Proces cu un investitor imobiliar! Primarul Municipiului Constanța, amendat pentru „formulare cu rea-credință a cererii de recuzare“. Decizia finală a Tribunalului (MINUTA)
Proces cu un investitor imobiliar!: Primarul Municipiului Constanța, amendat pentru „formulare cu rea-credință
26 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2623
Marime text
- Dosarul în care a fost amendat primarul vizează imobilul pe care compania Rent Mob.Ro SRL îl ridică în cartierul constănțean Palazu Mare, pe strada Ionel Teodoreanu.
- Judecătorul recuzat de Primarul Municipiului Constanța este Costin Smarandi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal, vicepreședintele instanței.
- Încă de la primul termen în proces, magistratul formulase declarație de abținere în cauză, dar aceasta a fost respinsă ca neîntemeiată de către Completul de Incidente procedurale.
- Ulterior respingerii declarației de abținere, primarul a formulat o cerere de recuzare a aceluiași magistrat.
- Primarul Municipiului Constanța a fost astfel amendat de instanță cu 300 de lei, pentru formularea cererii cu rea-credință.
- Ulterior, instanța a admis cererea de reexaminare formulată de primar și a revenit asupra amenzii dispuse, hotărârea de revenire fiind definitivă.
Suma se ridică la 300 de lei, iar sancțiunea a fost aplicată de magistrații Tribunalului „în temeiul articolului 187 alineatul 1 punctul 1 litera b) din Codul de procedură civilă“.
Dosarul în care a fost amendat primarul vizează imobilul pe care compania Rent Mob.Ro SRL îl ridică în cartierul constănțean Palazu Mare, pe strada Ionel Teodoreanu.
Recent, în urma cererii de reexaminare a amenzii judiciare aplicate de instanță, cerere formulată de Primarul Municipiului Constanța, Tribunalul a decis admiterea acesteia și a revenit asupra amenzii.
Dosarul are indicativul 2657/118/2024, iar obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de suspendare și, respectiv, anulare a executării autorizației de construire vizând imobilul în litigiu, cererea fiind formulată de vecinii viitorului bloc.
În proces, Primarul Municipiului Constanța are calitatea de pârât, alături de investitorul privat Rent Mob.RO SRL.
De altfel, oamenii au și obținut în primă instanță suspendarea autorizației, până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a acesteia.
Conform datelor noastre, la Tribunal, dosarul se află în atenția completului prezidat de magistratul Costin Smarandi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal, vicepreședintele instanței.
Detalii despre acest proces, dar și despre litigiul dintre investitorul imobiliar și viitorii vecini pot fi consultate în articolele
Justiție Constanța
Locatarii de pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare cer în instanță suspendarea unei autorizații de construcție pentru un nou imobil
și
Autorizația de construire pentru blocul din Palazu Mare, suspendată de Tribunalul Constanța. Municitorii au ignorat decizia instanței (VIDEO)
dar și
Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism
Firma care a băgat în panică vecinii poate continua lucrările la blocul din Palazu Mare
Anterior pronunțării deciziei de suspendare a autorizației de construire, în ședința din Camera de Consiliu din data de 24 mai 2024, Completul de Incidente procedurale al secției a respins cererea de recuzare a magistratului Costin Smarandi, cerere formulată de Primarul Municipiului Constanța.
Totodată, completul a decis amendarea primarului, pentru formularea cererii de recuzare „cu rea-credință“.
Facem aici precizarea că, încă de la primul termen de judecată (9 mai 2024), magistratul Costin Smarandi formulase declarație de abținere în cauză, dar declarația fusese respinsă de Completul de Incidente procedurale, ca neîntemeiată.
Ulterior respingerii declarației de abținere ca neîntemeiată, Primarul Municipiului Constanța a formulat o cerere de recuzare a aceluiași judecător.
Cererea de recuzare a fost respinsă, iar primarul, amendat.
Iată minuta Încheierii prin care s-a decis amendarea Primarului Municipiului Constanța:
„Respinge cerere de recuzare a domnului judecător Costin Smarandi, formulată de pârâtul Primarul Municipiului Constanta în dosarul nr. 2657/118/2024, ca inadmisibilă.
Cu privire la respingerea cererii de recuzare prezenta încheiere poate fi atacată numai de părţi, odată cu hotărârea prin care s-a soluţionat cauza. În temeiul art. 187 alin. 1 pct. 1 lit. b) Cod de procedură civilă aplică pârâtului Primarul Municipiului Constanta amendă judiciară în cuantum de 300 lei, pentru formularea cu rea-credinţă a cererii de recuzare.
Cu drept de reexaminare asupra amenzii.
Cererea de reexaminare se face în termen de 15 zile, după caz, de la data la care a fost luată măsura sau de la data comunicării încheierii şi se depune la această instanţă.
Pronunţată în şedinţă publică, conform art. 51 alin. (5) finală Cod procedură civilă, astăzi, 24.05.2024“.
Ulterior acestei decizii, la data de 27 mai 2024, Tribunalul, în completul prezidat de magistratul Costin Smarandi, a decis admiterea cererii de suspendare a autorizației de construire, hotărârea putând fi atacată în recurs.
Marți, 25 iunie 2024, un alt complet al Tribunalului, Secția de Contencios administrativ și fiscal a analizat, potrivit legislației în vigoare, cererea de reexaminare a amenzii formulată de Primarul Municipiului Constanța.
Cererea de reexaminare a primit indicativul 2657/118/2024/a1 și a fost admisă de instanță.
Iată minuta deciziei de admitere:
„Admite cererea de reexaminare.
Revine asupra amenzii judiciare în sumă de 300 de lei aplicate Primarului Municipiului Constanţa prin încheierea din data de 24.05.2024.
Definitivă.
Pronunţată astăzi, 25.06.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“
Decizia de revenire asupra amenzii este definitivă și nu mai poate fi atacată.
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, cererea a fost analizată de completul prezidat de magistratul Teodora Luminița Popescu, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
Acum, rămâne de văzut dacă părțile vor declara recurs împotriva deciziei de suspendare a autorizației de construire.
De asemenea, urmează ca instanța să analizeze și cererea de anulare a autorizației.
Despre Rent Mob.RO SRL
Rent Mob.RO SRL este investitorul care construiește imobilul din Palazu Mare, aflat în centrul litigiului.
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 26 iunie 2024, Rent Mob.RO SRL a fost înființată în 2017, are sediul social în Constanța, pe strada Unirii, nr. 83 și se ocupă în principal de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
Anterior sediului de pe Unirii, firma a avut sediul social pe strada Ionel Teodoreanu, din Constanța (până în 2021).
Asociat majoritar figurează Ștefan Guzu (99%), care este și administrator, restul părților sociale revenindu-i Irinei Bozonc (1%).
Numele Irinei Bozonc se leagă și de Sunny Mamaia SRL, Alma Creative Construct SRL (administrator) și Alma Top Beton SRL (administrator).
În 2022, Rent Mob.RO SRL a declarat un angajat, profit aproape un milion de lei și cifra de afaceri a depășit 1,97 de milioane de lei.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Justiție Constanța
Locatarii de pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare cer în instanță suspendarea unei autorizații de construcție pentru un nou imobil
Autorizația de construire pentru blocul din Palazu Mare, suspendată de Tribunalul Constanța. Municitorii au ignorat decizia instanței (VIDEO)
Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism
Firma care a băgat în panică vecinii poate continua lucrările la blocul din Palazu Mare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii