Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră la DNA Constanța! Sala de judecată se mută în casa unui cetățean din Tulcea!

ro

05 Aug, 2022 00:00 7447 Marime text
Andrei Bodean, procuror șef al DNA Constanța
 
  • Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis acordarea unui nou termen în dosar - 10 august 2022 - în vederea audierii unui martor la domiciliu acestuia, având în vedere că el nu poate fi adus într-o sală de judecată obișnuită.
  • Procedura - prevăzută în Codul de procedură Penală, la art. 350 - reprezintă o premieră pentru DNA Constanța!
 
 
Premieră într-un dosar penal instrumentat de procurorii DNA Constanța! Sala de judecată se va muta în casa unui cetățean - martor în dosarul Irinei Manole, fosta șefă a Serviciului active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea!

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis acordarea unui nou termen în dosar - 10 august 2022 - în vederea audierii unui martor la domiciliu acestuia, având în vedere că el nu poate fi adus într-o sală de judecată obișnuită.
 
Procedura - prevăzută în Codul de procedură Penală, la art. 350 - reprezintă o premieră pentru DNA Constanța!
 


Alina Hanu
, avocat în Baroul Constanța, explică în detaliu acest aspect:
 

„Potrivit Codului de Procedură Penală, regula este ca judecata sa se desfășoare la sediul instanței și în cazuri excepționale, pentru motive temeinice, instanța poate dispune ca judecata sa se desfășoare în alt loc. Legiuitorul a prevăzut ca judecata să se desfășoare la sediul instanței pentru a avea un cadru solemn. Însă, în cazul în care, judecătorul, care este suveran apreciază că este necesar ca judecata să se desfășoare în alt loc, citează parțile, inclusiv pe cele care au termen în cunoștință și se respectă procedura stabilita de lege în alt loc decât sediul instanței, asigurându-se resursele umane și cât este posibil, mijloacele tehnice necesare desfășurării judecății. Acest mod de desfășurare a ședinței de judecată în alt loc poate avea ca motiv imposibilitatea de a deplasa o persoana din cauza unei boli grave și în același timp necesitatea respectarii unui principiu de bază al procesului penal, aflarea adevărului“, a mai precizat Alina Hanu, avocat în Baroul Constanța.

 
Așa cum arătam și mai sus, este pentru prima dată când într-un dosar instrumentat de DNA Constanța este decisă audierea unui martor într-un alt loc decât o sală de judecată.
 

În rechizitoriul Irinei Manole, procurorii DNA au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

În perioada martie - aprilie 2021, inculpata Manole Irina, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins și primit suma de 70.000 lei de la o persoană (martor în cauză), beneficiară a unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, împrejurare în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Suma respectivă reprezintă jumătate (50%) din banii încasați de la O.J.F.I.R. Tulcea, sub formă de finanțare europeană, de către persoana respectivă în cadrul Măsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și ar fi fost primită de inculpată pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorului la întocmirea, depunerea și aprobarea proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi
 
Parchetul General are termen șase luni să-l ancheteze pe șeful DNA Constanța!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii