Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:55 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pretențiile“ lui Chițac de la Mazăre! Euro și dolari. Sumele defalcate pe dosare

ro

10 Apr, 2021 00:00 3568 Marime text
  • În urmă cu câteva zile, Primăria Constanța anunța că sumele pentru care au fost dați în judecată de municipalitate protagoniștii Dosarului Retrocedărilor se ridică la un total de 11.733.999 de dolari și, respectiv, 11.011.021,40 euro.
  • ZIUA de Constanța prezintă modul în care au fost defalcate aceste sume, pe fiecare dosar în parte.
  • În niciunul din cele șase dosare nu a fost fixat încă prima înfățișare, cauzele se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată.
  • Indiferent care vor fi hotărârile pe care Tribunalul Constanța le va pronunța în aceste cauze, acestea vor putea fi atacate la instanța superioară.
 
Nu mai puțin de șase dosare civile au fost înregistrate în prima zi a lunii aprilie pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
 
Cele șase acțiuni vizează pretenții de milioane de euro și dolari, pe care actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, le-a ridicat față de fostul primar Radu Mazăre și de alte persoane condamnate în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
În urmă cu câteva zile, Primăria Constanța anunța că sumele pentru care au fost dați în judecată de municipalitate protagoniștii Dosarului Retrocedărilor se ridică la un total de 11.733.999 de dolari și, respectiv, 11.011.021,40 euro.
 
ZIUA de Constanța prezintă modul în care au fost defalcate aceste sume, pe fiecare dosar în parte.
 
Facem de la început mențiunea că în niciunul din cele șase dosare nu a fost fixat încă prima înfățișare, cauzele se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată.
 

Fiecare dosar cu suma sa

 
Reclamant în toate cauzele este UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac.
 
În cauza civilă numărul 2511/118/2021, obiectul dosarului este reprezentat de „pretenții“, suma ridicându-se la 4.384.867 de dolari.
 

Lista pârâților este deschisă de Radu Ștefan Mazăre și continuă cu Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Dan Miron, Bogdan Ghițulescu și Alin Horațiu Dima.
 
În dosarul 2512/118/2021, obiectul dosarului este reprezentat de „pretenții“, suma fiind 2.857.475 de dolari, iar pârâților de mai sus li se adaugă, în această cauză, Cristian Talpău și Niculae Nejloveanu.
 
Mai departe, în cauza 2513/118/2021, obiectul este reprezentat de „pretenții“, suma ridicându-se la 615.171,4 euro.
 
Lista pârâților este deschisă tot de Radu Ștefan Mazăre și continuă cu Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Mihai Sergiu Ceacîreanu, Ruxandra Luminița Darie și Marius și Carmen Pușcași.
 
Tot pretenții în euro sunt formulate și în dosarul înregistrat sub indicativul 2514/118/2021, suma ridicându-se la 10.395.850 de euro.

 
În cauză pârâții sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Cristian Talpău, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Aurel Jean Andrei, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Gheorghe Ionescu și Cristian Borcea.
 
Obiectul dosarului 2515/118/2021 este reprezentat de „pretenții 4.712.592,4“, iar pârâții sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Dan Miron, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Nicușor Daniel Constantinescu, Răsvan Mircea Tudorache, Paraschiva Barbu.
 
În cele din urmă, în dosarul civil 2516/118/2021 obiectul dosarului este reprezentat tot de pretenții, suma ridicându-se la 4.491.657 de dolari.
 
Pârâții sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Cristian Talpău, Daniel Ene și Bogdan Gabriel Sandu.
 
Facem precizarea că, indiferent care vor fi hotărârile pe care Tribunalul Constanța le va pronunța în aceste cauze, acestea vor putea fi atacate la instanța superioară.
 

„Justiția ne va da și de această dată dreptate“

 
Amintim, la momentul înregistrării dosarelor la Tribunalul Constanța, primarul în funcție Vergil Chițac a precizat că „am depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat orașul bucată cu bucată. Am făcut acest pas pe care defuncta administrație a refuzat să-l facă pentru a-și proteja capii și acoliții. Am încredere că justiția ne va da și de această dată dreptate și vom recupera prejudiciul cauzat“.
 
Se mai arăta în comunicatul remis de Primăria Constanța pe această temă că „U.A.T. Municipiul Constanța, legal reprezentată de primar, Vergil Chițac, a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în Dosarul Retrocedărilor“.
 
„Astfel, pe 1 aprilie 2021, au fost depuse la Tribunalul Constanța 6 cereri de chemare în judecată prin care se solicită instanței obligarea pârâților la plata sumei de 11.733.999 dolari și 11.011.021,40 euro reprezentând  o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului UAT Municipiul Constanța, constatarea nulității absolute a mai multor contracte de vânzare cumpărare, precum și rectificarea mai multor cărți funciare în sensul radierii pârâților din cărțile funciare și intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa“, conform sursei citate.
 

Pedepsele din Dosarul Retrocedărilor

 
De asemenea, amintim că în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de detenție.
 
Iată pedepsele primite în cauză de restul acuzaților, în prezent pârâți în procesele civile deschise de UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu: cinci ani de închisoare.
 
Constantin Racu: şase ani şi zece luni de închisoare.
 
Daniela Ramona Dospinescu: şapte ani şi şase luni de închisoare.
 
Ion Marica: cinci ani de închisoare.
 
Dan Miron: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Bogdan Ghiţulescu: patru ani de închisoare.
 
Răsvan Mircea Tudorache: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Paraschiva Barbu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Niculae Nejloveanu: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Daniel Ene: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
 
Georgică Giurgiucanu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Emil Dragoş Săvulescu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Aurel Jean Andrei: doi ani cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Valentin Gheorghe Ionescu: cinci ani de închisoare.
 
Cristian Borcea: cinci ani de închisoare.
 
Ruxandra Luminiţa Darie: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Marius Puşcaşi: trei ani de închisoare.
 
Carmen Puşcaşi: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Alin Horaţiu Dima: şase ani de închisoare.
 
Citește și:

La Tribunal dosare grele:
UAT Constanța, prin primar Vergil Chițac-reclamant. Părâți sunt Mazăre, Constantinescu, și alții

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii