Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, amânat. Cine sunt câştigătorii şi contestatarii

ro

09 Jan, 2020 00:00 2072 Marime text

Curtea de Apel Bucureşti au amânat ieri, pentru data de 22 ianuarie, judecata recursului formulat de compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV (fostul şantier naval Royal Schelde al Marinei Regale Olandeze) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin intermediul căreia s-a respins contestaţia celor de la Damen cu privire la achiziţia de către Ministerului Apărării Naţionale a patru corvete multifuncţionale.
 
Amintim că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.
 
Dosarul (21131/3/2019) va fi soluţionat de completul de judecată alcătuit din: Ionuţ Cristian Andreescu (preşedinte), Cristina Petrovici şi Carmen Mihaela Voinescu, judecători ai Secţiei a IX-a contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Bucureşti.
 
Pe data de 7 octombrie 2019, judecătorii Secţiei a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal de la Tribunalul Bucureşti au respins contestaţia depusă de Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.
 
În Nota de Fundamentare - HG nr.906/29.11.2016 a Guvernului României privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncţională“, document publicat în Monitorul Oficial al României, se arată, printre altele, că cele mai eficiente nave de luptă de suprafaţă în zona de litoral sunt navele din clasa „corvetă”, cu deplasament mediu, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în Marea Neagră şi în afara acesteia, având o autonomie corespunzătoare şi calităţi nautice care să le permită executarea acţiunilor inclusiv în condiţii hidro-meteorologice dificile.
 
În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă“, conform Notei de Fundamentare - HG nr.906/29.11.2016.
 
„În aceste condiţii, dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate strategică ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil“, se mai precizează în documentul mai sus precizat. Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung.
 

Dintre misiunile care vor fi îndeplinite de aceste corvete, precizăm: desfăşurarea de acţiuni militare, independent sau în cadrul unor grupări multinaţionale, pentru asigurarea integrităţii spaţiului maritim; participarea la impunerea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în apele teritoriale, zona contiguă şi zona economică exclusivă; executarea operaţiei de securitate maritimă şi a intervenţiei pentru căutare-salvare pe mare; asigurarea cercetării permanente a litoralului şi a Mării Negre; sprijinirea celorlalte categorii de forţe ale Armatei României; participarea la operaţii şi misiuni internaţionale, conform planurilor aprobate.
 
Corvetele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare de nave sau izolat. Corvetele şi cele două fregate T22 vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave care să fie pus la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România.
 
Citeşte şi
 
Reacţia oficială a Damen
Contestaţia depusă de olandezi, respinsă de Tribunalul Bucureşti

 

Damen contestă licitaţia de corvete

Ministrul Gabriel Leş, despre problemele întâmpinate la achiziţia corvetelor - "Contestaţiile au dus la prelungirea termenelor"

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii