Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:12 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primar reținut de DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. Prejudiciul se ridică la 35 de milioane de lei

ro

14 Sep, 2022 19:32 1438 Marime text



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 septembrie 2022, a primarului orașului Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe.

Primarul este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii l-au reținut și pe Constantin Vlad, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei Orașului Otopeni, județul Ilfov, și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme)“, încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, primarul Constantin Gheorghe și directorul executiv Constantin Vlad și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care: 25.421.080 de lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care, în realitate, executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier, deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea „stornată“ a „procurării materialelor“, de 25.421.080 de lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate și 10.494.926 de lei, reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

Pe 15 septembrie 2022, Constantin Silviu Gheorghe și Constantin Vlad urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Anchetatorii au efectuat marți la Primăria Otopeni.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au suspiciuni că oamenii din conducerea instituției au cheltuit timp de șase ani bani publici pentru lucrări incomplete. Reprezentanții DNA au informat că fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2011 - 2017, în legătură cu derularea unor contracte de execuţie a unor lucrări.

Ancheta ar viza lucrări de extindere a unor rețele de alimentare cu apă și canalizare, pentru care s-ar fi aprobat plăți dar care nu ar fi fost executate complet sau care ar fi fost supraevaluate astfel încât firmele implicate să ia mai mulți bani. Prejudiciul ar fi de 35 de milioane de lei.





 
Anchetatorii au făcut percheziții marți la Primăria Otopeni. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au suspiciuni că oamenii din conducerea instituției au cheltuit timp de șase ani bani publici pentru lucrări incomplete. Reprezentanții DNA au informat că fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2011 - 2017, în legătură cu derularea unor contracte de execuţie a unor lucrări. Ancheta ar viza lucrări de extindere a unor rețele de alimentare cu apă și canalizare, pentru care s-ar fi aprobat plăți dar care nu ar fi fost executate complet sau care ar fi fost supraevaluate astfel încât firmele implicate să ia mai mulți bani. Prejudiciul ar fi de 35 de milioane de lei.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/primarul-orasului-otopeni-silviu-constantin-gheorghe-retinut-de-dna-pentru-abuz-in-serviciu-2082715

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii