Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Vergil Chiţac și prefectul Silviu Coşa, clasare de la DNA menținută de Tribunalul Constanța! Ce spune edilul. Minută

ro

20 Oct, 2023 17:00 1854 Marime text
 
 
  • Cu privire la decizia Tribunalului Constanța, edilul municipiului Constanța Vergil Chițac, a făcut, pentru ZIUA de Constanța, următoarea declarație:  „Respingerea e un lucru normal! Doamna dorea s-o împroprietaresc cu terenul aflat în domeniul public și administrarea Institutului de cercetări pentru creșterea ovinelor de la Palas, care este un institut de interes național. O dorință aberantă!“.
 
Tribunalul Constanța a menținut o soluție de clasare emisă de procurorii D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa față de primarul municipiului Constanța Vergil Chiţac și prefectul județului Constanța Silviu Coşa.
 
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de magistratul Croitoru Marius Cătălin, de la Tribunalul Constanța, (cu atribuţii de preşedinte de secţie), care a respins ca nefondată, plângerea formulată de petenta Zamfir Valerica, împotriva ordonanţei în cauză.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, este vorba despre dosarul 7880/118/2022, înregistrat pe rolul Secției penale a Tribunalului Constanța la data de 21.11.2022.
 
În dosar – ce are ca obiect, conform portalului instanțelor de judecată, plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP), părţile sunt: 

Zamfir Valerica - petent
Coşa Silviu Iulian - intimat
Vergil Chiţac - intimat
 
   
Iată decizia oficială a tribunalului

 

Tip solutie: respinge cererea
Solutia pe scurt: În baza art.341 alin.6 lit.a C.proc.pen., Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenta ZAMFIR VALERICA, împotriva Ordonanţei nr. 25/II-2/2022 din data de 25.10.2022 emisă de procurorul şef al D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa prin care a fost menţinută soluţia de clasare dispusă de procurorul de caz prin Ordonanţa nr. 134/P/2021 din data de 19.09.2022 a D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa. Menţine ca legală şi temeinică ordonanţa de clasare nr. 134/P/2021 din data de 19.09.2022 a D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa, menţinută prin ordonanţa 25/II-2/2022 din data de 25.10.2022 emisă de procurorul şef al D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa. În baza art.275, alin.2 C.P.P., Obligă petenta la plata sumei de 100 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în camerei de consiliu, azi 19.10.2023. Document: Încheiere finală camera preliminară  537/2023  19.10.2023

 
 Cu privire la decizia Tribunalului Constanța, edilul municipiului Constanța Vergil Chițac, a făcut, pentru ZIUA de Constanța, următoarea declarație:
 

„Respingerea e un lucru normal! Doamna dorea s-o împroprietaresc cu terenul aflat în domeniul public și administrarea Institutului de cercetări pentru creșterea ovinelor de la Palas, care este un institut de interes național. O dorință aberantă!“.

 
Prefectul județului Constanța Silviu Coşa nu a dorit să facă declarații cu privire la acest dosar.
 
Despre Institutul de Cercetare-Dezvoltare
 
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru creșterea ovinelor și caprinelor palas coordonează la nivel naţional activitatea de cercetare din domeniul creşterii ovinelor şi caprinelor colaborând cu cinci staţiuni de cercetare de profil.

 
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas – este situat la periferia oraşului Constanţa, în vecinătatea şoşelei naţionale şi a căii ferate Bucureşti – Constanţa.
 
În anul 1897, prin Decizia nr.9173 din 07 octombrie, emisă de Ministerul Agriculturii, Comerţului şi Domeniilor se înfiinţează prima Oierie Sistematică de la noi din ţară „OIERIA NAŢIONALĂ” de la Palas. La înfiinţare „OIERIA PALAS” avea în administrare din domeniul public suprafaţa de teren de 848,77 ha, suprafaţa destinată în totalitate cercetării din domeniul creşterii oilor.   În cei peste 100 ani de existenţă ai „OIERIEI PALAS” s-au succedat mai multe perioade distincte prin obiectivele şi realizările urmărite în activitatea de cercetare şi producţie.
 
După anul 1990, institutul a pierdut jumătate din baza materială ca urmare a înfiinţării Societăţii Comerciale Ovis Palas SA prin Hotărârea Guvernului nr.273/1991.
 
 Prin aplicarea prevederilor Legii nr.18/1991 şi a protocolului de departajare a patrimoniului încheiat cu SC Ovis Palas SA institutul a pierdut 858 ha teren, din care 800 ha arabil. Societatea comercială, S.C. Ovis – Palas a preluat o parte din terenul arabil şi două ferme de producţie, iar la Institutul Palas au rămas laboratoarele de cercetare şi 555 ha teren arabil, reduceri similare s-au produs şi la nivel naţional, staţiunile de cercetare subordonate, reducându-şi suprafaţele de teren arabil ca urmare a revendicării unor titluri de proprietate pentru suprafeţe de teren aflate până atunci în patrimoniul acestora. Cu toate problemele organizatorice şi în special cele financiare (uneori chiar foarte mari), cercetătorii de la Institutul Palas au continuat să se preocupe de diversificarea tematicii de cercetare, să finalizeze lucrările şi să participe la simpozioane naţionale şi internaţionale cu lucrări ştiinţifice interesante şi utile.
 
Prin Legea nr.290/2002 cu modificările şi completările ulterioare Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas a fost transformat în Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas.
 
În anul 2016, prin Hotărârea de Guvern nr. 675 s-a decis reorganizarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor - Palas, judeţul Constanţa, prin fuziune cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor - Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor - Reghin, judeţul Mureş, şi Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Ovinelor - Ruşeţu, judeţul Buzău, rezolvându-se astfel problemele financiare. Conform acestei hotărâri finanţarea activităţilor institutului se realizează din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu- Şişeşti”, Bucureşti. De asemenea, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor – Palas beneficiază de alocarea de fonduri destinate cercetării şi dezvoltării agricole. Institutul are în administrare terenuri cu suprafaţa totală de 1533,38 ha aflate în proprietatea publică a statului.
 
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas  Constanţa (ICDCOC – Palas - Constanţa) coordonează la nivel naţional activitatea de cercetare din domeniul creşterii ovinelor şi caprinelor colaborând cu alte staţiuni de cercetare de profil din Bacău, Caransebeş, Botoşani, dar şi cu Universităţile de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj- Napoca.

Conducere
 
Componența Consiliului de Administrație al institutului este format, conform paginii oficiale, din: dr. Ing. Radu Răducu – președinte și director general, cât și din membrii dr. Ing. Vicovan Petru Gabriel (director științific), ing. Dobrică Gheorghe (șef fermă), prof. Univ. dr.ing. Pascal Constantin și ec. Bruchental Iulia,.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
VIDEO. Oficial de la DNA!
Vergil Chițac, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

 
UPDATE
Primarul Vergil Chițac, despre dosarul DNA

 
DNA a clasat un dosar care îi viza pe primarul Chițac și prefectul Coșa. Nemulțumit, reclamantul s-a adresat Tribunalul dar plângerea i-a fost respinsă!
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii