Primarul din Constanța, autorizat definitiv să desființeze instalațiile de gaze la un bloc din oraș!
Primarul din Constanța, autorizat definitiv să desființeze instalațiile de gaze la un bloc din oraș!
02 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
28308
Marime text
- La mijloc sunt „lucrări constând în «realizare racorduri pentru utilizare gaze naturale la apartamentele (...) »“, fiind vorba despre zece apartamente vizate.
Decizia definitivă a fost luată de magistrații Curții de Apel Constanța, care au respins ca inadmisibil recursul declarat de reprezentanții asociației de proprietari.
Este vorba despre dosarul cu indicativul 7660/212/2021, având ca obiect „autorizare desființare lucrări“, proces în care Primarul Municipiul Constanța, în calitate de reclamant, a avut ca adversar Asociația de Proprietari Nr. 117.
În cauză, prima hotărâre a fost pronunțată de Judecătoria Constanța, care a decis să admită în parte cererea primarului și să oblige asociația de proprietari „să desfiinţeze lucrările executate fără a deţine autorizaţie de construire, la imobilul situat ***, identificate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. Nr. PV 50-000776/05.11.2019 emis de Primarul Municipiului Constanţa“.
Mai exact, la mijloc sunt „lucrări constând în «realizare racorduri pentru utilizare gaze naturale la apartamentele (...) »“, fiind vorba despre zece apartamente vizate.
Acum, asociația are la dispoziție un „termen de două luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“ pentru a desființa lucrările.
Tot Judecătoria Constanța l-a autorizat pe „Primarul Municipiului Constanţa să desfiinţeze lucrările, pe cheltuiala pârâtei, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de către pârâtă“.
De asmenea, instanța a obligat asociația să achite primarului 20 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată.
Ce a susținut primăria
În Hotărârea 7477/2022 a Judecătoriei Constanța s-a arătat că în proces, „în fapt, s-a arătat, în esență, că la data de 05.11.2019 ora 10.00, agenţii constatatori din cadrul Direcţiei Poliţiei Locale Constanţa, au efectuat un control la imobilul situat în Constanţa (...) şi au constatat că pârâta a efectuat lucrări de construire fără a deţine autorizaţie de construire, conform art. 3 lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, constând în realizare instalație de utilizare gaze naturale pe casa scării C a blocului C1, de la nivelul parterului la nivelul etajului 4 și a racordurilor la apartamentele (...)“.
Ce au spus reprezentanții asociației
În replică, reprezentanții asociației au arătat că „urmare a demersurilor efectuate a obținut autorizaţia de construire nr. 702/30.04.2020, care a intrat în posesia asociaţiei, împreună cu dosarul cuprinzând întreaga documentaţie de avizare şi autorizare, la data de 25.05.2020“.
„La data de 25.05.2020, ora 11.56, autorizaţia a fost transmisă în format electronic (imagine), prin aplicaţia Whatsapp doamnei (...) de la Poliția Locală Constanţa care a confirmat primirea acesteia la ora 12.00. Având în vedere că se întâmpla la câteva zile de la expirarea stării de urgenţă şi existau restricţii severe privind deplasarea, a convenit cu doamna (...) că este suficient faptul că a trimis documentul în format electronic şi nu mai este nevoie sa se prezinte si fizic la sediul Poliţiei Locale Constanţa pentru a-1 preda şi în copie pe hârtie“, conform celor consemnate în hotărârea Judecătoriei Constanța.
Astfel, „prin urmare, a considerat că odată emisă autorizaţia de construire, asociaţia a intrat în legalitate şi nu mai există litigii în ceea ce priveşte coloana de gaze de la scara C“.
De asemenea, asociația „a susținut că din procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei înregistrat la nr. PV ############.11.2019 nu reiese explicit necesitatea autorizării spre construire a racordurilor la coloana principală de gaze, precum și faptul că nu era necesară obținerea autorizației de construire, raportat la art. 11 din Legea 50/1991, în condiţiile în care racordurile de gaze sunt proprietăţi private şi constituie părţi integrante ale sistemelor locale de încălzire“.
Decizia Judecătoriei Constanța a fost atacată de către reprezentanții asociației la Tribunal, dar judecătorii au respins apelul.
Acum, Curtea de Apel a hotărât, printr-o decizie definitivă, să respingă recursul declarat în cauză.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Magistratul Oana Răducan, de la Judecătoria Constanța , delegată la o instanță din Capitală
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Horia 07 Mar, 2024 08:33 Mda! Opinia mea e ca în virtutea celor scrise intr-un p.v. de un "politist" local primarul a continuat prostia pentru ca nu putea sa îl lase din "maini",fiind omul lui! Judecătorul însă,trebuia sa aplice ceea ce spunea legea și nu ce cerea un oarecare printr-un p.v.! Dar ,asa suntem noi,ne legam de lucruri mărunte ca să ne justificam salariul foarte mare primit! Pe Banu Mihalcea însă,la nr.121 exista însă o caricatura fără autorizație, neterminata si care se clatina la fiecare furtuna ,care nu ii deranjează pe strălucitii "politisti"locali! De ce oare?
- Reader 03 Feb, 2024 00:20 Bravo! Sa va trăiască primarul și să-l mai votați. Și judecătorii să trăiască, să mai de-a hotărâri din astea tâmpite că poate ne învățăm minte. Doar de-aia ai salarii de sute de milioane și pensii la fel. Sa judece cu partea dorsală. Pai daca la art.11 lit. f) spune că montare sistemelor locale de încălzire și preparare a apei calde sunt scutite de obținerea autorizației de construire, cum sa ceri așa ceva. Acolo trebuie să aibă autorizație ANRE pentru gaze. Că primăria SIGUR nu are specialiști în instalații de gaze și nici nu trebuie, că nu e treabă lor. Ei trebuie să aibă arhitect șef și serviciu de urbanism. Iar arhitectul nu este calificat să verifice instalații de gaze. Dar așa e la noi: un agarici d funcționar, absolvent de te miri ce studii economice sau drept, verifica lucrări făcute de proiectanți autorizați, semnate de verificatori atestați și , peste toți ăștia își dau și ei cu părerea. Că vorba aia:"a vorbit și nea' Ion, că doar e și el om" Una peste alta, niciodată un specialist adevărat (arhitect sau inginer) nu va lucra la primărie. Pentru că primăria nu-l poate platii conform calificării pe care o are. Pseudosoecialistii, in schimb, numai acolo pot manca și ei o pâine, că în rest, nu da nimeni 2 bani pe ei. Parcă îl și văd pe ăla de la poliția locală, mare specialist, cum sunt ei toți, cum s-ar umflat tarâța in el când a văzut teava de gaz. Și intr-un elan patriotic, a scos procesul verbal, și cu eforturi supraomenești, și&a dat cascheta pe spate în stilul Garcea și a început să compună asudând.