Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 28 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preot decorat de IPS Teodosie, reținut. Ce legătură are cu Arhiepiscopia Tomisului (DOCUMENT+VIDEO)

ro

25 Oct, 2024 17:33 1314 Marime text
Preotul Paroh Ionuț Pop de la Arhiepiscopia Tomisului, a fost reținut. 

Acesta ocupă funcția de consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului. 

În anul 2022, în cadrul evenimentului ce a avut loc cu ocazia hramului Sfântul Nicolae, preotul paroh dr. Ionuț Pop a primit Crucea Dobrogeană de la IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Potrivit presei din Sălaj, părintele Ionuț Pop are numeroase distincții oferite de Biserica Ortodoxă – Iconom (2005), Iconom Stavrofor (2008), Crucea Patriarhală (2013), Crucea Transilvană (2014), Crucea Australiană (2015), Crucea Nordului (2015), Crucea Sălăjană (2016), Crucea Finlandeză (2016), Crucea Estoniană (2017), Crucea Mexicului (2018), Ordinul „Mihai Vodă” pentru Clerici (2020).

Într-un anunț pe pagina de socializare Arhiepiscopia Tomisului, în luna septembrie, se anunța că parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” are un nou preot paroh.
foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului
Credincioșii Parohiei „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” și „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Constanţa au un nou preot paroh. Părintele Radu Herțeg a fost instalat în această demnitate, astăzi, la finalul Sfintei Liturghii, oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Tot astăzi, a fost prezentat și noul preot coslujitor. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța Sfintei Cruci.







Acesta este acuzat de delapidare gravă și falsificarea unor documente.

Conform anchetei, între 2020 și 2024, a fost autorizat să efectueze tranzacții bancare pentru Episcopie și a sustras bani din patrimoniul acesteia pentru uz personal. În plus, a realizat transferuri din contul Episcopiei către C.A.R. Omenia, prezentându-le ca fiind returnări de împrumut, deși aceste transferuri nu aveau o justificare reală, iar banii erau ulterior însușiți de el.

Pentru a ascunde faptele sale, suspectul a falsificat mai multe documente. 

Privitor la acest aspect, am solicitat un punct de vedere de la Arhiepiscopia Tomisului, dar până la momentul publicării acestui material nu am primit nici un răspuns. Vom reveni cu acest punct de vedere atunci când îl vom avea. 


Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, emis la data de 25 octombrie 2024 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj aduce ta opiniei publice faptul că, în cauza ce face obiectul dosarului înregistrat sub nr. 104/203/P/2024, se efectuează acte de urmărire penală fată de suspectul P. 1., vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, sub aspectul comiterii infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, prevăzută de art. 295 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 309 Cod penal şi art. 35 alin. I Cod penal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 322 alin. Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

In sarcina suspectului P. I. s-a retinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împuternicit să deruleze operatiuni bancare în numele acestei entități, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu. De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacții din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând returnare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fundament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect.

Pentru a conferi o aparentă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisuri, încercând să justifice legalitatea operațiunilor efectuate.

La data de 24.10.2024 organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe la data de 25.10.2024 s-a dispus reţinerea suspectului P.I. pe o durată de 24 ore pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de lei. 

Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei. Precizăm faptul că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.  

 


În secțiunea Document puteți consulta anunțul în integralitate. 


Citește și:

Amânare pentru 2025 în cazul Bisericii de la Macul Roșu din Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii