Procesul în care se vorbește despre „îndoieli rezonabile asupra legalității“ HCL Constanța pentru actulizarea bunurilor municipiului. Răspunsul instanței
Procesul în care se vorbește despre „îndoieli rezonabile asupra legalității“ HCL Constanța pentru actulizarea
09 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1535
Marime text
- Obiectul dosarului este reprezentat de cererea formulată de Club Sportiv Tenis Club Nord Constanța privind suspendarea executării HCL Constanța nr 379/29.10.2021, care privește completarea și actualizarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța.
- Cererea a fost respinsă de completul CA6 al Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, dar hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Constanța.
- Potrivit Tribunalului Constanța, „în fundamentarea concluziei inexistenței unei îndoieli rezonabile asupra legalității actului administrativ (...) și a indiciilor rezonabile care să o ateste, la acest moment procesual, Tribunalul mai reține în mod determinant că inclusiv reclamantul prin raționamentul expus a recunoscut în mod indirect, dar lipsit de echivoc, că pentru terenul în suprafață de 2.051 m.p. situat în Zona Tomis Nord, Al. Argeșului nr. 1bis, între Al. Capidava și Al. Argeșului (teren tenis) nu deține un titlu de proprietate actual“.
Tribunalul Constanța a fost chemat să analizeze un caz în care se vorbește, printre altele, despre anumite „îndoieli rezonabile asupra legalității“ hotărârii Consiliului Local Constanța din octombrie 2021, prin care a fost completat și actualizat inventarul bunurilor ce aparțin municipiului.
Îndoielile amintite au fost invocate în dosarul 9245/118/2021 al Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței, în care Club Sportiv Tenis Club Nord Constanța a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și, respectiv, Consiliul Local Constanța.
Obiectul dosarului este reprezentat de cererea formulată de Club Sportiv Tenis Club Nord Constanța privind suspendarea executării HCL Constanța nr 379/29.10.2021.
Potrivit datelor oficiale, HCL Constanța 379/2021 privește completarea și actualizarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța.
Recent, Tribunalul Constanța, în completul CA6 al Secției de contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, a decis să respingă ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată.
În minuta Hotărârii 11/2022, se arată că instanța „respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată -având ca obiect suspendare executare act administrativ reprezentat de Hotărâre privind completarea şi actualizarea inventarului bunurilor care aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa nr. 379/29.10.2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Constanţa- formulată de reclamantul Clubul Sportiv Tenis Club Nord Constanța în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanța prin Primar“.
Decizia Tribunalului Constanța a fost deja atacată cu recurs de către reprezentanții Clubului Sportiv Tenis Club Nord Constanța, urmând ca procesul să continue la Curtea de Apel Constanța.
Teren de tenis, în zona Tomis Nord
În Hotărârea 11/2022, citată pe Jurindex, se arată că în motivarea cererii de suspendare a HCL, reclamanta „ a arătat în esență că prin cererea care constituie obiectul Dosarului nr. (...) a solicitat instanței de judecată constatarea dobândirii dreptului de proprietatea prin uzucapiune asupra imobilului teren în suprafață de 2.125 m.p. pe care se află trei terenuri de tenis, un depozit zgură și o clădire administrativă cu o suprafață construită de 78,80 lei m.p. și împrejmuire situate în mun. Constanța (...)“.
Prin HCL contestată, „imobilul teren în suprafață de 2.051 m.p. situat în Zona Tomis Nord, Al. Argeșului nr. 1bis, între Al. Capidava și Al. Argeșului (teren tenis) a fost inventariat ca bun aparținând domeniului privat al municipiului prin Anexa nr. 3 la H.C.L. nr. 379/29.10.2021“.
Totuși, după deliberări, judecătorii Tribunalului Constanța au ajuns la concluzia că „în referire la existența unei îndoieli rezonabile asupra legalității actului administrativ reprezentat de Hotărârea privind completarea și actualizarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța nr. 379/29.10.2021 și la indiciile rezonabile care o atestă, Tribunalul reține în mod determinant că aceasta nu este fundamentată în nicio modalitatea în contextul în care actul administrativ contestat - Hotărârea privind completarea și actualizarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța nr. 379/29.10.2021 la acest moment procesual beneficiază de prezumția de legalitate, atât perspectiva autenticității cât și a veridicității acestuia, ceea ce presupune că acesta este conform cu legile și cu actele normative care au o forță juridică superioară“.
„Nu deține un titlu de proprietate actual“
„În continuare“, au mai spus judecătorii, „în fundamentarea concluziei inexistenței unei îndoieli rezonabile asupra legalității actului administrativ reprezentat de Hotărârea privind completarea și actualizarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Constanța nr. 379/29.10.2021 și a indiciilor rezonabile care să o ateste, la acest moment procesual, Tribunalul mai reține în mod determinant că inclusiv reclamantul prin raționamentul expus a recunoscut în mod indirect, dar lipsit de echivoc, că pentru terenul în suprafață de 2.051 m.p. situat în Zona Tomis Nord, Al. Argeșului nr. 1bis, între Al. Capidava și Al. Argeșului (teren tenis) nu deține un titlu de proprietate actual, ci invocă exclusiv incidența unui mod de dobândire viitor -prescripția achizitivă de lungă durată – care face obiectul unei constatări judiciare“.
Totodaăt, „în final, Tribunalul mai constată că prin raționamentul expus și dezvoltat în cadrul cererii de suspendare a executării actului administrativ reclamantul nu a fundamentat existența unor îndoieli/indicii asupra nelegalității actului administrativ contestat, ci a dedus judecății o chestiune litigioasă referitoare la proba dreptului de proprietate, exhibarea unui titlu pentru dreptul de proprietate, respectiv la preferabilitatea unui mod de dobândire a dreptului de proprietate în comparație cu altul, chestiuni litigioase care în principiu fac obiectul dezlegării în Dosarul nr. (...)“.
Așa cum am precizat anterior, reprezentanții Clubului Sportiv Tenis Club Nord Constanța au declarat deja recurs, la Curtea de Apel Constanța, împotriva acestei hotărâri.
În acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Revolta“ pensionarilor
Seniorii din Constanța atacă în instanță Consiliul Local
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii