Președinți cu acte-n regulă la instanțele constănțene. Ce s-a decis legat de apărarea reputației profesionale a judecătorilor
Președinți cu acte-n regulă la instanțele constănțene. Ce s-a decis legat de apărarea reputației profesionale
18 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2104
Marime text
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis numirea unor noi președinți de secții la instanțele din Constanța. Concret, este vorba despre magistrații Chirațica Enache, Lucian Lică și Iulia Laura Opariuc-Dan. În următorii trei ani, potrivit deciziei Secției pentru judecători a CSM, aceștia vor asigura conducerea secțiilor Tribunalului Constanța.
Mai exact, judecătoarea Chirațica Enache a fost numită președintele Secției civile a instanței, judecătorul Lucian Lică va asigura conducerea Secției penale, iar magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan a fost numită în funcția de președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța. Așa cum am menționat, numirile sunt valabile pentru o perioadă de trei ani, termen care se va împlini în decembrie 2022. De menționat că cei trei magistrați oricum asigurau conducerea secțiilor respective, fiind delegați pe post, însă, de acum, aceștia sunt numiți efectiv în funcțiile de conducere.
Decizii pentru Curtea de Apel
În cadrul aceleiași ședințe a Secției pentru judecători a CSM s-a decis delegarea în funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Constanța a judecătoarei Adriana Ispas, care a mai deținut funcția și în anii trecuți. În urma noii delegări ca vicepreședinte, magistratul nu va mai putea asigura conducerea Secției penale și pentru cauze cu minori și de familie a instanței, funcție pe care fusese delegată anterior. Așa se face că, începând cu aceeași dată, conducerea Secției penale a Curții de Apel Constanța va fi asigurată de judecătorul Marius Damian Mitea, delegat până la revenirea titularului pe post, dar nu mai mult de șase luni.
Secția pentru judecători a aprobat și continuarea activității în cadrul Tribunalului Constanța pentru magistratul Vlad Andrei Ardeleanu. În prezent președinte al Judecătoriei Babadag, judecătorul s-a adresat CSM pentru a i se permite să revină la Tribunalul Constanța după expirarea mandatului în funcția de conducere. Solicitarea i-a fost aprobată, iar revenirea se va face începând cu data de 15 iulie 2020, când îi va înceta mandatul în fruntea Judecătoriei Babadag.
Totuși, în ce privește cererile de apărare a reputației profesionale formulate de judecătorii din cadrul Curții de Apel Constanța, Secția pentru judecători a CSM nu a luat o decizie încă. Mai exact, membrii Secției pentru judecători au votat cu o majoritate de 7 voturi amânarea discuțiilor pe marginea Raportului Inspecției Judiciare privind cererile de apărare a reputației profesionale formulate de magistrați. Un singur vot a fost exprimat în sensul respingerii cererilor și judecătoarea Gabriela Baltag și-a exprimat opțiunea de a se abține cu privire la acest subiect.
Citește și:
Rezultate finale. Vicepreşedintele Curţii de Apel Constanţa pleacă la Curtea Supremă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii