Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii explică mecanismul! Cinci italieni trimiși în judecată de DNA pentru afaceri „penale“ cu roșii! (RECHIZITORIU)

ro

18 Mar, 2022 00:00 1531 Marime text

 
  • Inculpații ar fi obținut de la A.P.I.A. subvenții în valoare de 3.902.207 lei (aprox. 800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), ar fi fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăților beneficiare.

Judecătorii de la Tribunalul București au finalizat cercetarea specifică (în faza camerei preliminare) a dosarului în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispis trimiterea în judecată a cinci inculpați italieni și a patru societăți comerciale constituite de aceștia în România. În cauză, procurorii vorbeste despre infracțiuni de fraudare a fondurilor europene și un presupus prejudiciu de aproape un milion de euro!
 
Dosarul 37488/3/2021/a1 a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Recent, magistrații au finalizat cercetarea specifică în faza camerei preliminare, iar pronunțarea a fost stabilită pentru data de 24 martie 2022.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului București, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.
 
Lista inculpaților
 
Steccato Vattume' Pippo
Scinardo Tenghi Giuseppe      
Iraci Sareri Antonino     
SC Renasterea Acasa SRL prin lichidator judiciar Belciu Insolvency SPRL 
Fascetto Salvatore
SC Septel Farm SRL prin lichidator judiciar Belciu Insolvency SPRL        
SC Green Meadows SRL prin administrator judiciar Belciu Insolvency SPRL      
SC Vai Verzi SRL prin lichidator judiciar Belciu Insolvency SPRL   
Marino Agostino Antonino     
 
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi și Intervenţii pentru Agricultură este parte civilă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada septembrie 2016 - octombrie 2017, inculpații, cinci cetățeni italieni, ar fi constituit un grup infracțional organizat având ca scop comiterea de infracțiuni în vederea obținerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru cultivarea și comercializarea tomatelor.
 
În acest sens acțiunile membrilor grupului, au presupus, printre altele:
 
- înființarea societăților comerciale inculpate, prin intermediul aceleiași persoane și utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăților (sedii, numere de telefon, mandatar) precum și schimbarea sediilor societăților comerciale, la aceeași adresă din municipiul București,
- arendarea de la aceeași entitate a unor suprafețe de teren (toate în județul Mehedinți) prin intermedierea acelorași persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafețe de teren a fost realizată doar formal,
- contractarea de împrumuturi la bănci;
- operațiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societățile comerciale inculpate;
- demersuri pentru procurarea și întocmirea de documente justificative false (documente în materie de calitate și conformitate, facturi fiscale, chitanțe în legătură cu achizițiile de semințe și comercializare a tomatelor), atașate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar);
- modalitatea de însușire în interes personal, a sumelor obținute fraudulos cu titlu de sprijin financiar.
 
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpații ar fi obținut de la A.P.I.A. subvenții în valoare de 3.902.207 lei (aprox. 800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), ar fi fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăților beneficiare.
 
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.
 
De precizat că în cauză, a fost încheiată o Echipă Comună de Anchetă cu Parchetul Enna din Sicilia (Italia), unitate care a instrumentat un dosar penal privind fapte conexe săvârșite de către cei cinci cetățeni italieni.
 
În perioada de funcționare a echipei comune, au fost realizate activități procedural penale atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Italiei. În concret, au fost efectuate audieri de persoane, s-au ridicat și transmis documente/bunuri relevante pentru stabilirea situației de fapt în cauză, au fost încunoștințate persoanele vizate de luarea unor măsuri procesuale în cauză.
 
Totodată, autoritățile italiene au acordat asistență judiciară în vederea identificării bunurilor deținute de către cei cinci inculpați, persoane fizice, pe teritoriul Italiei, și ulterior, prin indisponibilizarea acestora.
 
Astfel, au fost puse sub sechestru, până la concurența prejudiciului reținut în sarcina fiecărui inculpat, atât conturi deschise la bănci din România, cât și proprietăți imobiliare situate în regiunile Enna, Capizi, Messina, Siracuza și Arrezo din Italia.
Echipa comună de anchetă a beneficiat și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală – și Oficiului European de Luptă Antifraudă.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Afaceri „necurate“ cu tomate
Cine se află în spatele firmelor trimise în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii