Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:05 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesor condamnat definitiv pentru trafic de influenţă, aproape liber. Ce au făcut procurorii DNA Constanţa

ro

22 Aug, 2018 00:00 2282 Marime text
Judecătoria Medgidia a dispus, în primă instanţă, eliberarea condiţionată a unui fost profesor din Ialomiţa! Fostul cadru didactic a fost condamnat, aproape de finele lunii noiembrie 2016, la o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă săvârşită în formă continuată.
 
Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată de procurorii DNA Constanţa, la Tribunalul Constanţa, primul termen fiind stabilit pentru data de 24 septembrie.
 
Inculpatul din prezenta cauză a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, alături de alte 16 persoane, cadre didactice din judeţul Ialomiţa, implicate în presupusa fraudare a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2012.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în sesiunea de bacalaureat iunie - iulie 2012, inculpata (…), având funcţia de inspector şcolar general şi de preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat Ialomiţa, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat format din inculpaţii (…), cadre didactice cu atribuţii în activitatea de desfăşurare a acelei sesiuni de bacalaureat. Acest grup infracţional a fost sprijinit de inculpaţii, cadre didactice, (…) şi la care au aderat cadrele didactice, inculpaţii (…). Scopul constituirii acestui grup infracţional a fost acela al asigurării, prin fraudă, a promovării examenului de Bacalaureat de către 119 candidaţi, scop atins în cazul a 97 dintre aceştia“.
 
„Activitatea membrilor grupului s-a concretizat prin: întâlniri organizate, desfăşurate la domiciliul inculpatei (…), păstrarea permanentă a legăturii telefonice şi coordonarea cu ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat pe parcursul activităţii de evaluare a lucrărilor scrise, recrutarea candidaţilor de la care au pretins şi a primit diferite sume de bani, în schimbul favorizării acestora la examenul de Bacalaureat, întocmirea în scris, în perioada premergătoare probelor scrise, a unor centralizatoare cu candidaţii de la centrele de examinare, ce urmau a fi favorizaţi la examenul de Bacalaureat, desemnarea echipelor de evaluatori, astfel încât să corespundă planului infracţional, transmiterea în cadrul grupului infracţional a datelor de identificare a candidaţilor, disciplina şi nivelul de dificultate al fiecăreia, notele dorite şi semnul distinctiv folosit, identificarea lucrărilor candidaţilor ţintă după semnele distinctive stabilite de membrii grupului, selectarea, numerotarea şi repartizarea seturilor de lucrări cu semnele distinctive către respectivele echipe de evaluatori, efectuarea, în calitate de profesori evaluatori, de adăugiri pe lucrările scrise ale unor candidaţi“, conform rechizitoriului DNA.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii