Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, la judecată cu Ministerul Dezvoltării pentru o grădiniță din oraș. A fost sesizată Curtea Constituțională!

ro

08 Jun, 2021 00:00 2310 Marime text
  • Dosarul are indicativul 32366/3/2020 și urmează să fie înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, fiind declinat de Tribunalul București.
  • Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța a solicitat instanței obligarea ministerului la rambursarea întregii sume solicitate prin Cererea de rambursare nr. 2 privind proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Amicii, Constanța“.
  • Totodată, în proces a fost sesizată și Curtea Constituțională.
 
Municipalitatea din Constanța a dat în judecată Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – Direcția Generală Programul Operațional Regional.
 
Cazul a fost înregistrat pe rolul instanțelor bucureștene la finele lunii noiembrie 2020 și are în centru reabilitarea Grădiniței cu Program Prelungit Amicii, din Constanța.
 
Mai exact, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța a solicitat instanței obligarea ministerului la rambursarea întregii sume solicitate prin Cererea de rambursare nr. 2.
 
După analizarea primelor acte depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului București au decis declinarea acesteia la Tribunalul Constanța, dar și sesizarea Curții Constituționale.
 

Ce a solicitat municipalitatea
 
Dosarul are indicativul 32366/3/2020 și urmează să fie înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de „anulare act administrativ Decizia 435/04.11.2020“.

 
Potrivit Hotărârii nr. 3380/2021 a Tribunalului București, citată pe Jurindex, „prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 27.11.2020, reclamanta a solicitat anularea Deciziei nr. 435 din 04.11.2020 privind soluționarea contestației formulate de către UAT Municipiul Constanța înregistrată la MLPDA în 13.10.2020 privind proiectul (...) cu titlul «Reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Amicii, Constanța»“.
 
De asemenea, UAT Municipiul Constanța a cerut „anularea adresei de autorizare a Cererii de rambursare nr. 2 înregistrată la Primăria Municipiului Constanța sub nr. (...)/25.09.2020 și anularea Notei de neconformitate nr. SVAPCI (...)/03.09.2020 și, pe cale de consecință, obligarea pârâtului la rambursarea întregii sume solicitate la rambursare prin Cererea de rambursare nr. 2“, potrivit www.rolii.ro.
 

Tribunalul București a declinat dosarul
 
În urma analizării actelor de la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului București au decis că, de fapt, competența îi revine instanței din Constanța:

 
„Tribunalul București se declară necompetent să soluționeze cauza de contencios administrativ deschisă în temeiul O.U.G. nr. 66/2011 de beneficiarul persoană juridică de drept public, nemulțumit de actul autorității cu competențe în gestionarea fondurilor europene, competența teritorială aparținând instanței de la sediul reclamantului beneficiar în temeiul O.U.G. nr. 66/2011, cu trimitere la art. 10 alin. 3 teza I din Legea nr. 554/2004, aplicabil în temeiul art. 5 alin. 3 din Codul de procedură civilă“, se arată în Hotărârea nr. 3380/2021, citată pe Jurindex.
 

Sesizarea Curții Constituționale
 
Totodată, în proces a fost sesizată și Curtea Constituțională:
 
„Instanța a ridicat din oficiu excepția de neconstituționalitate cu privire art. 10 alin. 3 din Legea nr. 554/2004, Legea contenciosului administrativ (Reclamantul persoană fizică sau juridică de drept privat se adresează exclusiv instanței de la domiciliul sau sediul său. Reclamantul autoritate publică, instituție publică sau asimilată acestora se adresează exclusiv instanței de la domiciliul sau sediul pârâtului)“, potrivit www.rolii.ro.
 
Astfel, legat de neconstituționalitatea invocată de către judecători, din oficiu, a textului de lege menționat anterior, se arată în hotărârea citată că:
 
„Instanța consideră că textul criticat contravine dispozițiilor constituționale prevăzute în art. 1 alin. 3 și 5 (România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptate și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poprului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989 și sunt garantate; În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie), art. 21 alin. 3 (Părțile au dreptul la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil) și art. 126 alin. 2 (Competența instanțelor judecătorești și procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege) din Constituția României“, potrivit www.rolii.ro.
 
În această situație, în paralel cu trimiterea dosarului spre soluționare la Tribunalul Constanța, Tribunalul București a sesizat și Curtea Constituțională.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța, dar și cea a Curții Constituționale.
 
Mai precizăm că decizia Tribunalului Constanța va putea fi atacată la instanța superioară.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Un nou contract pentru Holiday D'sign Consult SRL. Grădinița cu program prelungit „Amicii” va fi modernizată
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii