Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:01 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prescripție Pedeapsă micșorată pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“!

ro

08 May, 2023 00:00 4319 Marime text
 
 
 
  • Instanța a dispus încetarea procesului penal pornit faţă de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, pentru conflict de interese și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane. 
  • Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Galați a redus pedeapsa rezultantă principală stabilită fostului președinte al Consiliului Județean Constanța de la 8 ani închisoare la 6 ani și 8 luni închisoare. 
  • Decizia este una definitivă!
 
 

Judecătorii de la Curtea de Apel Galați au modificat sentința definitivă aplicată în dosarului fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, cauză instrumentată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, în care Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la opt ani de închisoare.
 
Instanța a dispus încetarea procesului penal pornit faţă de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, pentru conflict de interese și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Galați a redus pedeapsa rezultantă principală stabilită fostului președinte al Consiliului Județean Constanța de la 8 ani închisoare la 6 ani și 8 luni închisoare.
 
Decizia este una definitivă!
 
Oficial!  
 

Solutia pe scurt: Constată că prin decizia penală nr. 1273/A/22.12.2022 a Curții de apel Galați a fost admisă în parte contestația în anulare formulată de condamnatul-contestator Constantinescu Nicuțor Daniel, s-a desființat în parte decizia penală nr. 363/A/18.03.2021 a Curţii de Apel Galaţi (dosar nr. 2596/118/2015), doar în ceea ce îl privețte pe inculpatul Constantinescu Nicuțor Daniel, și s-a dispus rejudecarea apelului declarat de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel împotriva sentinței penale nr. 227/04.05.2018 a Tribunalului Constanța doar cu privire la prescripția răspunderii penale pentru cele două infracțiuni de conflict de interese (infracțiune redenumită prin Legea nr. 193/2017 - folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane) prevăzută de art. 301 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal. Rejudecând apelul declarat de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel împotriva sentinței penale nr. 227/04.05.2018 a Tribunalului Constanța, în limitele mai sus arătate: Înlătură din sentința penală nr. 227/04.05.2018 a Tribunalului Constanța dispoziția de condamnare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel pentru două infracțiuni de conflict de interese (infracțiune redenumită prin Legea nr. 193/2017 - folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane), prevăzute de art. 301 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal.


 
În baza art. 396 al. 6 Cod pr. penală în referire la art. 16 lit. f, teza a II-a Cod pr. penală, art. 154 al. 1 lit. d şi art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 ți nr. 358/2022, dispune încetarea procesului penal pornit faţă de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, ca urmare a prescripției răspunderii penale, pentru săvârşirea infracţiunilor de: - conflict de interese (infracțiune redenumită prin Legea nr. 193/2017 - folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane), prevăzute de art. 301 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal (faptă din 07.02.2012); - conflict de interese (infracțiune redenumită prin Legea nr. 193/2017 - folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane), prevăzute de art. 301 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal (faptă din 2012).
 
Reduce pedeapsa rezultantă principală stabilită prin sentința penală nr. 227/04.05.2018 a Tribunalului Constanța față de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, ca urmare a excluderii din concursul de infracțiuni a celor două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate pentru infracțiunile mai sus menționate, de la 8 ani închisoare la 6 ani ți 8 luni închisoare.
 
Menține celelalte dispoziții ale sentinţei penale nr. 227/04.05.2018 a Tribunalului Constanța ți ale deciziei penale nr. 363/A/18.03.2021 a Curţii de Apel Galaţi care nu contravin prezentei decizii. Dispune anularea mandatului de executare emis anterior în cauză în ceea ce îl privețte pe condamnatul Constantinescu Nicușor Daniel și emiterea unui nou mandat de executare. Conform art. 275 al. 3 Cod pr. penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.

 
 
În prezentul dosar, potrivit pna.ro, prin decizia penală nr. 363 din 18.03.2021, Curtea de Apel Galați a hotărât următoarele:
 

Nicușor Daniel Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, - opt ani de închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).


 
Zgabercea Cristian Bogdan, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, - trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 
Oproiu Carmen Florentina, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, - trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 
Curtea a dispus achitarea inculpaților Părău Marcel Brâncoveanu, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
 
„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Oproiu Carmen Florentina va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiul Constanța, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, inculpatul nu poate presta această muncă. Constată că inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan se află în imposibilitate medicală de a presta muncă neremunerată în folosul comunității. Obligă inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 1.392 lei daune materiale și 10.000 euro, echivalentul în lei la data plății, daune morale, către partea civilă T.F. Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă, județul Constanța, referitoare la suma de 13.356.904 lei. Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de A.N.A.F. – D.R.F.P. Galați – A.F.P. Constanța.
Obligă pe fiecare dintre inculpați la plata următoarelor cheltuieli judiciare avansate de stat: Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 8.000 lei, Zgabercea Cristian Bogdan la plata sumei de 6.000 lei, Oproiu Carmen Florentina la plata sumei de 5.000 lei, Părău Marcel Brîncoveanu la plata sumei de 4.000 lei, Fundația Thalia la plata sumei de 3.000 lei și Fundația Fantasio la plata sumei de 4.000 lei. Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 15 aprilie 2015, vezi comunicatul nr. 732/VIII/3 din data de 16 aprilie 2015“, conform pna.ro.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal faţă de Boris Parpală, fost inspector în CJC
 
„Scațiu” și „Colibri”, martori cu identitate protejată
Pronunțare în dosarul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat cu executare în primă instanță! Cerere respinsă. Termen nou în apel

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii