Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria condusă de Făgădău vrea anularea unei dispoziţii date de Mazăre care viza nişte terenuri ale Academiei Române

ro

18 Jan, 2020 00:00 1401 Marime text


Primăria municipiului Constanţa a înregistrat pe 15 ianuarie a.c., pe rolul Secţiei de contencios-administrativ a Judecătoriei Constanţa, dosarul 669/212/2020, privind constatare nulitate şi act administrativ / dispoziţie primar. Reclamant în dosar este Municipiul Constanţa prin Primar, iar pârâţi sunt Academia Română şi Fundaţia Patrimoniu a Academiei Române, înfiinţată în anul 2005 de către preşedintele de atunci al Academiei Române, acad. Eugen Simion, ca urmare a activităţilor desfăşurate în perioada 2001-2004, prin care s-au identificat şi recuperat cu sprijinul Comisiei de Patrimoniu a Academiei Române peste 5.000 de hectare de teren agricol în şapte judeţe.
 
Potrivit Biroului de Presă al Primăriei municipiului Constanţa, este vorba despre o dispoziţie a fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, din perioada 2004-2005, care vizează terenuri situate în cartierul Km 4-5 din municipiul Constanţa. Dispoziţia ar fi fost dată cu nerespectarea legislaţiei în vigoare. Demersul în instanţă este necesar pentru ca municipalitatea să răspundă notificării Academiei Române legate de terenurile deţinute în Constanţa.
 
În prezent, dintr-o suprafaţă totală de 452 de hectare la care ar fi avut dreptul, Academia Română are numai cele câteva mii de metri pătraţi de pământ din Constanţa şi alte câteva mii de metri pătraţi la Ovidiu, iar titlul de proprietate ce i-a fost dat la Topalu face obiectul unei acţiuni de anulare în instanţă.
Potrivit Centrului de Investigaţii Media, în 14 martie 2007, la sediul Primăriei Constanta, preşedintele executiv al Fundaţiei Patrimoniu, Alexandru Bogdan, încheia cu doi oameni din subordinea primarului Radu Mazăre o minută.  Documentul prevedea că Academia renunţă la a mai cere 103 din cele 452 de hectare de teren, pe motiv ca nu are dreptul de proprietate asupra respectivei suprafeţe.
 
Cele 103 hectare reprezintă teren aflat pe teritoriul de astăzi al oraşului Constanta, care, conform Monitorului Oficial din 1948, a aparţinut Academiei Române. Motivul invocat pentru renunţarea la ele este că “actele depuse nu fac dovada dreptului de proprietate”.
 
Citeşte şi:
 
Academia Romana revendica terenuri

Academia Romana si-a recuperat terenurile

Evenimentul zilei Mazăre a retrocedat terenuri ale Academiei Române către doi foşti patroni de la Dinamo

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii