Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:43 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, obligată în instanță să elibereze autorizația de rezervare pentru un loc de parcare. Procesul nu s-a terminat

ro

23 Mar, 2021 00:00 4995 Marime text
  • Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul cu numărul 3982/118/2020, în care instituția a fost acționată în instanță.
  • Reclamantul a solicitat „obligarea pârâtelor la eliberarea autorizației loc de parcare pentru locul de parcare nr.8 situat în municipiul Constanța, cartier Inel II, (...), iar în situația în care este ocupat pentru orice alt loc de parcare din vecinătate“.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
Primăria Municipiului Constanța a fost obligată, în primă instanță, să elibereze autorizația de rezervare a unui loc de parcare în cartierul Inel II pentru un locatar din zonă.
 
Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul cu numărul 3982/118/2020, în care instituția a fost acționată în instanță.
 
În paralel, autoritățile locale pregătesc implementarea unui nou Regulament al parcărilor publice din Constanța.
 

Ce a solicitat reclamantul

 
Pentru a reveni la acțiune, se arată în Hotărârea nr. 1757/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, că bărbatul a solicitat „obligarea pârâtelor la eliberarea autorizației loc de parcare pentru locul de parcare nr.8 situat în mun.Constanța, cartier Inel II, (...), iar în situația în care este ocupat pentru orice alt loc de parcare din vecinătate“, potrivit www.rolii.ro.
 
Conform sursei citate, în motivarea cererii de chemare în judecată, constănțeanul a arătat că a depus cerere pentru rezervare loc de parcare în fața blocului său pe platforma online „edirect.e-guvernare.ro“, atașând toate documentele solicitate.
 
Cererea a fost depusă în luna mai 2020, iar omul spune în ziua următoare solicitarea a fost acceptată, dar trecută în stadiul de cerere rezervare loc de parcare în așteptare.
 
În replică, reprezentanții primăriei au invocat excepția lipsei capacității de folosință și excepția lipsei calității procesuale, iar pe fondul cauzei au solicitat respingerea acțiunii.
 

Cerere anterioară pentru același loc

 
Potrivit Portalului Jurisprudenței, avocații municipalității au arătat că s-a mai formulat o cerere anterioară pentru acel loc de parcare, în anul 2019, de către o altă persoană.

 
„Aceasta, datorită stării de urgență și a celei de alertă datorată pandemiei de covid 19, nu–a prezentat pentru plata taxei aferente și ridicarea autorizației solicitate, procedura nefiind finalizată“, au explicat avocații, potrivit www.rolii.ro.
 
După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța, în completul prezidat de magistratul Daniela Georgeta Bogdan, au decis respingerea excepțiilor invocate.
 
De asemenea, judecătorii au decis să admită acțiunea formulată de bărbatul din Constanța.
 

Cererea nu a fost soluționată în termen legal

 
Judecătorii au arătat în motivarea hotărârii faptul că „acest răspuns al pârâtelor (nr., potrivit căruia cererea ar fi în așteptare) probează faptul că nu a fost soluționată cererea reclamantului în termen legal (cerere în așteptare nu poate echivala cu soluționarea cererii)“.
 

Totodată, instanța a mai arătat că „refuzul de soluționare este unul nejustificat întrucât pentru acest loc nu a fost formulată decât o singură cerere anterioară (...) care din 2019 trebuia soluționată de angajații primăriei până în luna mai 2020 când reclamantul a formulat cerere“.
 
„Solicitanta (...) se putea prezenta la primărie după încetarea stării de urgență pentru a achita taxa sau pentru ridicarea autorizației de parcare sau putea achita online și i se putea transmite autorizația online sau prin poștă. Motivele invocate de pârâte prin întâmpinare pentru nesoluționarea cererii reclamantului sunt neîntemeiate, mai ales că la data formulării locul de parcare nr.8 figura vacant și nici la data judecării cauzei pârâtele nu au făcut dovada că s-ar fi fost ocupat acest loc de parcare“, se arată în Hotărârea nr. 1757/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe www.rolii.ro.
 
În aceste condiții, instanța a obligat Primăria Constanța să elibereze autorizația pentru rezervarea locului de parcare solicitat.
 
De asemenea, instituția a fost obligată să îi achite omului și cheltuielile de judecată, în sumă de 50 de lei.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:

O întreagă parcare dintr-o zonă centrală a Constanței ar putea fi desființată! Hotărârea a fost luată în București
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii