Printre condamnați, directori din CJC, afaceriști și un primar! Înalta Curte a făcut anunțul privind cererea de rejudecare
Printre condamnați, directori din CJC, afaceriști și un primar! Înalta Curte a făcut anunțul privind cererea
30 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2748
Marime text
- Dosarul directorilor din CJC a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța.
- Titi Cenușă, arhitect șef în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucrări Publice a Consiliului Județean Constanța, Simion Lucian, șef al Serviciului Utilități Publice din cadrul Consiliului Județean Constanța și Darie Ruxandra Luminița, notar public, achitați
Înalta Curte de Casație și Justiție a României a stabilit data la care va avea loc primul termen în dosarul în care se cere rejudecarea procesului unde mai mulți directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri au fost condamnați definitiv. Cea mai mare pedeapsă în acest proces a primit-o Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, respectiv 10 ani de închisoare.
Înalta Curte a decis ca primul termen să aibă loc pe data de 15 octombrie.
Dosarul directorilor din CJC a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, care, în noiembrie 2014, au dispus trimiterea în judecată a 19 inculpați (persoane fizice și juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și a peste 1 milion de lei în dauna statului român.
Prin decizia penală nr. 239 din 11.07.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele pedepse definitive:
Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, zece ani de închisoare.
Gâmbuțeanu Adrian George – trei ani de închisoare.
Victor Aurelian Coman și Daniel Dan Popa, administratori ai SC Rom Coman SRL, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare.
Felicia Tăicuțu, fost director general al Direcției Generale Economico - Financiare din cadrul Consiliului Județean Constanța, - 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani.
Constantin Vlăducă, inginer în cadrul Serviciului Utilități Publice din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani.
Ene Gică, inginer silvic, 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
SC Rom Coman SRL, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale de 100.000 lei și pedeapsa complementară constând în dizolvarea societății, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
Florin Georgel Onescu, primar al comunei Lipnița, și Nela Geileanu, secretar al comunei Lipnița, la data faptei, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.
Costică Zelca, administrator al SC Stop SRL, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani.
SC Stop SRL – amendă penală de 400.000 lei.
Ionuț Țițimeaua, director general al Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Pârvu Tudorel și Gavrilă Dima Bogdan Teoniu, directori generali ai Direcției Buget Finanțe din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Instanța a decis achitarea inculpaților Cenușă Titi, arhitect șef în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucrări Publice a Consiliului Județean Constanța, Simion Lucian, șef al Serviciului Utilități Publice din cadrul Consiliului Județean Constanța și Darie Ruxandra Luminița, notar public, la data faptelor, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Înala Curte a luat act că persoana vătămată Consiliul Județean Constanța nu s-a constituit parte civilă în cauză și a confiscat de la inculpații Coman Victor Aurelian și Popa Daniel Dan suma de câte 7.184.628,81 lei.
Inculpații mai sus precizați au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 11 noiembrie 2014, vezi comunicatul nr. 1602/VIII/3 din data de 14 noiembrie 2014.
Citește și
Președintele CJC, câine surd la vânătoare! Cetăţenii mai au de aşteptat pentru servicii decente de transport public de persoane
Mâine va fi ședința Consiliului Județean Constanța. 23 de proiecte pe ordinea de zi. Cine sunt inițiatorii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii