de 18.238.698 lei și impozit pe profit în cuantum de 14.427.372 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Citește și
Primul, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului
Vasile Rusnac și Ionuț Cosmin Băcilă, condamnați
Parchetul Judecătoriei Constanţa, locul doi pe țară la numărul de trimiteri în judecată
LIVE. Ministrul Justiției, Stelian Ion
„Proiectul de desființare a Secției Speciale a magistraților va merge în Guvern“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii