Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul deschis de BNR beneficiarilor „preferați“ ai administrației Mazăre, suspendat. Ce s-a întâmplat

ro

05 Jul, 2021 00:00 2806 Marime text
  • Dosarul civil deschis de Banca Națională a României cu numărul 4632/212/2020 a fost suspendat de Judecătoria Constanța.
  • În cauză, BNR se judeca pentru rectificarea cărții funciare a unui imobil, în contradictoriu cu Cristi Borcea, Georgică Giurgiucanu și alți beneficiari ai retrocedărilor de top din administrația Radu Mazăre.
  • Într-un alt dosar, BNR solicitase instanțelor constănțene, în contradictoriu cu aceiași pârâți, anularea Dispoziţiei nr. 697/2004 emisă de fostul primar Radu Mazăre.
  • Prin dispoziția respectivă, Cristi Borcea, Mihai Camboianu, Georgică Giurgiucanu şi ceilalţi primeau terenuri retrocedate în baza Legii 10/2001, în calitate de beneficiari ai drepturilor ce îi aparţinuseră Ivonnei Movilă, unele situate inclusiv în Portul Tomis și zonele apropiate.
  • Dosarul 4632/212/2020 a fost suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului  civil 25579/3/2020, în care UAT Municipiul Constanța i-a chemat în judecată tot pe Cristi Borcea, Georgică Giurgiucanu și alți beneficiari de top ai retrocedărilor din Constanța, alături de fostele lor soții.
 
Magistrații Judecătoriei Constanța au decis să suspende judecarea procesului în care Banca Națională a României a solicitat rectificarea cărții funciare a unui imobil, în contradictoriu cu o parte dintre beneficiarii „preferați“ ai retrocedărilor din Peninsula Constanței a fost amânat.
 
Motivul suspendării îl constituie un alt dosar în care aceiași beneficiari, alături de fostele soții, au fost chemați în judecată de UAT Municipiul Constanța.
 
Dosarul civil deschis de Banca Națională a României are numărul 4632/212/2020, fiind înregistrat la Secția civilă a Judecătoriei Constanța la data de 26 februarie 2020.
 
La ultimul termen de judecată, desfășurat la Judecătoria Constanța vineri, 2 iulie 2021, instanța a decis să suspende „judecarea prezentei cauze până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 25579/3/2020“.
 
Decizia de suspendare a fost luată în temeiul articolului 413 alineat 1, punctul 1 din Codul de procedură Civilă, potrivit căruia „instanța poate suspenda judecata când dezlegarea pricinii atârnă, în totul sau în parte, de existența sau neexistența unui drept care face obiectul unei alte judecăți“.
 

Dosar deschis beneficiarilor retrocedărilor și fostelor soții

 
Referitor la dosarul civil 25579/3/2020, aflat pe rolul Secției a V-a Civile a Tribunalului București, acesta are ca obiect „constatare nulitate act juridic“ și a fost înregistrat pe rolul instanței bucureștene la data de 30 septembrie 2020.
 
Reclamant în cauză este Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, iar pârâții sunt Cristian Borcea, Mihaela Mariana Borcea (fosta soție), Mihai Camboianu, Georgică Giurgiucanu, Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Emil Dragoș Săvulescu, Rodica Cristina Ghionea (fostă Săvulescu), dar și Geta Săvulescu.
 

De asemenea, calitatea de pârâți le revine și lui Virgil Călina, dar și companiei Habitat și Ambient SA.
 
Numele lui Cristi Borcea, Mihai Camboianu, Georgică Giurgiucanu, dar și al lui Emil Dragoș Săvulescu se regăsesc în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, cauză penală în urma căreia fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru retrocedările din Constanța.
 
La rândul său, în același dosar, Cristi Borcea a fost condamnat la cinci ani de închisoare, Mihai Camboianu – cinci ani de închisoare, iar Dragoș Săvulescu și Georgică Giurgiucanu au primit, fiecare, câte cinci ani și jumătate de detenție.
 
Acum, UAT Municipiul Constanța prin Primar cere instanței de judecată să constate nulitatea unui act juridic încheiat între pârâșii din dosar.
 
La termenul de judecată desfășurat la 27 mai 2021, magistrații Tribunalului București au hotărât amânarea acestui proces, pentru data de 30 septembrie 2021, de la ora 14.00.

 
Pentru a reveni la dosarul deschis de Banca Națională a României pentru rectificarea cărții funciare a unui imobil,  solicitarea BNR a fost făcută în contradictoriu cu pârâții Georgică Giurgiucanu, Habitat și Ambient SA, Cristian Borcea, Mihai Camboianu și Geta Săvulescu.
 
Aceiași pârâți apar şi în procesul deschis de BNR în 2018, la Constanţa, în care Banca Naţională cerea anularea Dispoziţiei nr. 697/2004 emisă de fostul primar Radu Mazăre.
 
Prin dispoziția respectivă, Cristi Borcea, Mihai Camboianu, Georgică Giurgiucanu şi ceilalţi primeau terenuri retrocedate în baza Legii 10/2001, în calitate de beneficiari ai drepturilor ce îi aparţinuseră Ivonnei Movilă.
 

Terenuri suprapuse

 
O parte dintre terenurile respective, însă, se suprapuneau peste terenul deţinut de BNR în Piaţa Ovidiu. În procesul din 2018, BNR a mai cerut „lăsarea în deplină proprietate şi liniştită posesie a terenului în suprafaţă de 1.140 mp“.
 
Concret, reprezentanţii Băncii Naţionale spuneau că 439 mp din suprafaţa de 507,72 mp atribuită prin dispoziţia de primar lui Cristi Borcea şi celorlalţi beneficiari ai drepturilor lui Ivonne Movilă se suprapun cu terenul lor, pe care îl dobândiseră în 1995.
 
Aşa cum menţionam în ediţiile anterioare, Dispoziţia Primarului Municipiului Constanţa nr. 679/11.03.2004 a fost semnată de fostul edil-şef al oraşului, Radu Mazăre. Prin actul respectiv, a fost respinsă solicitarea Ivonnei Aline Buzescu Movilă, prin reprezentant Georgică Giurgiucanu (n.r. - în prezent condamnat în Dosarul Retrocedărilor), de a i se restitui imobilul situat în Constanţa, cartier Anadalchioi, în suprafaţă de 98,66 hectare, solicitare formulată, de altfel, cu trei ani înainte.
 
Reprezentanţii BNR făceau referire în procesul intentat în 2018, aşa cum se precizează mai sus, la punctul 8 din articolul 3 al dispoziţiei.
 
Astfel, conform dispoziţiei în cauză, la punctul 8 este menţionat un „teren liber portul Tomis – tronsonul 2 – lot 2“, în suprafaţă de 507,72 mp, evaluat în 2004 cu o valoare de 20 euro/mp şi fiind trecut cu o valoare totală în actul respectiv de 10.154 de euro.
 
În ce priveşte destinaţia terenului propusă conform reglementărilor de urbanism, după cum se menţionează în actul semnat de primarul Radu Mazăre, aceasta era „conf. PUZ – zona peninsulară“.
 
Cu alte cuvinte, reprezentanţii BNR spun că 439 mp din aceşti 507,72 mp se suprapun cu terenul lor dobândit în 1995.
 
Procesul respectiv, deschis în luna iulie 2018, a fost suspendat, ca urmare a neprezentării părţilor în instanţă și, în cele din urmă, Tribunalul a constatat cauza perimată, în ianuarie 2020.
 
În noul proces, decizia Judecătoriei Constanța de suspendare a acestui dosar până ce se finalizează procesul intentat de UAT Municipiul Constanța beneficiarilor de top ai retrocedărilor, dar și fostelor soții poate fi atacată cu recurs, pe toată perioada suspendării.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Municipiul Constanța, la judecată cu fostele soții ale suspecților din Dosarul Retrocedărilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii