Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul român care a intrat în faliment este din Constanţa. Detalii exclusive din dosar!

ro

20 Jun, 2018 12:54 5013 Marime text
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Constanţa au dispus intrarea în faliment a unui cetăţean. Cel în cauză a solicitat deschiderea procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active, în temeiul art.6 alin.(2) din Legea nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.
 
În motivarea cererii, petentul a arătat că „în anul 2007, sesizând nevoia de locuințe de pe piața locala, a decis demararea pe cont propriu a unei afaceri constând in achiziția de terenuri / asocierea cu proprietari de terenuri, pentru edificarea de blocuri si vânzarea acestora sub forma de apartamente in scopul obținerii de profit. Întrucât a hotărât sa vanda aparatamentele fără finisaje, astfel încât fiecare cumpărător sa-si amenajeze apartamentul după gustul si posibilitățile sale, prețul acestora era unul mic comparativ cu cel al pieței, iar cumpărătorii in majoritatea lor achiziționau la rândul lor apartamentele in scopul obținerii de profit. Având in vedere "boom-ul" imobiliar al perioadei respective, apartamentele erau contractate inca din stadiul de proiect, fiind achitate parțial / in totalitate de către cumpărători“, potrivit rolii.ro.
 
„Astfel, in perioada 2007 - 2008 a  început edificarea unui număr de 6 blocuri, totalizând peste 170 unități locative (apartamente). Dintre acestea, a finalizat / pus in posesie 3 blocuri de locuințe, respectiv Vila "A___", Vila Napoli" si Vila "Maranello" - respectiv 70 de apartamente. Restul de 3 blocuri, respectiv Vila "...", Vila ..." si Vila "V_____" aflându-se in prezent in diferite stadii de execuție, lucrările fiind sistate de peste 2 ani, atât din lipsă de lichidități pentru finalizarea lucrărilor, cât si datorită intrării in procedură de insolventă a antreprenorului general“, conform sursei mai sus citate.  
 
În contextul celor mai sus precizate, Judecătoria Constanţa a admis cererea formulată de petentul debitor.
 
„În baza art. 48 din Legea nr. 151/2015 deschide procedura insolvenţei prin lichidare de active la cererea debitorului. Desemnează, prin tragere la sorţi, în calitate de lichidator pe DUCA ELENA - poziţia nr. 20 din lista de lichidatori. Stabileşte onorariul lichidatorului la suma de 500 lei lunar (TVA inclus). Stabileşte termen pentru depunerea tabelului preliminar de creanţe la data de 16.07.2018. Dispune publicarea prezentei hotărâri de îndată în Buletinul procedurilor de insolvenţă“, conform portalului instanţelor de judecată.

Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă.

Cel în cauză este judecat în prezent într-un dosar instrumentat de către procurorii DNA Constanţa. În primă instanţă, Tribunalul Constanţa a decis ca bărbatul să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. În noiembrie 2016, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au dispus rejudecarea dosarului, în prezent cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Constanţa.
 
În actul de sesizare a instanţei, DNA Constanţa arată că „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpaţii (…) în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai (…) au indus în eroare 189 de persoane (părţi vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa“. „Părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 de euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii