Proces pentru anularea autorizației Catedralei Eroilor! Dosarul se rejudecă. Motivarea judecătorilor
Proces pentru anularea autorizației Catedralei Eroilor! Dosarul se rejudecă. Motivarea judecătorilor
28 Nov, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1584
Marime text
- Astfel, în Hotărârea 314/2022 a Curții de Apel se arată, printre altele, că este „întemeiată susținerea recurentei reclamante (nr., Asociația Constanța Altfel) conform căreia aceasta a fost lipsită, în mod efectiv, de posibilitatea de a se apăra, de a-și exprima punctul de vedere cu privire la o astfel de critică“.
- Inițial, Tribunalul Constanța a decis să respingă acțiunea Asociației Constanța Altfel, ca lipsită de interes, dar dosarul se rejudecă acum, ca urmare a deciziei Curții de Apel.
- Primul termen în rejudecare a fost stabilit pentru data de 1 februarie 2023.
Procesul pentru anularea autorizației de construire în baza căreia se ridică, în Parcul Casei de Cultură Constanța, Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, reîncepe la Tribunalul Constanța pe 1 februarie 2023!
Hotărârea de rejudecare a cazului a fost luată de Curtea de Apel Constanța încă din luna martie 2022, însă abia recent dosarul s-a întors la Tribunal, după ce judecătorii de la Curte au motiv decizia de rejudecare.
Astfel, în Hotărârea 314/2022 a Curții de Apel se arată, printre altele, că este „întemeiată susținerea recurentei reclamante (nr., Asociația Constanța Altfel) conform căreia aceasta a fost lipsită, în mod efectiv, de posibilitatea de a se apăra, de a-și exprima punctul de vedere cu privire la o astfel de critică“.
Curtea de Apel arătase anterior că „la termenul de judecată din data de 20.10.2020, instanța de fond (nr., Tribunalul) a pus în discuția părților prezente și excepția lipsei de interes a reclamantei în formularea acțiunii, ocazie cu care au fost prezenți doar reprezentanții convenționali ai pârâtelor Arhiepiscopia Tomisului și Parohia Sfânta Treime, care au pus concluzii asupra acestei excepții numai din perspectiva faptului că vătămarea (interesul) invocată de către reclamantă ar fi justificată doar de drepturile generice ale locuitorilor mun. Constanța, interesul fiind analizat doar din perspectiva calității reclamantei, raportat la scopul asociației reclamante, nu însă și din perspectiva avută în vedere de către instanță, la pronunțarea soluției asupra acestei excepții“.
Amintim, hotărârea a fost pronunțată în dosarul 5311/118/2019*, deschis de Asociația Constanța Altfel, și a răsturnat, practic, prima decizie, pronunțată de Tribunalul Constanța, prin care cererea de anulare a autorizației fusese respinsă.
În proces, Asociația Constanța Altfel a formulat cererea de anulare a autorizației de construire pentru Catedrala Eroilor în contradictoriu cu Primarul Municipiului Constanța, cu Arhiepiscopia Tomisului, dar și cu Parohia Sfânta Treime.
Inițial, Tribunalul Constanța a decis să respingă acțiunea Asociației Constanța Altfel, ca lipsită de interes, dar dosarul se rejudecă acum, ca urmare a deciziei Curții de Apel.
Ce a spus Curtea de Apel
În hotărârea de rejudecare, magistrații Curții au mai arătat că „prima instanță a admis excepția, motivat de faptul că finalitatea urmărită de reclamantă, prin formularea prezentei acţiuni, este aducerea terenului situat în municipiul Constanța, Bd Alexandru Lăpușneanu, nr. 3, (...) pe care s-a început edificarea Catedralei Eroilor Sfânta Treime Paraclist în categoria «spaţiilor verzi», în vederea asigurării locuitorilor Constanței unui mediu sănătos“.
Au spus judecătorii de la Curte că „prima instanță a apreciat că eventuala schimbare a destinaţiei terenului a avut loc prin emiterea primei autorizaţii de amplasare a imobilului, respectiv prin emiterea autorizaţiei de construire nr. 1/03.01.2013 «Construire Catedrala Eroilor Sfânta Treime Paraclist şi amenajare exterioară a accesului» în locaţia din Constanţa, Bd Alexandru Lăpușneanu, nr. 3, mun. Constanța, nicidecum prin emiterea autorizaţiei de construire nr. 201/08.02.2019, care are obiect autorizarea «continuare lucrări...». Pentru aceste considerente, reţinând că o eventuală anulare a autorizaţiei de construire nr. 201/08.02.2019 ar avea ca singură consecinţă încetarea continuării lucrărilor la Catedrala Eroilor Sfânta Treime, nicidecum nu ar fi de natură să schimbe destinaţia terenului din «teren pentru construire» în «spaţiu verde», a apreciat prima instanță că reclamanta nu justifică interesul, folosul practic, în promovarea prezentei acţiuni“.
„Instanța de recurs reține faptul că doar intimatul pârât Primarul Municipiului Constanța, prin întâmpinarea depusă la termenul din data de 31.01.2020, excepția lipsei de interes a reclamantei în formularea acțiunii, motivat de faptul că reclamanta nu ar invoca un interes legitim privat, ci unul public, însă nimic din argumentația primei instanțe nu se regăsește în întâmpinarea depusă la dosar“, spune Curtea de Apel.
De asemenea, se mai arată în hotărâre că „la termenul de judecată din data de 20.10.2020, instanța de fond a pus în discuția părților prezente și excepția lipsei de interes a reclamantei în formularea acțiunii, ocazie cu care au fost prezenți doar reprezentanții convenționali ai pârâtelor Arhiepiscopia Tomisului și Parohia Sfânta Treime, care au pus concluzii asupra acestei excepții numai din perspectiva faptului că vătămarea (interesul) invocată de către reclamantă ar fi justificată doar de drepturile generice ale locuitorilor mun. Constanța, interesul fiind analizat doar din perspectiva calității reclamantei, raportat la scopul asociației reclamante, nu însă și din perspectiva avută în vedere de către instanță, la pronunțarea soluției asupra acestei excepții“.
„Or, instanța de judecată este obligată, în temeiul principiului rolului activ și a principiului contradictorialității, să pună în discuția părților toate aspectele apreciate relevante pentru soluționarea cauzei, neputând să se pronunțe asupra unor chestiuni ce nu au fost invocate, de părți sau din oficiu, și care nu au fost supuse discuției părților“, potrivit Curții de Apel.
În plus, judecătorii instanței de control au spus că „niciun moment nu s-a invocat, nici de către pârâți, nici de către instanță, lipsa interesului reclamantei din perspectiva faptului că atacarea autorizației respective nu poate conduce la scopul urmărit de către reclamantă, fiind întemeiată susținerea recurentei reclamante conform căreia aceasta a fost lipsită, în mod efectiv, de posibilitatea de a se apăra, de a-și exprima punctul de vedere cu privire la o astfel de critică“.
„Cum neregularitățile procedurale constatate nesocotesc principiile fundamentale menționate anterior, care guvernează procesul civil, acestea atrag sancţiunea nulităţii hotărârii, conform cazului de casare prevăzut de art. 488 alin.1 pct. 5 C.proc.civ., cu consecința trimiterii cauzei pentru soluționarea tuturor excepțiilor și criticilor formulate, inclusiv în ce privește excepția lipsei de interes a reclamantei, urmând ca instanța să se pronunțe asupra tuturor criticilor cuprinse în întâmpinările depuse la dosar“, conform hotărârii Curții de Apel Constanța.
„Pentru motivele arătate anterior, Curtea va admite recursul, va casa în tot sentinţa recurată şi va trimite cauza primei instanţe, pentru rejudecare“, se arată în finalul deciziei motivate.
Scurt istoric
Amintim că în luna octombrie 2019, judecătorii de la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa au admis cererea Asociaţiei „Constanţa Altfel“ şi au decis suspendarea executării autorizaţiei nr. 2018/08.02.2019 emisă de Primăria Constanţa pentru Arhiepiscopia Tomisului şi Parohia „Sfânta Treime“, situată în parcul de la Casa de Cultură din Constanţa.
În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor.
Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5 m, în suprafaţă de aproximativ 400 mp, şi al doilea la cota +10 m în suprafaţă de aproximativ 180 mp.
Acum, Tribunalul Constanța a stabilit data de 1 februarie 2023 pentru a începe rejudecarea procesului.
Totuși, oricare va fi decizia pe care o lua Tribunalul în rejudecare, și aceasta va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanța, așa încât va mai dura câteva luni bune până la închiderea definitivă a dosarului.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Pronunțare de Moș Nicolae, pentru ÎPS Teodosie!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii