Primarul Constanței a cerut autorizare să desființeze clopotnița de la Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică, dar a renunțat la proces
Primarul Constanței a cerut autorizare să desființeze clopotnița de la Parohia Intrarea Maicii Domnului în
29 Jul, 2023 16:13
ZIUA de Constanta
2631
Marime text
- Primarul Municipiului Constanța le-a cerut judecătorilor să oblige Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică să desființeze lucrările considerate nelegale.
- În caz de neconformare, primarul a cerut să fie autorizat să desființeze lucrările.
- Printre lucrările vizate se număra și clopotnița lăcașului de cult.
- Ulterior, primarul a depus cerere de renunțare la judecată.
Procesul s-a desfășurat la Judecătoria Constanța, Secția Civilă, iar la doi ani de la înregistrarea dosarului, primarul a depus cerere de renunțare la judecată.
Trebuie precizat că, între timp, instanța a acordat mai multe termene pentru intrarea în legalitate a lucrărilor reclamate de primar.
Dosarul are indicativul 24515/212/2020, fiind deschis pe 27 octombrie 2020, obiectul este autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991), iar părți în cauză sunt Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant, și, respectiv, Parohia Intrarea Maicii Domnului în Biserică, în calitate de pârât.
Așa cum am precizat anterior, instanța civilă a acordat mai multe termene, fie pentru intrarea în legalitate, pentru a se face dovada stadiului demersurilor efectuate pentru intrarea în legalitate, fie pentru îndeplinirea unor obligații.
În cele din urmă, instanța a luat act de cererea de renunțare la judecată formulată de primar.
Ce a cerut primarul
În Hotărârea 15096/2022 a Judecătoriei Constanța, se arată că primarul a ceruti „obligarea pârâtei la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod ilegal, fără a deţine autorizaţie de construire emisă potrivit Legii 50/1991, republicată, aşa cum au fost constatate prin procesul verbal de constatraere şi sancţionare a contravenţiei seria DGPL nr. PV (...).01.2019, la imobilul situat în Constanţa (...) stabilirea unui termen limită de executare a obligaţiei de către pârâtă“.De asemenea, primarul a mai cerut ca „în caz de neconformare, să fie împuternicit Primarul Municipiului Constanţa să desfiinţeze lucrările executate în mod neautorizat la imobil, cu suportarea cheltuielilor de judecată de către pârâtă“.
Nu în ultimul rând, acesta a mai cerut și „obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul proces, în conformitate cu prevederile artr. 453 C.proc.civ“.
„În motivare, în esență, reclamantul a arătat că în urma controlului efecuat la data de 09.01.2019 orele 14:30, la imobilul situat în Constanţa (...), agenţii constatatori din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa – Direcţia Generală Poliția Locală au constatat că pârâta, în calitate de executant, a executat, fără a deţine autorizaţie de construire, conform art. 3 lit. a din Legea nr. 50/1991 republicată, lucrări de construcţii“, conform hotărârii.
Astfel, primarul a spus în proces că lucrările constatate de către polițiști ca fiind fără autorizație erau „construcţie cu regim de înălţime subsol, parter şi suprastructură, peste parter, având destinaţia de clopotniţă, pe latura de #### a imobilului, pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp, subsolul fiind realizat din fundaţii, pereţi şi planşeu din b.a, parterul realizat pe structură din material lemnos, iar suprastructura este realizată din material lemnos cu înâlţimea de aproximativ 18,50 m; construcţie cu regim de înălţime parter, pe o suprafaţă de aproximativ 96 mp, fundaţie din b.a, închideri perimetrale dion zidărie BCA, învelitoare din ţiglă ceramică şi plăci de azbociment pe acoperiş tip şarpantă în două ape, din material lemnos, având următoarele compartimentări: bucătărie, grup sanitar, hol, living şi două camere“.
Așadar, printre lucrările respective se număra și clopotnița lăcașului de cult.
În replică, reprezentanții parohiei au cerut respingerea cererii, ca nefondată.
În proces, au urmat termene acordate la circa două-trei luni, pentru efectuarea demersurilor de intrare în legalitate.
În cele din urmă, pe 6 decembrie 2022, primarul a depus cerere de renunțare la judecată.
După ce au amânat pronunțarea de două ori, judecătorii au luat act de renunțarea la proces, dosarul fiind astfel închis.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Chițac - „Poliția Locală va amenda parohia Sfânta Ecaterina din Tomis Plus"
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii