Procurorul care a semnat rechizitoriul din Dosarul Retrocedărilor, amânat de CSM pentru noua structură SIIJ
Procurorul care a semnat rechizitoriul din Dosarul Retrocedărilor, amânat de CSM pentru noua structură SIIJ- Motivul care a stat la baza amânării discuțiilor a fost reprezentat de neîntrunirea majorității în privința votului exprimat.
Magistratul Doru Florin Țuluș, cel care a semnat, în calitate de procuror șef secție DNA, rechizitoriul întocmit de anchetatori în cazul cunoscut generic drept Dosarul Retrocedărilor din Constanța, a fost amânat de Consiliul Superior al Magistraturii privind numirea la noua structură ce va ancheta magistrații!
Plenul CSM a decis ieri, 19 iulie 2022, să amâne votul privind desemnarea procurorului Doru Florin Țuluș, în prezent din cadrul Parchetului General, la noua structură de investigare a infracțiunilor magistraților, creată după desființarea SIIIJ - Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sau Secția Specială a magistraților.
Motivul care a stat la baza amânării discuțiilor a fost reprezentat de neîntrunirea majorității în privința votului exprimat.
Iată informațiile transmise de CSM:
Având în vedere dispoziţiile art.27 alin.(3) din Legea nr.317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art.17 alin.(5) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, adoptat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.1073 din 03.12.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înscrierea următoarelor opţiuni pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare, neîntrunindu-se majoritatea: 1. ŢULUŞ DORU FLORIN, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (8 voturi DA, 10 voturi NULE, 1 abţinere exprimată de doamna judecător Andrea-Annamaria Chiş, membru al Consiliului Superior al Magistraturii).
O decizie similară a fost luată și cu privire la magistratul Valușa Ilona Panica, tot de la Parchetul General.
Practic, votul vizează desemnarea celor doi magistrați pentru efectuarea urmăririi penale în cazurile prevăzute de articolul 3 (1) din Legea 49/2022, mai precis, atunci când infracțiunile sunt săvârșite de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, de procurorii Parchetului Înaltei Curți, de judecătorii Curții Constituționale, de membrii CSM (judecători și procurori), de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă curțile de apel.
În urma deciziei de ieri, 19 iulie 2022, a Plenului CSM, votarea se va relua la o dată ulterioară.
Amintim, în ceea ce-l privește pe magistratul Doru Florin Țuluș, acesta era procurorul șef al Secției de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție din cadrul DNA și, în această calitate, a semnat rechizitoriul în dosarul 29/P/2005 - cauză penală cunoscută generic drept Dosarul Retrocedărilor.
Prin rechizitoriul semnat, în urma verificării temeiniciei și legalității celor sesizate, de către magistratul Doru Florin Țuluș, fostul primar Radu Mazăre, alături de mai multe persoane, au fost deferite instanței, sub acuzații de ilegalități în legătură cu retrocedarea mai multor terenuri din Constanța și Mamaia.
În acest dosar, la începutul anului 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizia definitivă de condamnare a suspecților.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp