PUZ-ul pentru un teren de aproape 90 de hectare în zona Constanța – Cumpăna ar putea fi reactivat! Anunțul judecătorilor
PUZ-ul pentru un teren de aproape 90 de hectare în zona Constanța – Cumpăna ar putea fi reactivat! Anunțul
11 May, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
3288
Marime text
- Spus pe scurt, reprezentanții companiei Tundria Patru Invest cer revenirea în zonă la regimul de înălțime stabilit prin HCL revocat de consilierii locali, respectiv de peste două etaje, fiind beneficiara unui certificat de urbanism prin care se confirmă destinația terenului de P+10E.
- Amintim, în anul 2010, aceștia depuseseră actele la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța privind ridicarea unor blocuri de 15 etaje în zonă.
- Prin HCL contestat în proces, s-a stabilit un regim de înălțime în zonă de P+2E.
- Magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal s-au retras pentru deliberări asupra cazului și au anunțat că pronunțarea unei soluții va avea loc la data de 18 mai 2023.
Magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal s-au retras pentru deliberări asupra cazului și au anunțat că pronunțarea unei soluții va avea loc la data de 18 mai 2023.
Cazul se află în faza de rejudecare, după ce, inițial, Tribunalul a decis că nu se impune „reactivarea“ PUZ-ului, iar Curtea de Apel a admis apelul împotriva acestei decizii declarat de compania interesată.
Este vorba despre dosarul cu indicativul 9493/118/2021, ce vizează acțiunea promovată în instanță de către societatea Tundria Patru Invest SRL în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța, pentru anularea HCL de revocare a PUZ-ului pentru terenul de circa 90 de hectare.
Astfel, în cauză s-a cerut anularea HCL Constanța nr 281/31.08.2021, Hotărâre de consiliu privind revocarea în tot a HCL nr. 489/2009 privind aprobarea documentației reactualizare Plan Urbanistic Zonal - Constanța – Cumpăna, teren în suprafață de 89,14 ha, proprietate persoane fizice și juridice și revocarea parțială a HCL nr. 316/2013 privind reactualizare Plan Urbanistic Zonal – Constanța – Cumpăna, teren în suprafață de 89,14 ha, proprietate persoane fizice și juridice.
În primă instanță, judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis să respingă cererea societății private ca neîntemeiată, dar firma a atacat la Curtea de Apel această hotărâre, iar Curtea a decis rejudecarea.
Acum, judecătorii de la Tribunal au rămas în pronunțare, anunțând că hotărârea va fi luată pe data de 18 mai 2023.
Ce s-a cerut în proces
În prima decizie a instanței, prin care a fost respinsă cererea societății Tundria Patru Invest se arată că „prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa-Secţia de contencios administrativ şi fiscal sub nr. 9493/118/2021 din data de 21.12.2021, reclamanta Tundria Patru Invest SRL, a chemat în judecată pe pârâtul Consiliul Local Constanța, solicitând anularea a H.C.L 281/31.08.2021, suspendarea efectelor H.C.L. 281/31.08.2021 şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată“.
Totodată, se precizează că „în motivarea cererii, reclamanta a arătat că Prin Hotărârea de Consiliul Local nr. 281/31.08.2021, s-a revocat în tot H.C.L. 489/2009 privind aprobarea documentaţiei Reactualizare Plan Urbanistic Zonal (...), teren în suprafaţa de 89,14 ha, proprietatea persoane fizice si juridice, iar prin acelaşi act s-a dispus de asemenea revocarea parţială a H.C.L. 316/2013 privind Reactualizare Plan Urbanistic Zonal (...), teren în suprafaţă de 89,14 ha, în sensul revocării reglementarilor cuprinse în H.C.L. nr. 316/2013 aferent ZL 2 referitor la regimul de înlatime. Ca efect al revocării, strict, din perspectiva regimului de înaltime, în ZL 2, se revine pentru toate funcţiunile, la nivelul de înaltime aferent ZRL2 din RLUMC aferent PUG care a reglementat anterior zona), respectiv P+ 2E/10m, revocarea reglementarilor cuprinse în HCL nr. 316/2013 aferente zonei ZM 2 cât priveşte regimul de înălțime. Ca efect al revocării, strict, din perspectiva regimului de înălțime, în ZM 2 se revine - pentru toate funcţiunile - la nivelul de inaltime din ZRL2c dn RLMC aferent PUG care a reglementat anterior zona), respectiv P+2E /10m, revocarea în tot a reglementărilor aferente ZM 3 si ZM 4ׅ“.
Potrivit sursei citate, „a arătat reclamanta că este proprietară a imobilului teren în suprafaţă de 13.005 mp înscris în cartea funciara nr. 52078 a localităţii Constanța, (...) Constanța Sud parcela A1/1, (..), situat în zonă conform actelor de proprietate, înscrise în evidenţele în OCPI și actului de proprietate şi a arătat de asemenea că în data de 04.03.2021 i-a fost eliberat Certificatul de urbanism nr. 800 care confirmă destinaţia terenului conform HCL 316/05.12.2013, respectiv de P+10E, fiind reglementat de în #### ZM 4- zona mixtă de locuinţe colective și servicii“.
Totodată, compania „a solicitat anularea Hotărârii ca nelegală având în vedere faptul că Hotărârea a cărei revocare o solicită este adoptată cu încălcarea normelor legale întrucât nu este motivată în drept, neindicându-se nici un temei de drept care să justifice revocarea hotărârilor HCL (..) și HCL (...) şi a precizat că actul este irevocabil pentru autoritatea emitentă, întrucât HCL (...) și HCL (...) pot fi susceptibile de control de legalitate doar pe calea contenciosului administrativ, aspect decis deja în jurisprudenţa şi de către jurisdicţia de contencios constituţional printr-o altă decizie prin care a examinat constituţionalitatea prevederilor art. 1 alin. 6 din Legea nr. 554/2004“.
Spus pe scurt, reprezentanții companiei cer revenirea în zonă la regimul de înălțime stabilit prin HCL revocat de consilierii locali, respectiv de peste două etaje, fiind beneficiara unui certificat de urbanism prin care se confirmă destinația terenului de P+10E.
Amintim, în anul 2010, aceștia depuseseră actele la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța privind ridicarea unor blocuri de 15 etaje în zonă.
De ce se rejudecă dosarul
În decizia de rejudecare a cazului, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au arătat că „instanţa de fond a redat în cuprinsul considerentelor hotărârii recurate aserţiuni teoretice cu privire la legitimarea procesuală, interesul şi vătămarea prevăzute de legea nr.554/2004, reţinând că reclamanta nu a făcut dovada unei vătămări iar motivele de nelegalitate invocate sunt specifice contenciosului obiectiv, astfel că nu a mai procedat la analizarea acestora“.
„Instanţa de control judiciar reţine că o astfel de abordare este contrară dreptului la un proces echitabil, echivalând practic cu o nejudecare a fondului cauzei“, au spus judecătorii.
„Or, în cauză, deşi instanţa a pronunţat o soluţie care reprezintă fondul cauzei, este notabil că nicio afirmaţie din apărările recurentei reclamante nu a fost cercetată, deci nu a servit ca suport al concluziilor instanţei, concluzii care nu se fundamentează pe stabilirea unei stări de fapt sau pe maniera în care dispozițiile legale imputate ca fiind încălcate de către emitentul actului administrativ contestat, devin incidente în cauză“, după cum se arată în decizia Curții de Apel.
Potrivit sursei citate, „procedând în acest mod, prima instanţă nu a cercetat fondul cererii principale cu care a fost sesizată, preluând susţinerile formulate de pârât pe calea întâmpinării, iar pronunţarea unei soluţii direct în recurs ar conduce la nerespectarea principiului dublului grad de jurisdicție“.
Astfel, cazul a fost trimis înapoi Tribunalului, pentru rejudecare, iar termenul de pronunțare acum este data de 18 mai 2023.
Oricare va fi decizia Tribunalului, ea va putea fi atacată, din nou, la Curtea de Apel Constanța.
Despre Tundria Patru Invest SRL
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data 10 mai 2023, Tundria Patru Invest SRL a fost înființată în anul 2005 și are sediul social în Constanța, pe strada Ștefan cel Mare, nr. 66, obiectul de activitate fiind reprezentat de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
Asociați în firmă sunt mai multe companii italiene: Internation Investments Prato, Simba Firenze, Turt Florența, Schloss Berkenburg Florența (Signa), Land & Sea Prato, Galline Bianche Florența, Levante Florența și Form Florența.
Administratorul Tundria Patru Invest este cetățeanul italian Stefano Bargani.
În 2021, Tundria Patru Invest a declarat 0 angajați, 0 cifra de afaceri și pierderi peste 160.000 de lei.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Confidas.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Imobiliarii de la Tundria Patru Invest SRL cheamă în judecată Consiliul Local Municipal. În 2010 aveau de gând să construiască blocuri cu câte 15 etaje în zona Constanţa - Sud (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii