Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii acuză - ultraj în Arestul IPJ Constanța! S-a lăsat cu o trimitere în judecată

ro

14 Sep, 2023 17:00 5124 Marime text
 
 
  • În actul de sesizare a instanței, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța încă de la momentul încarcerării, după cum a arătat persoana vătămată, inculpatul a avut un comportament necorespunzator, în sensul că manifesta aroganță și limbaj vulgar în relația cu unii dintre polițiștii centrului.
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă, arestul la domiciliu, controlul judiciar sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj. În dosar, parte vătămată este o polițistă din Poliția Județului Constanța – Centrul de Reținere și Arest Preventiv
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța.
 
În actul de sesizare a instanței, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța încă de la momentul încarcerării, după cum a arătat persoana vătămată, inculpatul a avut un comportament necorespunzator, în sensul că manifesta aroganță și limbaj vulgar în relația cu unii dintre polițiștii centrului.
 
În continuare, tot potrivit procurorilor, inculpatul a ieșit în audiență la persoana vătămată, solicitand ca martorul A.A., colegul său de cameră, să primească pachet suplimentar, fiind nemulțumiți de împrejurarea că mancarea primită anterior se stricase.
 
Întrucât partea vătămată i-a comunicat inculpatului că nu se va aproba cererea, cel din urmă s-ar fi enervat, ar fi ridicat tonul și ar fi început să adreseze cuvinte jignitoare la adresa lucratorilor centrului, după care ar fi amenințat-o pe persoana vătămată spunându-i «eu nu o să stau toată viața la pușcărie și o să ne vedem în libertate».
 
„Aceasta replică i-a cauzat persoanei vătămate o stare de temere în primul rând din cauza tonului folosit și în al doilea rând din cauza că aceasta avea cunoștință despre faptul că inculpatul este o persoană violentă, dată fiind infrațiunea de lovire sau alte violențe care a atras arestarea preventiva a acestuia, dar și comportamentul manifestat până în acel moment în arest“, conform procurorilor.
 

În continuare, persoana vătămată a mai arătat că, la 23.02.2023, când inculpatul a ieșit din nou la audiență, ar fi cerut încă o dată pachet suplimentar pentru (...), ocazie cu care i-a comunicat că pachetul suplimentar nu se va încuviința, însă în săptămâna ce va urma se vor putea face cumpărături.
 
În acel moment, inculpatul s-ar fi enervat din nou și ar fi plecat spre camera lui, iar în timp ce mergea pe hol ar fi înjurat, spunand „îmi bag (...) în voi de polițiști“.
 
Persoana vătămată a mai relatat că, mai târziu în aceeași zi, începând cu ora 15.00, a fost organizată o perchezitie generală în centru, conform unui plan de măsuri al Inspectoratului General al Poliției Române, în acest sens fiind solicitat sprijinul lucrătorilor de la Serviciul Acțuni Speciale (SAS).
 
Au sosit patru lucrători SAS și, împreună cu aceștia, lucrătorii CRAP au început activitatea de percheziție, verificand initial camerele nr. 4 și nr. 5 (în aceasta din urma fiind cazat inculpatul).
 
„S-a păstrat un martor din fiecare cameră, conform normelor procedurale, în camera nr. 5 fiind păstrat inculpatul, în timp ce martorul (...) a fost trimis la curtea de plimbare. În aceste impprejurări, lucratorii SAS i-au solicitat în mod repetat inculpatului să se ridice din pat, dar acesta nu s-a conformat. Atunci, lucrătorii SAS au încercat să-1 imobilizeze, iar când inculpatul s-a ridicat în picioare, a fost prins de mâini, dar s-a smucit și s-a lăsat pe spate, astfel lovindu-se la cap. Potrivit persoanei vătămate, dupa ce s-a finalizat percheziția în camera nr. 5, inculpatul a intrebat-o «acum esti satisfacută?». Persoana vătămată i-a comunicat că este percheziție în tot arestul, nu doar în camera lui, la care inculpatul i-a raspuns «bine, lasă că ne vedem noi»“, conform actului de sesizare a instanței.

 
Din nou, după tonalitate și expresia feței, persoana vătămată a perceput, spun procurorii, că replica inculpatului este o „amenințare, iar aceasta i-a provocat o stare de temere întrucât a repetat amenințarea anterioară, fiind astfel convinsă de intenția inculpatului de a se răzbuna“.  
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă, arestul la domiciliu, controlul judiciar sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial!
Accident cu mai multe victime pe bulevardul I. C. Brătianu, din Constanța! Șofer arestat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii