Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:36 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul din Constanța cere să fie autorizat să desființeze lucrările la o biserică din Palazu Mare

ro

20 Nov, 2021 00:00 6003 Marime text
  • Biserica Parohia Palazu Mare II a fost dată în judecată de Primarul Municipiului Constanța!
  • Primarul cere autorizare pentru desființarea lucrărilor considerate nelegale de la biserică.
  • Lucrările considerate a fi nelegale sunt reprezentate de „ grup sanitar cu fundație și stâlpi din beton armat“, „lumânărar din tablă“, intrare în demisol cu scări, precum și extinderea demisolului la intrarea principală, cu realizarea scărilor de acces.
  • Cazul are indicativul 30159/212/2021, obiectul dosarului este reprezentat de „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“, iar părți în cauză sunt Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Biserica Parohia Palazu Mare II, în calitate de pârât.
  • Potrivit reprezentanților Biroului de presă al Primăriei Constanța, este vorba despre lucrări executate nelegal constatate în februarie 2019.
  • Anterior, Primarul Constanței a mai obținut autorizație și pentru desființarea lucrărilor nelegale de la biserica de la Macul Roșu, de la Așezământul Monahal Sfânta Treime, pentru o siglă Mega Image, pentru niște antene Vodafone, dar și pentru lucrările de gaze ale unor oameni din oraș.
 
După ce a fost autorizat de judecători să desființeze siglele Mega Image, antenele Vodafone şi lucrările de gaze ale unor locuitori din oraş, Primarul Municipiului Constanța a cerut să fie autorizat și pentru desființarea lucrărilor apreciate ca fiind nelegale desfășurate la Parohia Palazu Mare II!
 
Potrivit reprezentanților Biroului de presă al Primăriei Constanța, este vorba despre lucrări executate nelegal constatate în februarie 2019, pentru care s-a dispus intrarea în legalitate, dar fără a exista conformare în sensul acesta, astfel că „speța și-a urmat calea legală“.
 
Mai exact, lucrările considerate a fi nelegale sunt reprezentate de „ grup sanitar cu fundație și stâlpi din beton armat“, „lumânărar din tablă“, intrare în demisol cu scări, precum și extinderea demisolului la intrarea principală, cu realizarea scărilor de acces.
 
Dosarul în care Primarul Municipiului Constanța le cere judecătorilor autorizare pentru desființarea lucrărilor nelegale de la parohie a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța miercuri, 17 noiembrie 2021.
 
Cazul are indicativul 30159/212/2021, obiectul dosarului este reprezentat de „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“, iar părți în cauză sunt Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Biserica Parohia Palazu Mare II, în calitate de pârât.
 
Dat fiind că dosarul este recent înregistrat la instanța de judecată, încă nu a fost fixat primul termen în proces.
 
„Speța și-a urmat calea legală“
 

Așa cum precizam anterior, potrivit reprezentanților Biroului de presă al Primăriei Constanța, este vorba despre „lucrări de construcții executate nelegal, constatate în februarie 2019“.
 
„S-a dispus intrarea în legalitate, nu s-au conformat, speța și-a urmat calea legală“, au precizat, pentru ZIUA de Constanța, reprezentanții Biroului de Presă.
 
Astfel, conform sursei citate, Procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor a fost întocmit în luna februarie 2019, de către Direcția Poliția Locală, Biserica Parohia Palazu Mare II fiind contravenient.
 
La momentul respectiv, s-au constatat lucrări de construcții executate fără a se deține autorizație constând în „Realizare grup sanitar având fundație şi stâlpi din beton armat cu zidărie perimetrală din cărămidă, cu acoperiş tip şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă în suprafaţă de aproximativ S= 9 mp pe latura de est“.
 
În continuare, lucrările constatate a fi fost realizate fără autorizație au fost reprezentate de „lumânărar din tablă în suprafață de aproximativ S - 12 mp şi intrare în demisol prin realizarea unui amreu cu scări de acces cu stâlpi şi cadre din beton armat, zidărie perimetrală din BCA, acoperiş tip şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă în suprafaţă de aproximativ S= 90 mp, pe latura de sud“.

 
De asemenea, s-a constatat și „extinderea demisolului existent pe latura de vest (în zona pridvorului) la intrarea principală în suprafață de aproximativ S= 76 mp şi realizare scări acces intrare principală lăcaş cult peste demisolul extins“.
 
S-a dispus oprirea lucrărilor
 
Prin Procesul-verbal s-a dispus oprirea executării lucrărilor, obținerea autorizației de construire pentru lucrările respectiv în termen de 90 de zile de la aplicarea sancțiunii și, respectiv, desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială în termen de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru obținerea autorizației.
 
Reprezentanții Primăriei Constanța au mai arătat că, în luna iulie 2020, s-a efectuat un control la Biserica Parohia Palazu Mare II, iar cu această ocazie s-a constatat faptul că lăcașul de cult nu s-a conformat măsurilor dispuse.
 
Totodată, aceștia au arătat că, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, procesul-verbal nu a fost contestat, iar din documentele deținute de primărie rezultă că nu a fost eliberată autorizație de construire pentru lucrările respective.
 
În acestă situație, primarul s-a adresat Judecătoriei Constanța pentru a fi autorizat să desființeze lucrările.
 
Biserica de la Macul Roșu, Așezământul Monahal, antenele Vodafone
 
Amintim, acesta nu este singurul proces în care Primarul Municipiului Constanța a solicitat autorizare pentru desființarea lucrărilor de la diferite lăcașe de cult din Arhiepiscopia Tomisului.
 
În acest sens, amintim că biserica din zona Macul Roșu, din Constanța, este, de asemenea, vizată de un astfel de proces, în primă instanță judecătorii hotărând desființarea lucrărilor nelegale.
 
Totodată, și pentru Așezământul Monahal Sfânta Treime din Constanța s-a dispus desființarea lucrărilor executate fără autorizație.
 
Dincolo de lăcașurile de cult, primarul a fost recent autorizat de judecători să desființeze și sigla unui magazin Mega Image din oraș (dar, până la judecarea apelului, firma a obținut autorizare pentru intrarea în legalitate), unele dintre antenele Vodafone de pe un imobil, dar și lucrările de gaze ale unora dintre locuitori.
 
În ce privește procesul pentru Parohia Palazu Mare II, decizia ce va fi pronunțată de Judecătoria Constanța în această cauză va putea fi atacată la instanța superioară, în apel.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
În prag de iarnă!
Primarul Constanței, autorizat să desființeze instalațiile de gaze în două blocuri din oraș (documente)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii