Primarul din Constanța, autorizat să desființeze instalațiile de gaze pentru mai multe apartamente dintr-un bloc din oraș!
Primarul din Constanța, autorizat să desființeze instalațiile de gaze pentru mai multe apartamente dintr-un
16 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
20936
Marime text
- La Tribunal, asociația de proprietari are acum calitatea de apelant-pârât, iar primarul – intimat-reclamant.
- Acum, cazul a ajuns deja pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, unde urmează să se stabilească data primei înfățișări în apel.
- Dosarul are indicativul 7659/212/2021, părți în cauză fiind Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Asociația de Proprietari nr. 798, în calitate de pârât.
Proprietarii mai multor apartamente dintr-un bloc din Constanța ar putea rămâne fără gaze în casă, după ce primarul a fost autorizat să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație reprezentate de instalația de gaz și racordarea apartamentelor!
Decizia a fost luată în primă instanță de Judecătoria Constanța, care a admis cererea formulată în acest sens de primar, însă a fost contestată de reprezentanții asociației de proprietari la Tribunal.
Acum, cazul a ajuns deja pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, unde urmează să se stabilească data primei înfățișări în apel.
Practic, așa cum reiese din decizia primei instanțe, în urma procesului-verbal de constatare a lucrărilor neautorizate, s-au făcut demersuri și s-a obținut autorizație pentru un singur apartament din cele nouă sancționate.
Dosarul are indicativul 7659/212/2021, părți în cauză fiind Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Asociația de Proprietari nr. 798, în calitate de pârât.
La Tribunal, asociația de proprietari are acum calitatea de apelant-pârât, iar primarul – intimat-reclamant.
În primă instanță, Judecătoria Constanța a decis să admită acțiunea primarului și a dat asociației un termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii pentru a desființa lucrările.
Se arată în minuta Hotărârii 1846/2022 că instanța „admite acţiunea . Obligă pârâta să desfiinţeze lucrările reţinute în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria DGPL nr. PV 50 - 000964/04.11.2019, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
Din decizia instanței
Totodată, judecătorii „autorizează reclamantul (nr., Primarul Municipiului Constanța) ca, în caz de neîndeplinire de către pârâta, în termenul stabilit de instanţă în acest scop, a sus-menţionatei obligaţii de a face, să procedeze, pe cheltuiala pârâţilor, la aducerea la îndeplinire a obligaţiei de desfiinţare a construcţiei edificate nelegal stabilite prin prezenta hotărâre“.
În motivarea acestei decizii, judecătorii au arătat că dat fiind că „până în prezent, pârâta (nr., Asociația de Proprietari 798) nu s -a conformat măsurilor dispuse prin Procesul Verbal de Constatare şi sancţionare a contravenţiei seria DGPL nr. PV ## # #########.11.2019, în sensul că nu a desfiinţat lucrările de construcţii executate nelegal la imobilul în cauză şi nu a adus imobilul la starea iniţială, prezenta acţiune este întemeiată, urmând a fi admisă şi obligă pârâta să desfiinţeze lucrările executate fără autorizaţie de construire, cu încălcarea dispoziţiilor imperative ale Legii nr. 50/1991, republicata, cu modificările şi completările ulterioare, la imobilul situat în Constanţa, #### ###### #####, instanţa va stabili un termen limită de executare a obligaţiei de către pârâtă, iar în caz de neconformare, autorizează Primarul Municipiului Constanta să desfiinţeze lucrările executate în mod neautorizat la imobilul situat în Constanța, #### ###### #####, pe cheltuiala pârâtei“.
Judecătorii mai arătaseră și faptul că „în continuarea procedurii de verificare a îndeplinirii măsurilor complementare impuse prin procesul verbal de contravenţie, a fost întocmită Nota de Constatare #####/23.02.2021, în cuprinsul căreia se precizează faptul că, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că pârâta nu s-a conformat în totalitate măsurilor dispuse prin procesul verbal de constatare și sancţionare a contravenţiei seria DGPL nr. PV ## # # #######04.11.2019, în sensul că nu a adus imobilul la starea iniţială prin desfiinţarea racordurilor la apartamentele 31,32,33,35,36,37,38 şi 39, obţinând autorizaţie de construire nr. 1218/04.09.2020 pentru instalaţie utilizare gaze naturale - coloana pe casa scării şi racord la apartamentul nr.34, nedeţinând însă autorizaţie de construire pentru racorduri către unitătile locative, respectiv către apartamentele 31,32,33,35,36,37,38 și 39“.
Cu alte cuvinte, în urma controlului, a fost obținută autorizația de construire numai pentru unul dintre cele nouă imobile vizate de măsurile primăriei.
Așa cum am afirmat anterior, cazul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Constanța, după ce reprezentanții asociației de proprietari au atacat în apel prima hotărâre, a Judecătoriei Constanța.
Dacă decizia Judecătoriei va rămâne definitivă, proprietarii apartamentelor s-ar putea vedea nevoiți să desființeze lucrările privind racordarea gaze.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței - rejust.ro Hotărâre 1846/2022
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Virgil Popescu, după depunerea legii offshore în Parlament „Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua partea a acestui an“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii