Prima condamnare în Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia! Ce sentință au dictat judecătorii (MINUTA)
Prima condamnare în Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia! Ce sentință au dictat judecătorii (MINUTA)
19 Dec, 2022 14:56
ZIUA de Constanta
1805
Marime text
- Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
În urmă cu scurt timp, judecătorii Secției Penale a Tribunalului Constanța au dictat prima condamnare într-o cauză desprinsă din dosarul-mamă al vaccinărilor false de la Mangalia, instrumentat de procurorii DNA Suceava!
Este vorba despre dosarul 7386/118/2022, în care judecătorii au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de suspectat C.M. cu procurorii anticorupție.
Pe scurt, judecătorii au pronunțat o pedeapsă cu închisoarea de doi ani și patru luni, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.
Iată minuta hotărârii de azi a Tribunalului Constanța – Secția Penală:
7386/118/2022 - Acord - În baza art. 485 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, S.T. Suceava cu inculpatul C.M., cercetată pentru săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, in modalitatea „aderare", prev. de art. 367 alin. 1 şi 3 Cod penal, complicitate la trafic de influenţă, prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 291 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu modificarile şi completarile ulterioare, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, instigare la fals informatic, prev. de art. 47 Cod penal raportat la art. 325 Cod penal, cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a şi d Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, obiect al cauzei penale nr. 24/P/2021.
În baza art. 367 alin. 1 şi 3 Cod penal, şi art. 480 alin. 1 ?i 4 C.p.p., condamnă pe inculpatulC.M. la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infractional organizat, in modalitatea „aderare".
În baza art. 367 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 67 alin. 2 Cod penal, aplică inculpatei C.M. pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o perioada de 2 (doi) ani, a drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit, a şi b Cod penal, in conformitate cu prey. art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal. În baza art. 65 alin. 1 C.p. rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b C.p., interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
În baza art. 48 Cod penal raportat la art. 291 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu modificarile şi completarile ulterioare, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, şi art. 480 alin. 1 ?i 4 C.p.p., condamnă pe inculpatul C.M. la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.
În baza art. 47 Cod penal raportat la art. 325 Cod penal, cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a şi d Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, şi art. 480 alin. 1 ?i 4 C.p.p., condamnă pe inculpatul C.M. la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals informatic.
În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b) cod penal, aplică inculpatei C.M., fostă C., pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an şi 8 (opt) luni închisoare, la care adaugă un spor de 8 (opt) luni închisoare, reprezentând o treime din totalul celorlalte două pedepse aplicate, urmând ca inculpata C.M., fostă C., să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 4 (patru) luni închisoare.
În baza art. 91 alin. 1 C.p., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit conform art. 92 C.p. În baza art. 93 alin. 1 C.p., pe durata termenului de supraveghere inculpatul va îndeplini următoarele obliga?ii : a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anun?e, în prealabil, schimbarea locuin?ei şi orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. În temeiul art. 93 alin. 2 C.p., dispune obligarea inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de care Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii de pe raza municipiului Constanţa, jud. Constanţa. În temeiul art. 93 alin. 3 C.p., obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 (şaizeci) de zile, la Primăria municipiului Mangalia.
În baza art. 45 alin. 3 lit. a Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitarii, pe o perioada de 2 (doi) ani, a drepturilor prey. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, in conformitate cu prev. art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal.
În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, inculpatei i se interzice exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, pe perioada prev. de art. 65 alin. 3 Cod penal, cu titlu de pedeapsă accesorie.
Atrage atenția inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.p. şi respectiv 97 C.p. cu privire la condiţiile şi cazurile de revocare, respectiv anulare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. În baza dispoziţiilor art. 94 alin. 2 Cod penal, dispune ca supravegherea executării de către inculpata a obligaţiilor să se efectueze de către Serviciul de Probatiune Constanţa. În baza art. 485 alin. 4 raportat la art. 399 alin. 1 c.p.p., menţine măsura controlului judiciar, dispusă faţă de inculpatul, urmând ca aceasta să fie verificată sub acelaşi aspect, cel târziu până la data de 16.02.2023.
În temeiul art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală, îl obligă pe inculpatul la plata sumei de 2000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, potrivit art. 408 alin. (1) coroborat cu art. 410 alin. (1) din Codul de procedură penală; cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa, conform art. 413 alin. (1) din Codul de procedură penală. Pronunţată la data de 19.12.2022, prin punerea la dispoziţie prin mijlocirea grefei, conform art. 405 alin. (1) din Codul de procedură penală.
Împotriva deciziei Tribunalului se poate declara apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii