Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:16 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanţa, la judecată cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru bani. Cine şi cât are de dat

ro

28 Nov, 2019 00:00 3390 Marime text
Peste 17.000 de lei, adică 170 de milioane de lei vechi. Aceasta este miza în procesul în care Primăria Municipiului Constanţa a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii, cerând ca Inspectoratul să-i dea înapoi cele peste 170 de milioane plătite. Aproape ca într-un meci de tenis, până acum fiecare din părţi a câştigat un set: Primăria Constanţa a câştigat la Judecătorie, unde judecătorii au obligat ISC să-i dea banii înapoi, iar ISC a câştigat la Tribunal, unde magistraţii au decis ca nicio plată să nu fie făcută. În prezent, disputa finală se poartă la Curtea de Apel Constanţa, a cărei decizie va rămâne definitivă.
 
Litigiul dintre Primăria Constanţa şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a debutat în instanţă la finalul anului trecut şi de atunci se tot judecă. Mai mult, nemulţumirile părţilor se leagă de suma de 17.303,18 lei, bani pe care primăria i-a plătit Inspectoratului în Construcţii în 2014 dar pe care, potrivit deciziei Curţii de Conturi din 2015, nu trebuia să îi achite.
 
În documentele citate pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro, se arată faptul că suma de 17.303,18 lei a fost achitată de către Primăria Constanţa în beneficiul Inspectoratului de Stat în Construcţii cu titlul de „taxă ISC“, încă din anul 2014. În urma controlului Curţii de Conturi din 2015, auditorii financiari au stabilit însă că banii nu trebuiau plătiţi. De altfel, Primăria Constanţa a susţinut pe parcursul procesului că decizia Curţii de Conturi a fost confirmată şi de instanţele din Constanţa.
 
Mai exact, reprezentanţii primăriei au amintit de o altă decizie din decembrie 2017 a Curţii de Apel în care, potrivit sursei citate, „s-a reţinut, cu putere de lucru judecat, că sumele achitate de Municipiul Constanţa în contul Inspectoratului de Stat în Construcţii, cu titlul de taxă ISC, nu erau datorate“.
 
Primăria a mai arătat că, în luna octombrie 2018, înainte de a începe procesul civil pentru recuperarea banilor, instituţia a anunţat Inspectoratul de Stat în Construcţii că trebuie să returneze suma de peste 17.000 de lei.
„Această notificare a rămas fără rezultat, în sensul că debitul nu a fost achitat“, se arată în documentele primăriei citate pe Portalul Jurisprudenţei. În aceste condiţii, reprezentanţii Primăriei Municipiului Constanţa au dat în judecată ISC, pentru ca judecătorii să oblige instituţia să dea înapoi banii respectivi.
 

Trebuia urmată o altă procedură de recuperare a banilor

 
Pe parcursul procesului desfăşurat la prima instanţă, respectiv la Judecătoria Constanţa, Inspectoratul de Stat nu a depus întâmpinare şi nici nu s-a prezentat la termenul de judecată, potrivit judecătorilor.
 
Astfel, după ce instanţa a analizat actele depuse la dosar pe parcursul desfăşurării procesului, Judecătoria Constanţa i-a dat dreptate primăriei. În hotărâre se arată că Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost obligat să achite suma de 17.303,18 lei, „reprezentând plată nedatorată“, dar şi 1.250 de lei – cheltuieli de judecată.
 

Ulterior acestei decizii, Inspectoratul de Stat în Construcţii s-a adresat, la rândul său, Tribunalului Constanţa, unde a declarat apel. Soluţia acestei de-a doua instanţe a răsturnat-o pe prima, iar acţiunea primăriei de recuperare a banilor a fost respinsă, ca inadmisibilă.
„Câtă vreme pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit, sume ce au natura juridică a unor creanţe fiscale, există o procedură specială, reclamanta nu avea deschisă calea dreptului comun, respectiv acţiunea în plata nedatorată, în temeiul dispoziţiilor art. 480 alin. 1 Cod procedură civilul, apelul urmând a fi admis, iar sentinţa apelată schimbată în tot, în sensul respingerii acţiunii ca inadmisibilă“, au arătat judecătorii în decizia de la Tribunal, citată pe Portalul Jurisprudenţei.
 
Cu alte cuvinte, instanţa de apel a considerat că există o altă procedură ce trebuia urmată pentru a fi recuperaţi banii, nu printr-un proces civil.
 
Nici decizia aceasta nu a rămas definitivă, căci primăria a atacat-o la Curtea de Apel Constanţa, unde urmează să se stabilească primul termen în recurs.
 
Citeşte şi:
 

Nelu Stelea, numit inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii