Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen
Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen
21 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3148
Marime text
Curtea de Apel Constanța a amânat pentru data de 11 iunie dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014. În prezentul dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat în primă instanță, la Tribunalul Constanța, la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Amintim că elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014. În urma tragicului eveniment au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, și copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel.
Foarte important - dosarul fostului șef al CJC nu are legătură cu această tragedie.
Revenind la proces, dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria). La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv“, potrivit DNA.
„La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv.
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, instanță care, pe data de 7 mai, a decis condamnarea lui Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, la pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Totodată, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Județul Constanța și Consiliului Județean Constanța, în contradictoriu cu Nicușor Daniel Constantinescu. Pe cale de consecință, Tribunalul a decis obligarea fostului șef al CJC la plata către părțile civile Județul Constanța și Consiliul Județean Constanta a sumei de 1.082.031,62 de lei, despăgubiri civile.
În prezent, Nicușor Daniel Constantinescu se află în detenție, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.
Citește și
Dosarul celor patru salvatori SMURD morți în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii