Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:51 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces pe uniforma lila a elevilor de la Școala 39 Constanța! Judecătorii explică de ce culoarea rămâne în picioare (MOTIVARE)

ro

17 Jun, 2024 17:00 991 Marime text
  • „În realitate“, au spus judecătorii, „reclamantul urmărește desființarea modului de stabilire/menținere a uniformei școlare și înlocuirea uniformei școlare existente cu alta, în culorile agreate“.
Tribunalul Constanța a motivat decizia care a reconfirmat uniforma lila a elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza.
 
Este vorba despre hotărârea prin care judecătorii au respins ca inadmisibilă acțiunea deschisă în instanță pentru eliminarea culorii lila din uniformă.
 
Atfel, în Hotărârea 713/2024, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că „prin capătul 5 din cererea de chemare în judecată reclamantul solicită constatarea unei situații de fapt, și anume constatarea nelegalității introducerii/menținerii uniformei școlare, fapt pentru care și acest petit este inadmisibil“.
 
„În realitate“, au spus judecătorii, „reclamantul urmărește desființarea modului de stabilire/menținere a uniformei școlare și înlocuirea uniformei școlare existente cu alta, în culorile agreate“.
 
„Or, pentru înlocuirea uniformei școlare conform celor pretinse, reclamantul are la dispoziție acțiunea în realizare, și anume acțiunea în anulare a actelor juridice prin care a fost instituită/menținută uniforma școlară și obligarea școlii la reluarea procedurii de instituire a uniformei școlare, motiv pentru care capătul 5 din cerere este inadmisibil și din această perspectivă“, au explicat judecătorii Tribunalului.
 
Cu alte cuvinte, cererea de chemare în judecată ar fi trebuit să fie formulată și întemeiată pe alte considerente decât cele menționate, în caz contrar, aceasta fiind inadmisibilă.
 
Au mai spus judecătorii că „reclamantul solicită instanței să constate faptul că atât procesul-verbal din data de 24 septembrie 2009, cât și Regulamentul de organizare și funcționare al Școlii Nr. 39 Nicolae Tonitza pentru anul școlar 2009-2010 și-au încetat efectele juridice, iar introducerea/menținerea uniformei școlare este nelegală“.
 
„În opinia reclamantului“, a spus Tribunalul, „se impune ca instanța să constate nelegalitatea introducerii/menținerii uniformei școlare în varianta descrisă de Regulamentul de organizare și funcționare al Școlii Nr. 39 Nicolae Tonitza pentru anul școlar 2009-2010, întrucât procesul-verbal din data de 24 septembrie 2009 și  Regulamentul de organizare și funcționare al Școlii Nr. 39 Nicolae Tonitza pentru anul școlar 2009-2010 nu produc efecte juridice și nu sunt opozabile pentru anul 2022 și 2023 ca urmare a faptului că exced cadrului normativ în vigoare“.
 
„Cu alte cuvinte, reclamantul apreciază că instituirea uniformei școlare în maniera descrisă în Regulamentul de organizare și funcționare al Școlii Nr. 39 Nicolae Tonitza pentru anul școlar 2009-2010, aprobată prin procesul-verbal din data de 24 septembrie 2009, nu este legală, deoarece încalcă cadrul normativ în vigoare la data înregistrării cererii de chemare în judecată“, au spus judecătorii.
 
În continuare, instanța a arătat: „Considerentele pentru care reclamantul solicită constatarea încetării efectelor juridice ale procesului-verbal din data de 24 septembrie 2009 și ale Regulamentului de organizare și funcționare al Școlii Nr. 39 Nicolae Tonitza pentru anul școlar 2009-2010 nu pot fi disociate de modul în care reclamantul a înțeles să formuleze cererea de chemare în judecată, astfel încât, în raport de motivarea în fapt a cererii, instanța constată că reclamantul avea la dispoziție o acțiune în realizare în ceea ce privește capetele 3 și 4 din cerere, și anume acțiunea în anulare și obligarea pârâtei la reluarea procedurii de stabilire/menținere a uniformei școlare“.
 
„Numai în cadrul acestor acțiuni în realizare instanța ar putea analiza criticile formulate în concret de reclamant, în cadrul unei acțiuni în constatare instanța neputând verifica dacă actele invocate respectă sau nu dispozițiile legale în vigoare și dacă se impune reluarea procedurii de stabilire a uniformei școlare“, au spus judecătorii.
 
„De altfel, reclamantul cunoștea faptul că avea posibilitatea de a introduce o acțiune în realizare, prin cererea modificatoare (respinsă ca tardivă) înțelegând să solicită instanței obligarea școlii la reluarea procedurii de stabilire a uniformei“, conform Tribunalului.
 
Amintim, în minuta hotărârii din 23 mai 2024 a Tribunalului Constanța se arăta că instanța:
 
„Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, invocată din oficiu.
Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul (...), în contradictoriu cu pârâţii Şcoala Gimnazială Nr. 39 «Nicolae Tonitza», Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Ministerul Educaţiei, ca inadmisibilă.
Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta (...), ca neîntemeiată.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Constanţa“.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Parascheva Dorin, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în proces, s-a solicitat, printre altele, „constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea «lila» a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea «bleumarin/negru» a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
De asemenea, s-a mai cerut „constatarea încetării efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Școlii nr. 39 Constanţa, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului de organizare și funcţionare al Școlii nr. 39 Constanţa pentru anul școlar“.
 
Cererea viza anul școlar 2022-2023, și, în cuprinsul acesteia, părintele reclamant a mai precizat că „la acest moment, elevii Şcolii Gimnazile nr. 39 Constanţa se prezintă la şcoală în ţinută lila, deşi din consultarea reprezentanţilor elevilor pentru anul şcolar (...) a rezultat culoarea alb în ţinuta şcolară, părinţii şi elevii văzându-se la început de an şcolar într-o situaţie în dezacord vădit cu voinţa proprie, fiind astfel nevoiţi să achiziţioneze noi ţinute de culoare lila şi să renunţe la cele deja achiziţionate de culoare alb“.
 
Nu în ultimul rând, reclamantul a mai spus că „din niciun document emis de către Şcoala Gimnazială nr. 39 Constanţa în acord cu Legea 35/2007 nu rezultă stabilirea legală sub aspect procedural a ţinutei şcolare de culoare lila, sens în care a solicitat a se reţine faptul că impunerea unei culori drept ţinută şcolară în afara respectării cadrului normativ procedural incident este vădit nelegală şi rău-intenţionată“.
 
În replică, reprezentanții din proces ai școlii au precizat că „nu este justificată sub niciun aspect critica reclamantului, întrucât acesta face parte din Consiliul de părinţi, format dintr-un număr de 57 de persoane, iar acesta si-a expus clar punctul de vedere în cadrul şedinţelor consiliului, însă cum niciun alt membru nu a fost de acord cu opinia sa, ceilalţi părinţi nefiind în consens cu reclamantul privind schimbarea uniformei şcolare“.
 
„Reclamantul trebuie să se supună majorităţii, iar instanţa, în baza principiului disponibilităţii, nu a fost sesizată cu un alt obiect de judecată. Referitor la capătul de cerere privind constatarea încetarii efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Școlii nr. 39 Constanța, a arătat că nu exista temei pentru a se dispune în acest sens, din moment ce instanţa nu a constatat ca fiind nelegal acest procesul-verbal, neexistand motive de nelegalitate plauzibile“, au mai arătat reprezentanții unității școlare.
 
Acum, rămâne de văzut dacă în cauză se va declara recurs.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy”
La Senat s-a înregistrat un proiect pentru purtarea obligatorie a uniformei în școli

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii