Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:28 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces pentru anularea Ordinului MEC privind transportul elevilor, la Curtea de Apel Constanța. Judecătorii au decis deja că nu trebuie suspendat

ro

09 Apr, 2023 11:29 1177 Marime text


Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel vor deschide astăzi dosarul în care Asociația Elevilor Constanța cere anularea ordinului Ministerului Educației privind transportul elevilor.
 
La un termen anterior, judecătorii au decis deja că nu se impune suspendarea ordinului, așa cum cereau elevii, acea hotărâre putând fi, însă, atacată în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Între timp, la Curtea de Apel continuă procesul în care elevii au cerut, efectiv, anularea acestui ordin.
 
În speță, este vizat Ordinul nr. 6376/2022 al Ministerului Educației.
 
Ordinul 6376/2022 al Ministerului Educației , datat 7 decembrie 2022, face referire la aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu.
 
Astfel, se arată în Normele metodologice că „pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la art. 1 alin. (1), se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru“.
 
 

Dosarul va fi deschis mâine, 10 aprilie 2023, de la ora 14.00, la Secția de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Foarte interesant, așa cum arătam în edițiile anterioare, în acest dosar, Curtea de Apel a decis să dea curs solicitării AEC și să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor OUG 159/2022 prin raportare la dispoziţiile art. 1 alin. (1) – (3), art. 16, art. 32, art. 47, art. 49, art. 115 alin. (6) din Constituţia României.
 
Menționăm că OUG 159/2022 vizează anumite modificări aduse Legii Educației Naționale, în timp ce articolele din Constituție pe care ordonanța nu le-ar fi respectat se referă la egalitatea în drepturi a cetățenilor, dreptul la învățătură, nivelul de trai, protecția copiilor și a tinerilor, precum și la faptul că „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică“.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii