Primarul Constanței, dat în judecată de un investitor imobiliar! Se cer penalități de peste 26.000 de euro, pentru un certificat de urbanism. Dosarul, la Curte
Primarul Constanței, dat în judecată de un investitor imobiliar! Se cer penalități de peste 26.000 de euro,
11 Mar, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
972
Marime text
- Potrivit datelor noastre, în cauză, societatea a solicitat obligarea celor trei entități, în solidar, la plata unor penalități de întârziere de 132.000 de lei (peste 26.000 de euro).
Cazul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, după ce, în primă instanță, societatea privată a pierdut procesul.
Dosarul are indicativul 3606/118/2023 și, potrivit datelor noastre, în cauză, societatea a solicitat obligarea celor trei entități, în solidar, la plata unor penalități de întârziere de 132.000 de lei (peste 26.000 de euro).
Penalitățile sunt solicitate în legătură cu un certificat de urbanism pentru un imobil – spațiu comercial, cu trei etaje, pe care compania intenționează să îl ridice pe terenul său din strada Suceava, în acest sens adresându-se municipalității în urmă cu mai mulți ani.
Documentele solicitate au fost eliberate în cele din urmă (în 27 aprilie 2023 fiind aprobată HCLM 175/2023), dar compania a solicitat ca municipalitatea să fie obligată la plata penalităților.
Amintim, prin HCL Constanța nr. 175/27.04.2023 a fost aprobat Planului Urbanistic Zonal „Avantech Cont“, Municipiul Constanța.
PUZ vizează o suprafață de șapte hectare, situată în cartierul Tomis Nord, fiind delimitată de strada Suceava, aleile Argeș și Capidava.
În procesul pentru penalități, însă, judecătorii au decis respingerea cererii, ca prescrisă.
Conform datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Ciprian Gabriel Butaru.
Acțiunea, respinsă ca prescrisă
În motivarea deciziei de respingere a acțiunii, judecătorii au arătat, printre altele, că „referitor la excepţia prescripţiei dreptului reclamantei de a solicita penalităţi de întârziere tribunalul reţine că aceasta este întemeiată“
Tribunalul a arătat că „termenul de prescripţie de trei ani curge de la data împlinirii termenului de trei luni înăuntrul căruia debitorul putea executa în natură obligaţia, adică de la data de 21.01.2016, având în vedere că prin raportare la această dată, tribunalul a considerat că pârâţii şi-au îndeplinit obligaţia stabilită prin titlul executoriu reţinând că la această dată a fost emis Certificatul de urbanism nr. 400“.
„Cu toate acestea aşa cum am arătat mai sus, Curtea de Apel Constanţa a reţinut că de fapt pârâţii nu şi-au îndeplinit această obligaţie având în vedere că Certificatul de urbanism nr. 400/2016, emis ca urmare a iniţierii procedurii de executare de către reclamantă, a fost anulat de Tribunalul Constanța prin sentința civilă nr. ####/07.10.2016, rămasă definitivă prin decizia nr. ###/4.10.2017 a Curţii de Apel Constanţa“, conform hotărârii Tribunalului, atacată acum la Curte.
Tribunalul a mai spus că „având în vedere aceste aspecte, expirarea termenului de trei luni calculat de la data de 21.01.2016, s-a produs la data de 21.04.2016, dată prin raportare la care se calculează termenul de trei ani de prescripţie mai sus arătat. Reţinând că cererea reclamantei a fost formulată la data de 18.05.2023, constată că la această dată, termenul de prescripţie de trei ani, era împlinit iar în cauză nu au fost dovedite cauze de suspendare sau întrerupere a curgerii acestuia“.
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel.
Despre Avantech Cont SRL
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 28 februarie 2024, Avantech Cont SRL a fost înființată în anul 2002, are sediul în Constanța, pe strada Țepeș Vodă, nr. 21 și se ocupă de închirierea șu sibînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
Firma are un punct de lucru și în stațiunea Mamaia.
Asociați sunt Hristian Șapera și Enache Dardac, ultimul fiind și administratorul societății, iar numele său regăsindu-se și în Nazodi Expres SRL Constanța.
Conform sursei citate, în 2022, societatea a declarat 0 angajați, profit peste 41.000 de lei și cifra de afaceri a depășit 50.000 de lei.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Complex comercial cu bowling și cinema, pe Șoseaua Mangaliei, din Constanța! Decizia Tribunalului (MINUTA)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii