Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:11 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii au calculat un prejudiciu de peste nouă milioane de euro! Sentinţă definitivă pentru 20 de persoane trimise în judecată de către DNA Constanţa (document)

ro

11 Nov, 2019 00:00 5927 Marime text

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au soluţionat printr-o decizie definitivă dosarul în care 20 de persoane au fost deferite Justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în luna iunie 2014, pentru un presupus prejudiciu de peste nouă milioane de euro. Printre inculpaţii cauzei se află, conform datelor oficiale, Diana Maxim, director adjunct al unei unităţi bancare din Bucureşti la data mediatizării cauzei, Elena Luiza Constantinescu, ofiţer de credite la aceeaşi bancă la data mediatizării cauzei, şi Cosmin Popa, administrator al SC Credit Group SRL Constanţa la data mediatizării cauzei.
 

Povestea, în opinia procurorilor



În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 15.11.2007 - 16.08.2008, 15 inculpaţi din prezenta cauză au introdus, prin intermediul SC Credit Group SRL Constanţa, (care avea ca obiect de activitate intermedierea încheierii contractelor de credit), mai multe cereri de credit pentru persoane fizice, adresate unei unităţi bancare din Bucureşti.

„Beneficiind de complicitatea inculpaţilor Diana Maxim, Elena Luiza Constantinescu şi Cosmin Popa, solicitanţii creditelor i-au indus în eroare pe reprezentanţii acestei instituţii bancare, prin prezentarea unor documente false referitoare la posibilităţile lor financiare de a rambursa ratele aferente împrumuturilor solicitate. La data de 22.04.2008, inculpatul Șerban Costel Cătălin, în calitate de expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare având ca obiect un imobil situat în municipiul Mangalia, menţionând în mod deliberat în conţinutul său informaţii şi detalii arhitectonice false. De asemenea, a ataşat fotografii ale interiorului şi exteriorului unui alt bun imobil, acţiune de natură a spori în mod fraudulos valoarea bunului ce urma a fi adus în garanţie de către inculpatul Tocilă Iulian. Prin aceasta, Șerban Costel Cătălin l-a ajutat în mod nemijlocit pe inculpatul Tocilă Iulian să-i inducă în eroare pe reprezentanţii unităţii bancare, cu prilejul încheierii unei convenţii de credit“, conform DNA. Prin acordarea în mod a acestor credite, unitatea bancară a fost prejudiciată, spun cei de la DNA, cu suma de 9.087.530,89 euro.
 

Pedepse grele în primă instanţă



Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, instanţă care, pe data de 15 mai 2017, a încetat procesul penal faţă de Marius Goşiu şi faţă de Stila Sarafu cu privire la infracţiunea de înşelăciune. În continuare, instanţa a dispus aplicarea următoarelor pedepse:

Dincă Trantu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare. Tot 1,6 ani de detenţie, însă cu suspendare, a luat şi Carmen Eugenia Ştefănescu, cu menţiunea că instanţa a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale în ceea ce priveşte infracţiunea de uz de fals.

Marian Ştefănescu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Faţă de inculpat a fost încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale în ceea ce priveşte infracţiunea de uz de fals.


Constantin Coteanu a luat doi ani de închisoare, cu executare.

Marieta Iuruc a fost condamnată la pedeapsa închisorii de doi ani cu suspendare.

Theodor Pavel a primit doi ani de închisoare cu executare.

Viorel Dinu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare.

Georgiana Dinu a luat un an şi şase luni de închisoare, cu executare.


Mina Lică a fost condamnată la un an şi două luni de închisoare cu suspendare.

Ionel Radu a primit doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Iulian Tocilă - un an şi şase luni de închisoare, cu executare.

Sorin Bulică - doi ani de închisoare, cu executare.

Taifun Asan - un an de închisoare, cu suspendare condiţionată.

Stelian Alexe - trei ani de închisoare.

Ionel Radu - nouă luni de închisoare.

Stelian Alexe - trei ani şi trei luni, cu executare.

Costel Cătălin Şerban - dispune achitarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune (14 acte materiale).

Cosmin Popa - patru ani de închisoare cu executare.

Diana Maxim - patru ani de închisoare cu executare.

Constantinescu Luiza - patru ani de închisoare cu executare.

„Constată inadmisibilă acţiunea civilă formulată de Banca Transilvania în ce priveşte pretenţiile formulate în legătură cu inculpaţii Trantu Dincă, Ştefănescu Marian, Ştefănescu Carmen, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Pavel Theodor, Dinu Viorel, Din Georgiana, Lică Mina, Radu Ionel, Tocilă Iulian, Bulică Sorin, Asan Taifun. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC Kredit Incaso Portofolio Investments SA Luxembourg, prin mandatar“, potrivit minutei judecătoreşti.

Instanţa a admis acţiunile civile privind obligarea inculpatului Alexe Stelian la suma de 1.720.835,49 CHF către Banca Transilvania SA şi a desfiinţat mai multe înscrisuri considerate de judecători ca fiind „false“.

Decizia Tribunalului Constanţa nu s fost definitivă, aceasta fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa.


Achitări în masă la Curtea de Apel



Vineri, Curtea de Apel a decis achitarea inculpaţilor Mina Lică şi Constantin Coteanu pentru infracţiunea de „înşelăciune”. În continuare, Curtea de Apel a încetat procesul penal faţă de inculpaţii: Trantu Dincă, Iuruc Marieta, Pavel Theodor, Dinu Viorel, Dinu Georgiana, Tocilă Iulian, Asan Taifun, pentru infractiunea de „înşelăciune“, Ştefănescu Marian, Ştefănescu Carmen Eugenia, Radu Ionel, Alexe Stelian, pentru infractiunile de „înşelăciune” şi „uz de fals”, Popa Cosmin, Maxim Diana şi Constantinescu (fostă Petrescu) Elena Luiza, pentru complicitate la infractiunea de „înşelăciune”.


Mai departe, judecătorii au încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului Bulică Sorin ca urmare a decesului acestuia.


Curtea de Apel a constat inadmisibilă acţiunea civilă şi a înlătură obligarea inculpatului Stelian Alexe la plata sumei de 1.720.835,49 CHF către Banca Transilvania.


„Înlătură dispoziţiile vizând condamnarea inculpatei Lică Mina pentru infracţiunea de „uz de fals” prev. de art.323 cod penal nefiind trimisă în judecată. Înlătură obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare. Menţine celelalte dispoziţii ale hot. primei instanţe în măsura în care nu contravin prezentei, inclusiv achitarea inc.Şerban Costel Cătălin, încetarea procesului penal faţă de inc.Goşiu Marius şi Sarafu Stila (urmare a împăcării)“, potrivit minutei judecătoreşti.


Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.


Comunicatul DNA poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.


Citeşte şi:

Credite anchetate de DNA Constanţa
Şefa unei bănci din Bucureşti a luat cu executare. Faţă de Stila Sarafu s-a încetat procesul


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Stila Sarafu, alături de alte persoane. Prejudiciu - peste 9 milioane de euro (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii