Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța a dat în judecată Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“

ro

30 Oct, 2020 00:00 5072 Marime text
  • Primăria Constanța a înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța, secția civlă, dosarul nr. 24515/212/2020 având ca obiect autorizare desfiinţare lucrări (legea 50/1991) împotriva Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din municipiu
  • Parohia este situată în Cartierul Compozitorilor, în partea de vest a municipiului şi se află în jurisdicţia Arhiepiscopiei Tomisului, Protoieria I Constanţa
  • „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ a fost înfiinţată la 1 ianuarie 2003 în baza certificatului fiscal existent încă din anul 2001
  • Preotul paroh a obţinut din partea Primăriei Constanţa punerea în posesia Arhiepiscopiei Tomisului a terenului pentru construirea bisericii, având 1100 mp
  • Deoarece amplasamentul bisericii a fost stabilit de Primăria Constanţa pe o movilă de pământ, talpa de fundare fiind foarte jos, s-a hotărât realizarea unui demisol pe toată suprafaţa construcţiei bisericii, demisol care rezolvă multe probleme administrative
  • Din cauza lipsei de fonduri, lucrarea a încetat în decursul anului 2010, reluându-se la începutul anului 2011 şi finalizându-se în decursul anului 2012
  • În vara anului 2013, parohia a mai dobândit din partea Primăriei Constanţa, un teren aflat în imediata vecinătate a bisericii, în suprafaţă de 581 mp, pe care s-a amenajat un spaţiu verde


Primăria Constanța a înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța, secția civlă, dosarul nr. 24515/212/2020 având ca obiect autorizare desfiinţare lucrări (legea 50/1991) împotriva Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din municipiu.

Parohia este situată în Cartierul Compozitorilor, în partea de vest a municipiului şi se află în jurisdicţia Arhiepiscopiei Tomisului, Protoieria I Constanţa.

„Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ a fost înfiinţată la 1 ianuarie 2003 în baza certificatului fiscal existent încă din anul 2001.

În scurt timp, preotul paroh a obţinut din partea Primăriei Constanţa punerea în posesia Arhiepiscopiei Tomisului a terenului pentru construirea bisericii, având 1100 mp.
S-au făcut cadastrul şi intabularea terenului, s-a obţinut certificatul de urbanism. S-a ridicat o construcţie provizorie din lemn de cca. 80 mp, care, de la data de 6 octombrie 2003 până la 20 noiembrie 2007, a fucţionat ca paraclis.


S-au obţinut toate avizele necesare stipulate în certificatul de urbanism, iar în anul 2005 s-a emis autorizaţia de construcţie pentru biserică în stil maramureşean.
Proiectul a fost realizat de către arhitecţii Danciu Ioan Alexandru şi soţia sa Mihaica, care au adaptat un plan de arhitectură bisericească în stil maramureşean, specific zonei de munte, zonei de litoral, specifică oraşului Constanţa.


La data de 8 iunie 2006, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa mai multor credincioşi, a sfinţit locul pentru punerea temeliei bisericii propriu zise.

Deoarece amplasamentul bisericii a fost stabilit de Primăria Constanţa pe o movilă de pământ, talpa de fundare fiind foarte jos, s-a hotărât realizarea unui demisol pe toată suprafaţa construcţiei bisericii, demisol care rezolvă multe probleme administrative.

La data de 9 iunie 2006, s-a demarat construirea propriu-zisă a bisericii, turnându-se primul beton. În luna noiembrie 2007, s-a finalizat construirea demisolului, iar din data de 20 noiembrie 2007 acesta a devenit paraclis, oficiindu-se în el toate slujbele bisericeşti.

A urmat o perioadă de aproximativ doi ani în care s-au făcut eforturi deosebite pentru achiziţionarea materialului lemnos necesar ridicării suprastructurii din lemn de brad, acoperişul fiind din şindrilă de brad.

În anul 2008, fostul paraclis din lemn a fost reamenajat şi transformat în casă parohială. La data de 28 octombrie 2009, o echipă de meşteri în lemn din loc. Bârsana, jud. Maramureş, condusă de către Domnul Pop Vasile, care a început ridicarea suprastructurii din lemn de brad peste demisolul din fier şi beton.

Din cauza lipsei de fonduri, lucrarea a încetat în decursul anului 2010, reluându-se la începutul anului 2011 şi finalizându-se în decursul anului 2012.
În perioada 2010-2011 a fost realizată clopotniţa tot în stil maramureşean, la demisolul căreia a fost amenajat un grup sanitar pentru preoţi şi credicioşi şi a fost instalată centrala termică pentru întregul ansamblu eclezial.

În luna noiembrie, ziua 20, anul 2013, de hramul bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Vecerniei şi Aghiasmei celei mici, acordând şi arhiereasca binecuvântare de a se sluji în biserica mare.
De la acea dată şi până în prezent, se execută lucrări de pictură bisericească bizantină clasică pe icoane din lemn de tei, de diferite dimensiuni (100/50, 100/100, 150/150 cm), fiind cea mai potrivită variantă pentru o biserică din lemn.

Pe lângă lucrările de pictură, mai sunt de executat lucrări de finalizare a exteriorului sfântului locaş, a curţii, etc.
În vara anului 2013, parohia a mai dobândit din partea Primăriei Constanţa, un teren aflat în imediata vecinătate a bisericii, în suprafaţă de 581 mp, pe care s-a amenajat un spaţiu verde (gazon, livadă de pomi fructiferi, gard viu), cu o troiţă maramureaşeană, băncuţe, şi cât

mai curând un spaţiu de joacă pentru copii. Pentru realizarea tuturor acestor lucrări, preoţii acestei parohii: Ioniţă Florin-paroh, şi Cazacu Cristian-coslujitor, au fost susţinuţi de un grup de credincioşi, potrivit site-ului Arhiepiscopiei Tomisului.

Parohia nu deţine cimitir, în imediata apropiere aflându-se Cimitirul Municipal „Energia“.
Preotul paroh Florin Ioniță nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere iar purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu a transmis că nu cunoaște detaliile acestui dosar, având în vedere faptul că abia a fost înregistrat pe rolul instanței. Arhiepiscopia va reveni cu un punct de vedere, după ce parohia va fi citată în dosar.
 


Citește și:

Ce se întâmplă la Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Constanţa? Primăria a eliberat certificat de urbanism

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii