Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima compensație financiară sub forma unui voucher Alina Gorghiu- „Primul voucher a ajuns astăzi în mâinile victimei unei infracțiuni de agresiune sexuală“

ro

14 Aug, 2024 17:41 197 Marime text
foto: Facebook/ Alina Gorghiu Ministerul Justiției, prin Unitatea privind Protecția Victimelor, a procedat în premieră la punerea în aplicare a hotărârii instanței de judecată privind activarea mecanismului privind acordarea de compensanții financiare pentru victima unei infracțiuni de agresiune sexuală potrivit dispozițiilor prevăzute în Metodologia de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii aprobată de Guvernul României prin Hotărârea nr. 541 din 8 iunie 2023.

Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor din cadrul Tribunalului Iași a admis cererea formulată de către victima unei infracțiuni prevăzute la art. 21 din Legea nr. 211/2004, cu modificările și completările ulterioare, la data de 17 iulie 2024 și a acordat acesteia un voucher în valoare de 18.000 lei. Hotărârea a rămas definitivă prin necontestare la data de 8 august 2024.

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a înregistrat în ROARMIS această hotărâre judecătorească având ca obiect acordare unui avans din compensația pentru victimă.

Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente de tipul: hrană, cazare, transport, medicamente.

Sumele pentru acordarea compensațiilor financiare provin din bugetul Ministerului Justiției, inclusiv din procentul alocat instituției din activele
confiscate în procese penale, sume colectate de ANABI și distribuite anual prin intermediul Mecanismului Național de Susținere a Prevenirii Criminalității.

Procedura de obținere a voucherelor destinate victimelor infracțiunilor grave implică transmiterea unei cereri de acordare a unui avans din compensația financiară către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor prevăzută de Legea nr. 211/2004 de la nivelul Tribunalului de domiciliu al victimei și îndeplinirea condițiilor legale prevăzute de Legea nr. 211/2004, Legea nr. 318/2015 și HG nr. 541/2023.

Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, organizație non-guvernamentală înrolată în mecanismul operațional, a realizat documentația și a sprijinit victima în demersurile întreprinse.
 

Anunțul făcut de Alina Gorghiu

Statul român își onorează o datorie mare către victimele infracțiunilor! A intrat în funcțiune mecanismul de acordare a voucherelor pentru victime, un instrument absolut necesar pentru a le asigura o viață normală.


Primul voucher a ajuns astăzi în mâinile victimei unei infracțiuni de agresiune sexuală. Este vorba despre o sumă de 18.000 lei care va putea fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente de tipul: hrană, cazare, transport, medicamente.

Cererea formulată de către victima a fost admisă de Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor din cadrul Tribunalului Iași la 17 iulie și a rămas definitivă prin necontestare la data de 8 august 2024.

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a înregistrat în ROARMIS hotărârea judecătorească, iar Ministerul Justiției, prin Unitatea privind Protecția Victimelor, a procedat la punerea ei în aplicare.

Mulțumim Centrului de Mediere si Securitate Comunitara ONG-ul de la Iași înrolat în mecanismul operațional, care a realizat documentația și a sprijinit victima în demersul obținerii voucherului!

 


Detalii importante 


Detalii despre obținerea voucherelor sunt disponibile aici:
https://www.just.ro/informatii-de-interes-public/vouchere-victime/
https://www.youtube.com/watch?v=Q3t8BhBX5Xc&t=33s

Detalii despre programele de prevenire a criminalității, educație juridică și protecția victimelor finanțate de ANABI sunt disponibile aici:

https://anabi.just.ro/info/finantari-nerambursabile-asociatii-si-fundatii



Citește și:

CiucăNu se va umbla la voucherele pentru bugetari
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii