Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:13 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces pe uniforma școlară, la Tribunalul Constanța. Judecătorii explică de ce nu au putut lua o decizie în procesul cu Școala 39 Nicolae Tonitza

ro

26 Sep, 2023 17:00 1351 Marime text
  • Magistrații erau așteptați să dea un verdict în legătură cu menținerea culorii lila pentru cămașa elevilor în cadrul uniformei școlare, dar instanța civilă a ajuns la concluzia că nu are competență să analizeze solicitarea.
  • Decizia a fost pronunțată de judecătorii completului Fond civil 4 al secției, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Corina Suzana Artene.
  • Acum, Curtea de Apel Constanța va decide ce instanță va analiza dosarul.
Judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care au admis excepția necompetenței materiale a instanței civile în dosarul deschis de un părinte din oraș, în contradictoriu cu Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța.
 
Magistrații erau așteptați să dea un verdict în legătură cu menținerea culorii lila pentru cămașa elevilor în cadrul uniformei școlare, dar instanța civilă a ajuns la concluzia că nu are competență să analizeze solicitarea.
 
De asemenea, judecătorii au spus că, în cauză, competența de soluționare le revine colegilor de la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, dar cum și această secție își declinase competența, dosarul a fost trimis până la urmă la Curtea de Apel, instanță care va decide cine va judeca, până la urmă, cererea părinților.
 
Decizia a fost pronunțată de judecătorii completului Fond civil 4 al Secției I Civile, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Corina Suzana Artene.
 
În motivarea Hotărârii nr. 2511/2023, judecătorii au arătat că „în speța de față, instanța trebuie să se raporteze la obiectul cererii așa cum a fost dedus el judecății și la temeiul legal invocat“.
 
Mai departe, instanța civilă a spus că „având în vedere obiectul cererii, calificarea juridică dată acesteia, precum şi dispoziţiile din Metodologia-Cadru din 30 august 2021 de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar (în vigoare la data formulării cererii) aprobată prin Ordinul nr. 5154 din 30 august 2021, instanta apreciază că prezenta speță trebuie soluționată având în vedere dispozițiile din Legea nr. 554/2004, fiind de competența instanței de contencios administrativ“.
 
Judecătorii au mai spus că „față de acestea, instanța va admite excepția necompetenței materiale procesuale a Secţiei I Civilă a Tribunalului Constanța și va declina competența de soluționare a cererii de chemare în judecată în favoarea Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Constanța“.
 
Dar, pentru că, așa cum am arătat anterior, și Secția de Contencios administrativ și fiscal își declinase anterior competența, va trebui ca judecătorii Curții de Apel să stabilească cine va judeca, până la urmă, dosarul.

 
În cererea inițială, înregistrată la Tribunal încă de anul trecut, părintele care s-a adresat instanței a solicitat „constatarea încetării efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanţa, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului de organizare și funcţionare al Școlii nr. 39 Constanţa pentru anul Şcolar (...) şi constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea «lila» a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea «bleumarin/negru» a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
Cererea viza anul școlar precedent, respectiv 2022-2023, și, în cuprinsul acesteia, părintele reclamant a mai precizat că „la acest moment, elevii Şcolii Gimnazile nr. 39 Constanţa se prezintă la şcoală în ţinută lila, deşi din consultarea reprezentanţilor elevilor pentru anul şcolar (...) a rezultat culoarea alb în ţinuta şcolară, părinţii şi elevii văzându-se la început de an şcolar într-o situaţie în dezacord vădit cu voinţa proprie, fiind astfel nevoiţi să achiziţioneze noi ţinute de culoare lila şi să renunţe la cele deja achiziţionate de culoare alb“.
 
Nu în ultimul rând, reclamantul a mai spus că „din niciun document emis de către Şcoala Gimnazială nr. 39 Constanţa în acord cu Legea 35/2007 nu rezultă stabilirea legală sub aspect procedural a ţinutei şcolare de culoare lila, sens în care a solicitat a se reţine faptul că impunerea unei culori drept ţinută şcolară în afara respectării cadrului normativ procedural incident este vădit nelegală şi rău-intenţionată“.
 
„Reclamantul face parte din Consiliul de părinți“
 

În replică, reprezentanții din proces ai școlii au precizat că „nu este justificată sub niciun aspect critica reclamantului, întrucât acesta face parte din Consiliul de părinţi, format dintr-un număr de 57 de persoane, iar acesta si-a expus clar punctul de vedere în cadrul şedinţelor consiliului, însă cum niciun alt membru nu a fost de acord cu opinia sa, ceilalţi părinţi nefiind în consens cu reclamantul privind schimbarea uniformei şcolare“.
 
„Reclamantul trebuie să se supună majorităţii, iar instanţa, în baza principiului disponibilităţii, nu a fost sesizată cu un alt obiect de judecată. Referitor la capătul de cerere privind constatarea încetarii efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Scolii nr. 39 Constanta, a arătat că nu exista temei pentru a se dispune în acest sens, din moment ce instanţa nu a constatat ca fiind nelegal acest procesul-verbal, neexistand motive de nelegalitate plauzibile“, au mai arătat reprezentanții unității școlare.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro , Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cazul mămicii din Constanța lovită cu un ciocan și murdărită cu materii fecale, lângă o școală, amânat! Se ia în calcul împăcarea părților
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii