Primarul Constanței, învins în instanță de două prințese, cu descendență renumită în România, dar și internațional. Ce au câștigat aristocratele (MINUTA)
Primarul Constanței, învins în instanță de două prințese, cu descendență renumită în România, dar și
05 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
2971
Marime text
- Decizia a fost pronunțată astăzi, 5 octombrie 2023, de către Judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța, în dosarul 258/118/2023, aflat în atenția completului Fond civil 6, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Loredana Mesrobian.
- Prințesele Marina Anne Cantacuzino și Ilinca Mary Elisabeth Rowell, fiicele prințului Șerban Cantacuzino, au obținut în instanță obligarea primarului la soluționarea unei notificări pe Legea 10 din 2001, trimisă în urmă cu mai bine de 22 de ani!
- Decizia instanței poate fi atacată în apel.
Prințesele Marina Anne Cantacuzino și Ilinca Mary Elisabeth Rowell, fiicele prințului Șerban Cantacuzino, au obținut în instanță obligarea primarului la soluționarea unei notificări pe Legea 10 din 2001, trimisă în urmă cu mai bine de 22 de ani!
Decizia a fost pronunțată astăzi, 5 octombrie 2023, de către Judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța, în dosarul 258/118/2023, aflat în atenția completului Fond civil 6, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Loredana Mesrobian.
Hotărârea poate fi atacată în apel de către părțile nemulțumite, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei motivate.
Minuta hotărârii
Iată minuta hotărârii pronunțate în dosarul 258/118/2023
„Respinge, ca neîntemeiată, excepţia tardivităţii invocată de pârât.
Admite în parte cererea formulată de reclamante, astfel cum a fost modificată. Obligă pârâtul să soluționeze Notificarea nr. 694/7.08.2001 prin emiterea unei dispoziții.
Respinge în rest ca nefondată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa, sub sancțiunea nulității“
În proces, reprezentanții primăriei au invocat excepția tardivității, cu alte cuvinte, susținând că acțiunea în instanță ar fost introdusă prea târziu, de către cele două prințese, cu depășirea termenului stabilit de legislația în vigoare.
Excepția, însă, a fost respinsă de către completul de judecată, ca neîntemeiată.
Dosarul a fost deschis de fiicele prințului Șerban Cantacuzino la Tribunalul Constanța, la data de 11 ianuarie 2023, având ca obiect o solicitare în temeiul Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.
Imobil ce aparținuse familiei de aristocrați
Acum, cele două prințese au obținut prin decizia de azi a judecătorilor obligarea Primarului Municipiului Constanța la soluționarea unei notificări transmise primăriei în urmă cu mai bine de 22 de ani și vizând un imobil din Constanța ce aparținuse familiei de aristocrați și care a fost vizat de preluările abuzive din timpul regimului comunist.
Notificarea vizând imobilul a fost transmisă primăriei în luna august 2001, dar nu a primit răspuns până în prezent, așa încât aristocratele au fost nevoite să se adreseze instanței de judecată.
Dosarul este deschis de cele două prințese Cantacuzino în contradictoriu cu UAT Constanța prin Comisia de Aplicare a Legii 10/2001, prin Primar (președinte Comisie).
După cum am precizat anterior, decizia de azi poate fi atacată la instanța de control judiciar, respectiv Curtea de Apel Constanța, termenul pentru declararea apelului fiind de 30 de zile de la comunicarea deciziei motivate.
Unul dintre ultimii nobili ai țării
Prințesele Marina Anne Cantacuzino și Ilinca Mary Elisabeth Rowell sunt fiicele prințului Șerban Cantacuzino, în prezent stabilite în Marea Britanie.
Stins din viață la vârsta de 90 de ani, la începutul anului 2018, prințul Șerban Cantacuzino a fost unul dintre ultimii nobili ai țării.
Membru onorific al Uniunii Arhitecților din România, prințul Șerban Cantacuzino a fost fondatorul și președintele Fundației Pro Patromonio, fundație care, de-a lungul anilor, s-a implicat profund în numeroase proiecte de restaurare și salvare a unor monumente istorice din România.
Rămâne de văzut dacă în procesul privind imobilele din Constanța ale familiei se va declara apel.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Retrocedarea momentului la Constanța! Cât din oraș vor primi urmașii marelui antreprenor Francisc Lescovar (MINUTA)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii