Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Pantelimon obține în instanță transformarea unei amenzi de 9.000 de euro, de la Garda de Mediu, în avertisment! Nemulțumiri (MOTIVARE)

ro

17 Jul, 2024 17:00 896 Marime text
  • Primăria Pantelimon fusese amendată de autoritățile de mediu pe motiv că nu ar fi respectat obligația legală de a asigura posibilitatea debarasării fără plată a deșeurilor, nu ar fi asigurat spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor.
  • „De asemenea s-a constatat că nu a fost asigurată colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă“, au mai spus judecătorii legat de procesul-verbal GNM.
  • Judecătoria Hârșova a precizat în hotărârea favorabilă primăriei că„în analiza proporţionalităţii sancţiunii aplicate, instanţa constată că petentului i-a fost aplicată sancţiunea constând în amenda contravenţională în cuantumul maxim de 45.000 lei, fără a se indica în concret motivul pentru care agentul constatator s-a orientat către limita maximă“.
UAT Comuna Pantelimon prin Primar a obținut în instanță, la Judecătoria Hârșova, transformarea unei amenzi de 9.000 de euro primită de la Garda de Mediu în avertisment.
 
Dosarul a ajuns însă recent la Tribunalul Constanța, unde Garda de Mediu a atacat în apel hotărârea inițială a Judecătoriei Hârșova.
 
În speță, Primăria Pantelimon fusese amendată de autoritățile de mediu pe motiv că nu ar fi respectat obligația legală de a asigura posibilitatea debarasării fără plată a deșeurilor, nu ar fi asigurat spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor.
 
La Tribunalul Constanța, cazul a fost înregistrat sub numărul unic 2145/842/2023, părțile fiind UAT Comuna Pantelimon prin Primar, în calitate de intimat petent, și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, în calitate de apelant intimat.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o plângere contravențională legat de procesul verbal seria GNM nr.009175/16.10.2023.
 
Dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili data primei înfățișări în cauză.
 
Iată minuta Hotărârii 71/2024 a Judecătoriei Hârșova, atacată acum la Tribunal:
 
„Admite în parte plângerea contravenţională formulată de petenta UAT P., prin Primar, în contradictoriu cu intimata G. N. M., prin C. J. C.

Dispune înlocuirea sancţiunii amendă aplicată prin procesul verbal seria GNM nr. 009175 din data de 16.10.2023, pentru fapta prevăzută la art. 60, alin.1 lit. h din OUG nr. 92/2021, privind regimul deşeurilor, cu sancţiunea avertisment.
Cu apel în 30 de zile de la comunicare la Judecătoria Hârşova“
 
În Hotărârea 71/2024 a Judecătoriei Hârșova se arată că „prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria GNM nr 009175/16.10.2023 petenta a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 45.000 lei pentru nerespectarea obligaţiei impuse de art. 60. alin.l. lit.h din OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor“.
 
Facem precizarea că suma de 45.000 de lei cu care a fost amendată primăria echivalează cu circa 9.000 de euro, la cursul actual.
 
 Confrom hotărârii, „în concret, cu ocazia controlului s-a constatat că petenta nu a respectat obligaţia legală de a asigura posibilitatea debarasării fără plată a deşeurilor autoritatea publică locală nu a asigurat spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, ţinând cont de reglementările urbanistice şi de cele emise de Ministerul Sănătăţii, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi nu a dezvoltat suficient în mod corespunzător centrele înfiinţate, potrivit prevederilor art. 10 alin.2 din OUG nr. 5/2015. pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn. textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, ulei vegetal uzat şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă“.
 

„De asemenea s-a constatat că nu a fost asigurată colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă“, au mai spus judecătorii.
 
În motivarea deciziei de schimbare a amenzii în avertisment, magistrații de la Judecătoria Hârșova au arătat, printre altele, că „instanţa constată că, din probele administrate în cauză, respectiv înscrisurile atașate la dosarul cauzei, nu rezultă o altă situaţie de fapt decât cea consemnată în procesul-verbal contestat“.
 
Totuși, judecătorii au arătat în continuare că „în analiza proporţionalităţii sancţiunii aplicate, instanţa constată că petentului i-a fost aplicată sancţiunea constând în amenda contravenţională în cuantumul maxim de 45.000 lei, fără a se indica în concret motivul pentru care agentul constatator s-a orientat către limita maximă“.
 
„De altfel, relevantă este consideraţia că amenda aplicată subscrisei este vădit disproporţionată în raport cu scopul urmărit prin crearea cadrului legislativ în materie de deşeuri, respectiv OUG 92/2021, iar disproporţia rezidă în primul rând în faptul că statului nu i s-a creat un prejudiciu real şi cert, în prezenta cauză prejudiciul fiind inexistent“, au mai spus judecătorii.
 
 Se mai precizează în hotărârea atacată de Garda de Mediu: „mai mult dacă agentul constatator a considerat că pentru contravenţia prevăzută de art. 9, alin. 1 lit. p din OUG nr. 196/2005 privind regimul deşeurilor, petenta poate fi sancţionată cu avertisment în temeiul prevederilor art. 5. lit.a din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute de art. 9, alin. 1, lit.p din OUG nr. 196/2005 privind fondul pentru mediu din care rezulta că în urma verificărilor s-a reţinut că pentru anul 2022 petenta nu a depus declaraţia privind contribuţia de 50 lei/tonă, care se plăteşte în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu procentul prevăzut în anexa nr.6 a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale colectate prin operatorii serviciului public, instanţa consideră că şi pentru fapta ce face obiectul judecăţii poate fi aplicată aceeaşi măsură în contextul în care petenta nu a mai fost sancţionată contravenţional pentru încălcarea regimului sancţionator al deşeurilor“.
 
„Prin urmare, instanţa apreciază că aplicarea sancţiunii avertismentului poate să satisfacă scopul prevăzut de legiutor prin incriminarea contravenţiilor ce formează obiectul cauzei, fiind de natură să atragă atenţia petentului asupra consecinţelor faptei săvârşite, să îl responsabilizeze în sensul adoptării unei conduite care să răspundă exigenţelor prevăzute de lege, atrăgându-i-se totodată atenţia că în situaţia în care va persevera în activitatea contravenţională, i se va aplica o sancţiune mai aspră“, au conchis judecătorii.
 
Acum, însă, această decizie a fost atacată la Tribunalul Constanța, instanță care urmează să pronunțe hotărârea definitivă în cauză.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Justiție Constanța
O societate ce se ocupă cu creșterea porcilor, la judecată cu Garda de Mediu Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii