Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces pentru casa lui Mazăre. S-a găsit un moștenitor!

ro

30 May, 2022 00:00 12781 Marime text
  • Este vorba despre procesul deschis de administrația Chițac pentru fosta locuință a fostului primar Radu Mazăre – Vila Marina din Mamaia!
  • În luna ianuarie 2022, instanța a amânat procesul pentru o perioadă mai lungă așa încât până la următoarea înfățișare să poată fi găsiți moștenitorii și citați în proces.
  • În speță, se căutau moștenitorii lui Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, în prezent decedat.
  • Potrivit datelor oficiale, la termenul desfășurat în luna mai la Tribunalul Constanța, Secția I Civilă a instanței a dispus citarea în proces a Alinei Dominique Georgiana Cocăneanu, în calitate de moștenitoare a lui Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu.
 
Judecătorii Tribunalului Constanța au găsit moștenitorii căutați în procesul deschis de administrația Chițac pentru fosta locuință a fostului primar Radu Mazăre – Vila Marina din Mamaia!
 
Este vorba despre dosarul 2510/118/2021, în care reclamant este UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac, iar pârâții sunt Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, Paraschiva Barbu și companiile APV Media Turism SA și, respectiv, Nisipuri SRL.
 
În luna ianuarie 2022, instanța a amânat procesul pentru o perioadă mai lungă așa încât până la următoarea înfățișare să poată fi găsiți moștenitorii și citați în proces.
 
În speță, se căutau moștenitorii lui Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, în prezent decedat.
 
Potrivit datelor oficiale, la termenul desfășurat în luna mai la Tribunalul Constanța, Secția I Civilă a instanței a dispus citarea în proces a Alinei Dominique Georgiana Cocăneanu, în calitate de moștenitoare a lui Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu.
 
În cauză, următoarea înfățișare a fost stabilită după vacanța judecătorească, pe 14 septembrie 2022, de la ora 11.00.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, sursele ZIUA de Constanța au explicat că în proces se căutau eventualii moștenitori ai lui Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, care a decedat spre sfârșitul toamnei 2021.
 

Cum la termenul din 6 octombrie 2021 nu a fost îndeplinită procedura de citare și procesul a fost amânat, la termenul desfășurat la data de 12 ianuarie 2022 la Tribunalul Constanța s-a adus în discuție introducerea în cauză a moștenitorilor lui Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, având în vedere decesul acestuia, urmând ca instanța să facă demersurile legale pentru identificarea acestora.
 
Procesul se desfășoară la Tribunalul Constanța, Secția  I Civilă, dosarul fiind în atenția completului Fond Civil 5, prezidat de magistratul Crina Mihaela Popescu.
 
Biroul de Presă al Primăriei Constanța a declarat pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, că, în proces, se solicită „constatarea nulității absolute a Contractului de Vânzare Cumpărare autentificat sub nr. 257/29.01.2003 de către BNP Iosif Mariana și Pătrașcu Ioan Gabriel, încheiat între Cocăneanu Constantin Ioan Dumitru și Barbu Paraschiva“.
 
Ce s-a cerut în proces
 
Actualul primar a solicitat și „constatarea nulității absolute totale sau, după caz parțiale, a Contractului de Vânzare Cumpărare Autentificat sub nr. 1502/19.05.2005 de către BNP Iosif Mariana și Pătrașcu Ioan Gabriel, încheiat între Barbu Paraschiva și Nisipuri SA, actual Nisipuri SRL (mai puțin suprafața ce a făcut obiectul Contractului de Schimb nr. 930/2003)“.

 
Potrivit acțiunii depuse la instanță, se mai cere „constatarea nulității absolute totale sau, după caz  parțiale, a Contractului de Vânzare Cumpărare autentificat sub nr. 1531/23.05.2005 de către BNP Iosif Mariana și Pătrașcu Ioan Gabriel, încheiat între Barbu Paraschiva și APV Media SRL (mai puțin suprafața ce a făcut obiectul contractului de schimb nr.930/2003)“.
 
Nu în ultimul rând, municipalitatea a mai cerut și „obligarea pârâtelor APV Media SRL si Nisipuri SRL să lase subscrisei în deplină proprietate şi posesie terenul în suprafață de 489,99 mp, ce face parte din terenurile cumpărate prin Contractul de Vânzare Cumpărare autentificat sub nr. 1502/19.05.2005 de către BNP Iosif Mariana și Pătrașcu Ioan și Contractul de Vânzare Cumpărare autentificat sub nr. 1531/23.05.2005 de către BNP Iosif Mariana și Pătrașcu Ioan Gabriel“.
 
De asemenea, s-a solicitat și „rectificarea cărților funciare aferente terenurilor de mai sus, în sensul radierii pârâților din cărțile funciare și intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa pentru:
 
-        Teren situat în Loc. Mamaia, Zona Căpitănie- Vila Marina – CF nou 216493, cad 325/2.
-        teren din Loc. Mamaia, Zona Căpitănie- Vila Marina – CF nou 216486, cad 325/1“.
 
S-au mai solicitat, totodată, și cheltuielile de judecată.
 
Amintim, terenul se află printre suprafețele despre care Curtea Supremă a stabilit că urmează să se întoarcă în domeniul public ori privat al municipiului Constanța, ori al Statului Român, în urma Dosarului Retrocedărilor din Constanța.
 
În Dosarul Retrocedărilor, fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de detenție în legătură cu retrocedarea mai multor suprafețe de teren din Constanța și Mamaia.
 
Compania Nisipuri
 
Totodată, amintim că firma Nisipuri a fost ctitorită de Radu Mazăre, iar în anul 2019, după hotărârea definitivă pronunțată de judecători în Dosarul Retrocedărilor a fost preluată de Argentina Ștefănescu și Valerian Ștefănescu, din comuna dâmbovițeană Cojasca, ambii în vârstă de 72 de ani, în prezent.
 
Argentina Ștefănescu a devenit administratorul firmei în data de 20 septembrie 2019, după ce Alexandru Pimen Leca, cel care a deținut această funcție timp de mai bine de zece ani, s-a retras.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 20 ianuarie 2022, compania Nisipuri a fost înfiinţată în 1998 şi are sediul social în Mamaia, zona Melody, pe malul Lacului Siutghiol.
 
Firma se ocupă cu „activități ale agențiilor turistice“, iar acționari sunt, în continuare, cei doi Ștefănescu.
 
În 2018, au fost 0 angajați, pierderile au fost de 66.234 de lei, iar cifra de afaceri a fost 142.403 lei.
 
În 2019, a fost un angajat, profitul a urcat la 1.391.152 de lei, iar cifra de afaceri a fost 42.647 de lei.
 
În 2020, a fost tot un angajat, profitul a scăzut la 138.397 de lei, iar cifra de afaceri a fost 136.000 de lei.
 
APV Media Turism SA
 
La rândul său, conform sursei citate, compania APV Media Turism SA a fost înființată în 2003 și are sediul în Mamaia, Zona Căpitănie, Vila Marina.
 
Exacta ca Nisipuri SRL, firma se ocupă cu „activități ale agențiilor turistice“ și, potrivit sursei citate, acționar majoritar și membru fondator este Victoria Gabriela Mazăre (99,9% și calitatea de administrator – mama lui Radu Mazăre) și Radu Ștefan Mazăre Petcu, fiul fostului primar, cu 0,1%.
 
Anterior, din firmă făcea parte fratele fostului edil, Mihai Mazăre.
 
În prezent, cenzori sunt Robert Catone Bderos, Mariana Mihai și Mădălina Laura Radu, iar cenzor supleant este Sorin Alexandru Drăghici.
 
În 2018, au fost patru angajați, s-au înregistrat pierderi de 63.607 lei, iar cifra de afaceri a fost 150.206 lei.
 
În 2019, au fost patru angajați, profitul a fost 6.143 de lei, iar cifra de afaceri a fost 221.310 lei.
 
În 2020, au fost tot patru angajați, au fost pierderi de 76.715 lei, iar cifra de afaceri a fost 147.243 de lei.
 
Numele Victoriei Gabriela Mazăre figurează doar în APV Media Turism, iar numele nepotului său apare și în Cabo Concept, înființată în 2013, dar și în PFA-ul Mazăre Petcu Radu Ștefan.
 
La rândul lor, numele Paraschivei Barbu, al lui Constantin Ioan Dumitru Cocăeanu, al APV Media și al Nisipuri se leagă tot de Dosarul Retrocedărilor din Constanța, în care Mazăre a fost condamnat la închisoare, iar Paraschiva Barbu la trei ani cu suspendare sub supraveghere.
 
Facem aici precizarea că Victoria Gabriela Mazăre a decedat în cursul acestei luni, așa încât, cel mai probabil, se vor face demersurile ca acțiunile sale deținute în APV Media Turism să fie preluate de alte persoane.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Răducu Mazăre, despre bunica pe care a iubit-o foarte mult
"Ea a intrat în spital in ziua în care unchiul meu a primit condamnarea" (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii