Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Proceduri care se exclud reciproc“ De ce au refuzat judecătorii din Constanța pelerinajul de Sfântul Andrei

ro

01 Jan, 2021 00:00 2908 Marime text


 
  • Judecătorii Secției civile a Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care s-a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a se emite o ordonanță președințială pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.
  • Cererea fusese analizată în dosarul civil cu numărul 7622/118/2020.
  • Instanța civilă a explicat că Arhiepiscopia Tomisului formulase și o acțiune în contencios administrativ pentru permiterea pelerinajului, care fusese respinsă, astfel că cele două proceduri se exclud reciproc, iar cererea privind ordonanța președințială era, astfel, inadmisibilă.
Magistrații  Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care, în data de 27 noiembrie 2020, au respins ca inadmisibilă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanțe președințiale care ar fi permis accesul tuturor credincioșilor la pelerinajul de Sfântul Andrei.
 
Se arată în Hotărârea nr. 1574/2020 a Tribunalului Constanța, din dosarul civil 7622/118/2020, document citat pe Jurindex, că „dincolo de orice discuție teoretică, în speța concretă reclamanții au acționat în fapt atât în baza legii speciale în dosarul nr. 7389/118/2020, cât și în baza dispozițiilor de drept comun în prezenta cauză, urmărind soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 
Judecătorii Secției civile a Tribunalului Constanța au apreciat că, legat de pelerinajul de Sfântul Andrei s-a formulat atât cerere de suspendare a ordinului ce împiedica accesul tuturor credincioșilor la pelerinaj, în contencios administrativ, cât și acțiune în civil, pentru emiterea unei ordonanțe președințiale.
 
În aceste condiții, magistrații au apreciat că reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au „urmărit soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 

Cazul, judecat cu trei zile înainte de Sfântul Andrei

 
Amintim, cazul s-a judecat la Tribunalul Constanța în data de 27 noiembrie 2020, cu doar trei zile înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei, când numeroși credincioși doreau să participe la pelerinajul organizat de Arhiepiscopia Tomisului la peștera Sfântului Andrei.
 
În județul Constanța, însă, se instituise carantina zonală în mai multe localități, iar Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr.72/10.11.2020 interzicea accesul la pelerinaj pentru persoanele ce nu locuiesc în apropierea locului unde se organizează pelerinajul.
 
În acest context, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat inițial, în dosarul 7389/118/2020, suspendarea HCJSU Constanța, solicitarea fiind respinsă de judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal.

 
În continuare, Arhiepiscopia Tomisului a cerut, la Secția civilă a Tribunalului Constanța, emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se permită accesul tuturor credincioșilor la pelerinaj.
 

Cuvântul ÎPS Teodosie

 
La momentul susținerii pledoariilor în instanță, Arhipiescopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost de asemenea prezent la Tribunalul Constanța.
 
Cu acea ocazie, arhiepiscopul a declarat, printre altele, că „am venit să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre peștera Sfântului Andrei, în zilele de 29 și pe 30 noiembrie“.
 
„De asemenea“, a continuat înaltul ierarh, „iată, aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
 

„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“.
 

Explicația judecătorilor

 
În motivarea hotărârii civile a Tribunalului Constanța, prin care s-a respins cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, judecătorii au arătat, printre altele, că  „reclamanții înșiși au uzat de dispozițiile art. 15 din Legea nr. 554/2004 iar cererea de suspendare a executării hotărârii nr. 72/10.11.2020 a fost analizată de instanța de judecată și respinsă, ca neîntemeiată în dosarul nr. 7389/118/2020“.
 
„Prin urmare, dincolo de orice discuție teoretică, în speța concretă reclamanții au acționat în fapt atât în baza legii speciale în dosarul nr. 7389/118/2020, cât și în baza dispozițiilor de drept comun în prezenta cauză, urmărind soluționarea aceleiași cereri în temeiul a două proceduri care se exclud reciproc, ceea ce nu poate fi primit“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța putea fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la pronunțare, însă în cauză nu s-a mai declarat recurs.
 
Citește și:

„Lucrări realizate fără autorizație de construire“:
Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii