Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesori condamnați la ani grei de închisoare în dosarul Arhimede, achitați de Curtea de Apel București. Decizia instanței, definitivă

ro

03 May, 2022 14:58 2362 Marime text
InstantaMagistrații de la Curtea de Apel București au decis ieri achitarea a doi profesori și a unei contabile, acuzați de evaziune fiscală în dosarul Arhimede.

În primă instanță, prin decizia Tribunalului București din noiembrie 2018, Petruş Alexandrescu, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, a fost condamnat la 7 ani închisoare. De asemenea, Georgeta Alexandrescu (profesor) a fost condamnată la 5 ani închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) a fost condamnată la 6 ani şi 7 luni închisoare cu executare.

Prin sentința dată ieri, 2 mai 2022 de Curtea de Apel Bucureșți s-a decis „admiterea apelurilor declarate, de apelanţii-inculpaţi Alexandrescu Petruş, Alexandrescu Georgeta şi Grezi Cristina, împotriva sentinţei penale cu nr. 2380, pronunțată de Tribunalul București la data de 20.11.2018“. De asemenea, instanța a dispus achitarea celor trei, decizia fiind definitivă. 

Minuta instanței:

Solutia pe scurt: (…)admite apelurile declarate, de apelanţii-inculpaţi Alexandrescu Petruş, Alexandrescu Georgeta şi Grezi Cristina, împotriva sentinţei penale cu nr. 2380, pronunțtă de Tribunalul București la data de 20.11.2018 în dosarul nr. 46050/3/2016. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi în fond, rejudecând, înlătură dispoziţiile privind soluţionarea acţiunii penale şi acţiunii civile din sentinţă. (…) achită pe inculpatul Alexandrescu Petruş, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…) deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
(…) achită pe inculpatul Alexandrescu Petruş pentru comiterea infracţiunii de delapidare, (…) deoarece fapta imputată nu există.
(…)achită pe inculpata Alexandrescu Georgeta, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, deoarece fapta imputată nu exisă.  (…) achită pe inculpata Alexandrescu Georgeta, pentru comiterea infracţiunii de delapidare, (…), deoarece fapta imputată nu exisă.
(…) achită pe inculpata Grezi Cristina, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, (…) deoarece faptele imputate nu există.
(…)Curtea lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin ANAF, împotriva inculpatului Alexandrescu Petruş, şi menţine măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor inculpatului, acestea urmând să înceteze de drept, dacă partea civilă nu formulează acţiune civilă în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a cauzei.
(…) Curtea respinge, ca nefondate, acţiunile civile formulate de partea civilă Statul Român prin ANAF, împotriva inculpatelor Alexandrescu Georgeta şi Grezi Cristina.
(…) Curtea dispune ridicarea măsurilor asigurătorii instituite asupra sumelor de bani, bunuri mobile, imobile, conturi bancare aparţinând inculpatelor Alexandrescu Georgeta şi Grezi Cristina.
(…) Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate şi care nu contravin prezentei decizii. Definitivă.

 
Reamintim că, în luna mai 2016, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat percheziţii în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese.


Potrivit anchetatorilor, percheziţiile au avut loc la şcoli şi colegii naţionale, precum şi la fundaţii, asociaţii şi persoane fizice. În principal, ancheta procurorilor viza activitatea Asociaţiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare.

Din investigațiile efectuate anchetatorii au stabilit că organizatorii concursului naţional de matematică Arhimede şi-ar fi însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi, nu au achitat impozite la bugetul de stat şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive.

Reprezentanţii Asociaţiei Arhimede erau acuzaţi că au înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând "taxe cursuri" şi "taxe concurs", în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind "taxe de sponsorizare" şi "cotizaţii membru", atribuindu-le în aparenţă un caracter legal. Sumele provenite din taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, erau colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu, prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă.

O parte din taxa de participare ajungea la profesorii care aduceau elevii la concurs sau corectau lucrările, însă cea mai mare parte a banilor intra în contabilitatea Asociaţia Arhimede sub formă de "donaţii" şi "sponsorizări", pentru a nu fi plătite impozite la stat.


Prejudiciul total în acest caz calculat de procurori se ridica la aproximativ 3,14 milioane de euro.

-un dosar disjuns, Ion Frujină (la data faptei director la Liceul "Nichita Stănescu" din Bucureşti) şi Ion Boerescu (preşedintele Fundaţiei Profesia) au fost condamnaţi definitiv, în martie 2017.

Cei doi au primit închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii