Procesul care nu trebuia să existe! Elev despăgubit de Primăria Constanța, după ce a căzut tavanul clasei peste el
Procesul care nu trebuia să existe!: Elev despăgubit de Primăria Constanța, după ce a căzut tavanul clasei
22 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4876
Marime text
- În noiembrie 2017, un elev al Liceului de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța a fost rănit după ce tavanul clasei s-a prăbușit peste el, în timpul orelor.
- Liceanul rănit a acționat în instanță, alături de alți pârâți, și Primăria Constanța, „în calitate de proprietar al corpurilor de clădire“, solicitând 20.000 de euro daune morale.
- Judecătoria Constanța a admis în parte acțiunea elevului și a decis ca acesta să primească daune morale în sumă de 5.000 de euro.
- Cazul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Constanța, după ce primăria a atacat în apel hotărârea Judecătoriei de despăgubire a tânărului elev.
Un eveniment mai puțin plăcut și care ar trebui să lipsească dintr-o sală de clasă, înregistrat în noiembrie 2017, când un elev al Liceului de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța a fost rănit după ce tavanul clasei s-a prăbușit peste el, a ajuns în atenția judecătorilor constănțeni.
Liceanul rănit a acționat în instanță unitatea de învățământ și Primăria Constanța, „în calitate de proprietar al corpurilor de clădire“, solicitând 20.000 de euro daune morale.
Recent, Judecătoria Constanța, în primă instanță, a admis în parte acțiunea elevului și a decis ca acesta să primească daune morale de 5.000 de euro.
Decizia nu este definitivă și, din datele noastre, pare să fie prima astfel de decizie înregistrată în învățământul constănțean.
Acum, cazul a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța, după ce primăria a atacat în apel hotărârea Judecătoriei de despăgubire a tânărului elev.
Dosarul civil are numărul 8666/212/2019 și se află în atenția Secției I civile a Tribunalului Constanța, unde urmează să fie fixat primul termen în apel.
Ce a solicitat elevul
În Hotărârea nr.10265/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, se arată că elevul a cerut obligarea pârâților din dosar la plata sumei de 3.106 lei reprezentând daune materiale și a sumei de 20.000 de euro reprezentând daune morale.
„În motivare, reclamantul a arătat, în esență, că la data de (...).11.2017, în timp ce se afla la orele de curs din cadrul Liceului Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, a fost accidentat și vătămat prin desprinderea unei suprafețe din tencuiala tavanului clasei“, potrivit www.rolii.ro.
În urma accidentării suferite, liceanul spune că a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale.
„Referitor la daunele materiale, reclamantul a susținut că sunt dovedite prin înscrisuri, iar daunele morale sunt justificate în privința cuantumului raportat la suferința îndelungată de 60 de zile de îngrijiri medicale, disconfortul la mers de 1 an, implicit urmările psihice din cauza accidentului. De asemenea, reclamantul a arătat că din cauza accidentului au survenit unele modificări de funcționalitate intrapsihică în cazul său“, se mai arată în motivarea acțiunii, citată pe www.rolii.ro.
În replică, avocații pârâților au invocat o serie de excepții care, însă, au fost respinse de instanța de judecată.
Ce a hotărât prima instanță
După deliberări, magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de magistratul Ștefan Alexandru Toma, au decis să admită în parte acțiunea elevului.
Astfel, magistrații au decis ca elevul să primească daune morale de 5.000 de euro.
Se arată în motivarea judecătorilor, printre altele, că „pârâtul Municipiul Constanța nu și-a îndeplinit obligația de a asigura finanțarea lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii unității de învățământ, atât în calitate de proprietar, cât și în calitate de persoană responsabilă, în temeiul art. 105 din Legea nr. 1/2011, cu asigurarea finanțării complementare a instituțiilor de învățământ preuniversitar, deși știa sau ar fi trebuit să știe faptul că lipsa lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii ar putea conduce la producerea unor accidente precum cel din data de (...).11.2017“.
„Prejudiciul constă în vătămarea integrității corporale a reclamantului (...) ce a fost evaluată la 60 de zile de îngrijiri medicale, în suferința inerentă generată de lezarea unei părți a corpului, respectiv piciorul drept, diminuarea temporară a capacității victimei de a avea o viață normală, cât și în cheltuielile efectuate de către reclamant pentru restabilirea stării de sănătate fizică și psihică“, potrivit motivării citate pe www.rolii.ro.
„Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere și impactul psihic pe care accidentul l-a avut asupra reclamantului, care a existat, chiar dacă a fost mult exagerat de către reclamant“, au arătat judecătorii.
În acest sens, aceștia au arătat: „întrucât compensația acordată cu titlu de daune morale nu trebuie să reprezinte pentru cel care o solicită prilej de îmbogățire fără justă cauză, instanța apreciază că suma de 5.000 de euro reprezintă o compensație echitabilă și proporțională pentru toate consecințele negative nepatrimoniale pe care accidentul din data de (...).11.2017 le-a produs reclamantului“.
Așa cum am precizat anterior, hotărârea Judecătoriei Constanța a fost deja atacată în apel, iar Tribunalul Constanța urmează să stabilească prima înfățișare în cauză.
Citește și:
Liceu din Constanța amendat de Protecția Consumatorilor. Cum s-a încheiat procesul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii